Uitkijkpost de Wallen (293): Vallende mannen

De MeToo-beweging heeft Nederland in z’n greep. Overal om ons heen zien we vallende mannen: in de showbusiness, de voetballerij en in de politiek. Daarmee kan de vraag of prostitutie ervoor zorgt dat vrouwen veilig zijn, resoluut met nee worden beantwoord.

Een paar jaar geleden verschenen er opeens stickers op een groot aantal ramen in de buurt met daarop de tekst: Respect our sexworker. Daaronder in kleinere letters: They keep your women safe and your men happy.

Natuurlijk: de dames achter het raam moeten gerespecteerd worden, daarover geen misverstand. Dus niet spugen, schreeuwen of schelden. Ook niet op de ramen bonzen en ze uitlachen. Evenmin is het de bedoeling ze te fotograferen of te filmen. Dat lijkt me allemaal een kwestie van beschaving. Maar ja, die is hier vaak ver te zoeken. Dat heeft volgens mij ook alles te maken met het publiek dat afkomt op de dames achter de ramen. Laten we het er maar op houden dat dat niet de meest fijnbesnaarde types zijn.

Maar nu het tweede deel van de tekst: They keep your women safe and your men happy. Wat ik dan maar vertaal als: ze houden jullie vrouwen veilig en jullie mannen gelukkig. Waarschijnlijk wordt er mee bedoeld dat vanwege het feit dat er prostituees zijn, vrouwen die dat niet zijn, zich veilig kunnen voelen. De mannen die seksueel overkoken kunnen immers bij een prostituee terecht. En daar worden de mannen dan weer gelukkig van.

Onbewezen

Dat mannen erg gelukkig worden van hoerenbezoek, kan ik me nauwelijks voorstellen. Het is namelijk gewoon business. Maar goed. Het idee echter dat prostitutie ervoor zorgt dat ‘gewone’ vrouwen veilig zijn, blijkt nu dag in dag uit niet te kloppen. Want of er nu prostituees zijn of niet, vrouwen zijn nog altijd een prooi van jagende mannen. Kortom, de tekst: they keep your woman safe raakt kant noch wal. Sterker nog, die bewering wordt nu bijna elke dag ontkracht.

De vraag waarom mannen seksueel overschrijdend gedrag vertonen, aanranden en verkrachten – of dat juist niet doen – ligt wel een tikkeltje gecompliceerder dan alleen aan het feit dat er prostituees zijn. Het heeft natuurlijk alles te maken met zaken als cultuur, beschaving en niet in de laatste plaats met machtsverhoudingen.

Of het naar de hoeren gaan op zich geen seksueel overschrijdend gedrag is, lijkt me in dit verband zeker ook een gerechtvaardigde vraag. Het is in elk geval gebaseerd op grote machtsongelijkheid. Met geld kun je immers alles kopen, ook seks met vrouwen die er voor hun inkomen van afhankelijk zijn.

De mannen die nu zijn gevallen hadden allemaal een machtspositie en dachten zich daarom dingen te kunnen veroorloven die van weinig respect getuigen ten aanzien van vrouwen. Het valt in de categorie machogedrag waarbij vrouwen er vooral zijn om aan hun wensen te voldoen. Of die vrouw ervan gediend is en wat ze zelf wil, speelt daarbij geen rol.

Dus, gedraag je een beetje fatsoenlijk ten opzichte van de dames achter de ramen alsjeblieft. Dat is wel het minste dat je kunt doen als kerel. En wat de rest van de tekst betreft: vergeet die zo gauw mogelijk want de MeToo-beweging heeft wel aangetoond dat er van deze redenatie geen fluit klopt.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.