Uitkijkpost de Wallen (253): Tulpen uit Amsterdam

De tulpenbakken vrolijken ook dit voorjaar de stad weer op. Het ziet er fleurig uit, maar heeft het wel zin als er geen toerist is te bekennen? En zou het dan geen aardig bezuinigingspostje zijn?

Net voor Pasen werden we zoals gewoonlijk weer voorzien van tulpen. Grote bakken die her en der door het centrum zijn verspreid, ook op de Wallen. Ze zijn traditioneel de voorbode van het toeristenseizoen dat van oudsher startte tijdens de paasdagen.

Startte, want voor de coronacrisis was er natuurlijk al lang geen sprake meer van dé start van het toeristenseizoen: de Wallen – en zo ongeveer de hele binnenstad – werden immers het hele jaar door overspoeld met feestgangers. Maar de traditie bleef: elk jaar voor Pasen verschenen de tulpenbakken in de openbare ruimte. Zo ook nu. Het is een fleurige opfrisser van de openbare ruimte, een aangenaam element waar het oog even aan blijft haken. Nu echter staan ze

er alleen voor de bewoners, werkers en ondernemers in de binnenstad. Op een paar uitzonderingen na zijn er namelijk geen toeristen en daar zijn die bakken toch voor bedoeld.

Hetzelfde geldt voor de hosts die toeristen uitleg geven en wegwijs moeten maken in de stad. Geen toerist te zien, maar de gastheren en –vrouwen waren weer volop aanwezig. Ze drentelden wat heen en weer, doelloos ronddolend door de stad.

Traag

Niets ten nadele van de tulpenbakken – ze zorgen in elk geval tijdelijk voor een iets groenere binnenstad- en de immer vriendelijke hosts, maar de vraag is natuurlijk wel waarom ze weer in het straatbeeld zijn verschenen. Je mag er toch van uitgaan dat de gemeente in deze barre tijden elk dubbeltje omdraait voordat het wordt uitgegeven. Als er kortom een mogelijkheid is om te bezuinigen zou dat toch moeten gebeuren.

Komt het omdat het ertussendoor glipt? Of zijn de ambtelijke molens inderdaad zo traag zoals altijd wordt beweerd? Of blijft het onopgemerkt omdat het een vaste post is die elk jaar terugkomt en daarom aan de aandacht ontsnapt? Of gaat het om zo’n gering bedrag dat het de moeite niet loont?

Wat ook een mogelijkheid is natuurlijk, is dat er toch is besloten de stad wat op te fleuren in deze droevige tijden zonder veel afleiding en vermaak. Daar moet dan maar wat geld aan worden gespendeerd, kan de redenering zijn. Niet per se onzinnig, want een oppeppertje kunnen we wel gebruiken in deze tijd.

Miljard

Enfin, de begroting 2021 van de stad er maar eens op nageslagen. Maar ja, wordt daar als eenvoudig mens maar eens wijs uit. Dat de begroting bijna zeven miljard is en er een gat gaapt van honderden miljoenen is nog wel te achterhalen. Ook is er nog wel een onderscheid te maken in bijvoorbeeld geld dat wordt gespendeerd aan veiligheid, onderwijs of economie. Daarna wordt het al een stuk minder duidelijk in het 473 pagina’s tellende document en zo’n post als “Bloembakken met Pasen in de binnenstad” is echt niet terug te vinden, als het al op dit niveau wordt uitgesplitst.

Er moet vast iemand zijn die dat weet, maar wie? Ik zou bij die persoon graag een cursus “Begroting lezen” volgen. Zelf duizelt het me met al die tabellen, staafdiagrammen en financiële overzichten. En ach, ik heb het sterke vermoeden dat die bloembakken slechts klein bier zijn. Maar veel klein bier maakt op een gegeven moment toch ook een heuse fust bier? En dan, ja dan, is het wellicht best de moeite waard.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.