Uruguay: Suárez heeft niet gebeten

Heeft de Uruguayaans sterspeler Luis Suárez op 24 juni tijdens de wedstrijd tegen Italië de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini gebeten of niet? De hele wereld zegt 'Ja', behalve Uruguay.

Op internet zijn de grappen niet van de lucht, Suárez met muilkorf, Suárez als Dracula, Suárez als hond met gevaarlijke tanden in een serie foto’s van de voetballers als jong knulletjes.

De een zegt dat hij voor de rest van het WK moet worden geschorst en de ander zegt dat hij zich door een psycholoog moet laten behandelen.

Suárez zelf deed de “botsing” met Chiellini tegen het Uruguyaanse televisiestation Canal 10 af als een incident zoals er zovele gebeuren op het veld. De verslaggever liet hem ermee wegkomen en vroeg niet eens door of hij gebeten had. De rest van het vraaggesprekje ging over de verdere kansen van Uruguay op het toernooi.

De Uruguyaanse krant El País schrijft dat Suárez geen verklaring aflegt tegen de Fifa. De nationale voetbalbond heeft tot vijf uur vandaag 25 juni Braziliaanse tijd (tien uur ‘s avonds in Nederland) om met bewijsmateriaal te komen dat Suarez niet gebeten heeft.

Huilebalk

Iedereen verwacht dat het WK voor Suárez afgelopen is, behalve Uruguay. Elftalaanvoerder Diego Lugano zei tegen de krant Het Laatste Nieuws in zijn land: “Als Chiellini dat heeft gezegd (dat Suárez gebeten heeft, WU) is hij een ongelooflijke praatjesmaker, een slecht mens en een huilebalk. Het is geen beet, er is geen litteken, het is een worsteling in het spel.” Volgens Lugano had Italië ook al gedurende het hele spel de tijd lopen klagen en dreinen. Kortom Italië had zich niet gedragen als een vent.

Een getergde trainer Óscar Tabárez zei tijdens een persconferentie na de wedstrijd ook dat er niks was gebeurd en dat Suárez altijd het pispaaltje van de buitenlandse pers is. Toen de pers volhield met haar vragen zei hij uiteindelijk: “Dit is een Wereldkampioenschap Voetbal, geen Wereldkampioenschap van Goedkope Moraal.”

In de achtste finales komt Uruguay uit tegen Colombia. En dan is Suárez daar dus gewoon bij, tenzij de Fifa toch anders beschikt. 

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.