Uitkijkpost de Wallen (301): Metamorfose

Verandert er dan nooit eens iets ten goede op de Wallen? Wel degelijk. In het St. Annenkwartier voltrekt zich een klein wonder. Maar steun is wel nodig. Dus stad(sdeel) grijp uw kans!

Onze buurt wordt volkomen overwoekerd door allerlei winkels en gelegenheden waar alleen een goedkoop segment van het toeristenpubliek zich toe aangetrokken voelt. Het is een monocultuur vol snoep, smartshops, patat, burgers, tattooshops en pancakes afgewisseld met luidruchtige kroegen, eindeloos veel Argentijnen, coffeeshops en de onvermijdelijke dames achter de ramen. Hier en daar is iets schoons, leuks of aparts te ontdekken zoals bloemenwinkel Jemi, antiquariaat Kok & Zn of Capsicum Natuurstoffen. Maar dit soort winkels is, met uitzondering van de Zeedijk, helaas een zeldzaamheid in de buurt.

In een klein deel van de Wallen is zich nu echter een heuse metamorfose aan het voltrekken. Waar ooit dames achter het raam stonden, zijn nu heel andere zaken aan te treffen, zoals kunstenaars, creatieven en kleinschalige ambachtelijke bedrijven.

Ik heb het natuurlijk over het St. Annenkwartier, tot de zomer van vorig jaar nog voornamelijk bevolkt door dames. Maar nu niet meer omdat de boel is overgenomen door Stadsgoed N.V., een bedrijf dat er nu eens niet op gericht is zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld binnen te harken, maar in eigen woorden juist uit is op ‘versterken van de woonfunctie, leefbaarheid en toegankelijkheid van de Amsterdamse binnenstad.’ Dat klinkt me als muziek in de oren.

Eén van de oudste zo niet het oudste bedrijf dat het aandurfde zich in het St. Annenkwartier te vestigen is Cacao & Spice van Ian Wagenhuis en Salomé Trip-Wagenhuis gevestigd in de Dollebegijnensteeg 5a. Hier zijn onder andere chocoladeproducten te vinden die vaak verrassend zijn gecombineerd met specerijen. Het is niet alleen eerlijke handel zonder uitbuiting of slavernij maar bovendien nog zeer smakelijk ook.

Promotie

Een andere winkel die er al wat langer zit, is de Upcycle Store op de St. Annendwarstraat 13. Ooit begonnen als winkel waar alles was gemaakt van oude fietsonderdelen is het nu wat breder getrokken. Maar nog altijd wordt alles wat in de winkel te vinden is gemaakt van afval.

Een nieuwkomer daarentegen is Nature Bar gevestigd in de St. Annendwarsstraat 9. Nee geen kroeg maar een plek waar handgemaakte zeep wordt geproduceerd én verkocht. Ook hier alleen natuurlijke producten zonder palmolie in veel varianten. Met zeep waarin onder meer koffieprut van de aan het Oudekerksplein gelegen Koffieschenkerij is verwerkt. Over recycling gesproken!

En zo is er meer. Zoals: CKX Studio, Lenny’s, Leather Atelier, Cream used and vintage clothing en Booooks!!!! Winkels die stuk voor stuk niet zouden misstaan in de 9 Straatjes of op de Zeedijk. Probleem is alleen dat vrijwel niemand ze nu weet te vinden.

Daarom hebben Wagenhuis en Trip onder het motto “Blok in Verandering”, een plan ontwikkeld ter promotie van het St. Annenkwartier. Posters, open ateliers, ledverlichting in de voormalige peeskamers, folders, slingers en een website maken onderdeel uit van het plan om meer bezoekers naar het St. Annenkwartier te lokken.

Kortom, er voltrekt zich hier een heuse metamorfose in een richting die zeer gewenst is en die naadloos past binnen het kader van de “Aanpak Binnenstad”. Maar het zal waarschijnlijk nooit echt lukken zonder ruggensteun van stad en stadsdeel. Laat het promotieplan slechts een begin zijn. Er is meer nodig. Dus stad(sdeel) grijp uw kans!

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.