UNRWA is de organisatie van de Verenigde Naties die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. De organisatie plaatste vandaag een persbericht met de mededeling dat Nederland wederom dit jaar subsidie zal toekennen aan deze organisatie. Dit jaar gaat het om een bedrag van 19 miljoen euro.

STEUN RO

“The multiyear agreement covers the period 2019-2021 and foresees a non-earmarked annual contribution of EUR 13 million to support the Agency’s programme budget. The Netherlands are also generously adding EUR 6 million for 2019, bringing the total amount of Dutch funding to the UNRWA core budget in 2019 to EUR 19 million.”

Minister Sigrid Kaag vindt het humanitair imperatief leidend bij de keuze tot toezegging financiële hulp en geeft aan in haar brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer: “De wereldwijde noden zijn ongekend hoog en tegelijkertijd stijgt het financieringstekort van UNHCR (naar circa 50% aan het einde van dit jaar). Met een mogelijke verlaging van de financiële bijdrage van de VS aan UNHCR zal het tekort verder toenemen.” Vandaar dat het bedrag van 13 miljoen met 6 miljoen wordt verhoogd.

Voor sommige opiniewebsites een bedrag om vraagtekens bij te zetten en voor de Kamer om vragen te stellen. Immers is minister Sigrid Kaag werkzaam geweest bij deze organisatie die nog niet zo lang geleden in opspraak is geweest, door onder andere The Wall Street Journal, die bericht dat UNRWA zich vermoedelijk schuldig zou maken aan onder andere nepotisme, seksueel wangedrag en vergeldingsacties tegen klokkenluiders. Daarnaast zorgen de structurele tekorten van de goede doelen organisatie voor nog meer vragen.

De voormalige Israëlische politicus Einat Wilf schrijft het volgende op TPO over UNRWA: “UNRWA weigert dan ook een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk te vinden, anders dan ‘terugkeer’ naar de soevereine staat Israël.” Verder is Wilf van mening dat de zaak voor vrede en mensenrechten erbij gebaat zou zijn als UNRWA niet zou bestaan, en Palestijnen aangemoedigd zouden worden om hun eigen toekomst op te bouwen, in plaats van hun levens decennialang te verspillen aan de ijdele hoop de uitkomst van een lang geleden verloren oorlog teniet te doen. Aldus Einat Wilf.

Nederland levert met 19 miljoen een bescheiden bijdrage aan UNRWA in vergelijking met De Verenigde Arabische Emiraten, die dit jaar maar liefst 50 miljoen dollar doneerden. UNRWA  heeft voor 2019 een budget van 749 miljoen dollar, waarmee wordt bijgedragen aan Palestijnse vluchtelingen in vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië, Syrië, de Westbank en de Gazastrip.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
mtomale@gmail.com'
Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).