Maandag zag ik een tamelijk verontrustende reportage op de BBC. Het ging over het aloude balletje-balletje. Het is jaren geleden dat we dat hebben gezien in de buurt. Laten we hopen dat het niet terugkeert op de Wallen, want het is moeilijk te bestrijden.

STEUN RO

Balletje-balletje is een zo op het oog simpel spel. Je neemt drie bekertjes en een balletje. Je verstopt het balletje onder een van de drie bekers die op een kleedje staan. Na wat gegoochel en geschuif met de bekertjes laat je het publiek raden onder welke beker het balletje zit. Maar dat raden mag uiteraard pas als je een bedrag hebt ingezet. Op de Westminster Bridge in Londen was dat 50 pond. Wint iemand dan wordt zijn inzet verdubbeld en vangt hij dus honderd pond.

Helaas, dat zal niet gebeuren. Niet alleen omdat er zo wordt gemanipuleerd met het balletje en de bekers dat alleen een goochelaar ziet wat er gebeurt, maar ook omdat de balletje-balletje baas niet in z’n eentje opereert. Hij wordt omgeven door handlangers die doen alsof ze meespelen. En die uiteraard winnen. Dat moedigt het publiek aan om ook een gokje te wagen. En, u raadt het al, wie toehapt is zijn geld kwijt.

Maar niet alleen dat, de speler wordt aangemoedigd om door te spelen. Dat gebeurt onder stevige druk want hij wordt letterlijk fysiek ingesloten door de handlangers, die de speler bovendien afsluiten van de rest van de toeschouwers. Weigert de speler, dan wordt hij simpelweg beroofd. En als hij hij per ongeluk toch wint dan zal hij z’n buit weer snel moeten afstaan.

Criminelen

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.