Ken je die knalgele schoolbussen uit Amerika? Valerie Cook en Tim Boffe haalden zo’n bus naar Europa en bouwden hem om tot hostel. Met hun tweejarige dochter Fenna, hun hond Lewis en wekelijks wisselende gasten reizen ze ermee door Europa, op zoek naar de beste sneeuw en de hoogste golven.

STEUN RO

Na een hike door de bergen van de Noorse Senja eilanden staat Valerie Cook (26) een vegetarische lasagne te koken voor acht man. Haar vriend Tim Boffe (38) bouwt met de kleine Fenna een kampvuur naast de 12 meter lange bus. Die staat geparkeerd in de baai van Unstad met uitzicht op de bergen en de surfers in de golven. Een van de gasten helpt Valerie met koken, de anderen pakken nog een golf, tokkelen wat op een gitaar of vergezellen Tim en Fenna bij het kampvuur.

Foto: Jan-Christoph Elle

Voor Unstad parkeerden Tim en Valerie hun Nomads Bus in Asgard, Sogndal, Bergen en Trondheim. De volgende stop is Tromsø. “Er zijn zoveel geweldige plekken op de wereld dat het zonde is om je hostel op één plek te vestigen. Met ons hostel op wielen ontdekken we elke week iets nieuws”, vertelt Valerie. Sinds mei 2016 rijdt het Nederlands-Vlaamse gezin met hun omgebouwde schoolbus door Europa. Van de groene bergen en blauwe meren van Spanje en Frankrijk tot aan de besneeuwde pistes van Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. Ze leiden een simpel leven met elkaar en de natuur, dat vooral bestaat uit hiken, surfen, zwemmen, mountainbiken, kajakken, skiën en snowboarden.

Hoe het begon

“Tim en ik ontmoetten elkaar in 2011 in het Franse Risoul”, vertelt de Nederlandse Valerie, die al sinds haar 18e de wereld over reist. “Ik werkte daar als barvrouw in een après skihut, Tim was area manager van een touroperator. Ik wist meteen: met deze man wil ik kinderen. Ik was 21, hij 33. Samen hebben we een hostel gerund in Frankrijk, skiles gegeven in Zwitserland en de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella gelopen. Hond Lewis liep met ons mee met een eigen rugzak op zijn rug.”

Op Trantmagazine.nl schrijf ik over de bijzondere keuzes die mensen maken op het gebied van wonen, werken, opvoeden, reizen en relaties. We leven in een tijd waarin de mogelijkheden eindeloos zijn en daar staan steeds meer mensen bewust bij stil. Maar als je zelf kunt bepalen hoe je je leven inricht, wat kies je dan? Welke mogelijkheden zijn er en wat houden die in? Dat lees je in mijn verhalen.