Uruguay als één man achter geschorste Suárez

Als één man staat Uruguay achter zijn beste voetballer Luis Suárez, die door de Fifa is uitgesloten van negen wedstrijden van Uruguay en gedurende vier maanden aan geen enkele wedstrijd mag deelnemen. Hij moet bovendien 82.000 euro boete betalen. Dit alles omdat hij de Italiaan Giorgio Chiellini heeft gebeten, de derde beet in zijn carrière.

Niet alleen voetbalofficials en fans hebben hun afgrijzen uitgesproken over het 'keiharde' Fifa-vonnis. Ook politici deden een duit in het zakje. President José Mujica had het al voor Suárez opgenomen, maar hij kreeg bijval van zijn partij, het linkse Frente Amplio: 'Schandelijk', twitterde partijvoorzitster Mónica Xavier. 'Wij zijn allemaal Suárez', concludeerde zij haar 140 tekens in Twitter. Partijgenoot Horacio Yanes deed er nog een schepje bovenop: 'Engeland en Italië hebben ons de overwinning niet vergeven. Suárez wordt gelyncht. Voetballers kunnen dit niet accepteren. Het is nu duidelijk door wie ze worden geëxploiteerd.'

Het land balanceert nu tussen verslagenheid en een geforceerd optimisme: 'Onze motor is vertrokken', zei een commentator op Radio Océano. 'De wedstrijd tegen Colombia (in de achtste finale in Rio op 28 juni, WU) wordt moeilijk. Het zal lastig zijn om ze een klap te verkopen.'

'Het is een campagne van de media', wist een voetbalexpert. 'Voor hen is het belangrijk dat het nieuws verkoopt en dat het impact heeft.'

Winnen

Maar Radio Sport 890 gooide het over een andere boeg: 'Het is moeilijk om Uruguay te doden. Hup Uruguay! We krabbelen weer op. Het is al gebeurd. Nu moeten we ons voorbereiden op Colombia. We moeten winnen,' klonk het eensgezind vanuit de studio.

De Uruguyaanse nationale voetbalbond gaat in beroep tegen de uitspraak, zo liet voorzitter Wilmar Valdez weten aan de pers.

In Colombia is vooralsnog kalm gereageerd op de beslissing van de Fifa en zelfs op Twitter houden fans zich gedeisd. Het team bereidt zich onder leiding van zijn nuchtere trainer José Pékerman in alle rust voor op de wedstrijd. Maar stiekem zullen ze blij zijn. Uruguay is zonder meer minder gevaarlijk geworden zonder de bijtende Suárez. 

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.