Overal waar je kijkt ligt piepschuim op het strand van Ameland. Grote stukken, brokjes en in bolletjes uit elkaar gevallen styropor parels. Met de harde wind waait het lichte spul over het strand naar de duinen en zelfs daaroverheen. Honderden strandschoonmakers, milieujutters, speuren op het strand, in de duinen en in het achterland naar plastic en piepschuim; eilanders en badgasten werken samen aan een schoon strand.

STEUN RO

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor een van ’s werelds grootste containerschepen, de MSC Zoe, 277 containers. Als alles goed gaat kan het schip meer dan 19.000 in één keer vervoeren. Maar in die nacht ging het niet goed. Het was stormachtige op de Noordzee boven de Waddeneilanden en de containers tuimelden van het dek. De meeste zijn op de bodem van de zee beland en andere spoelden aan. Op Vlieland, Terschelling, Ameland, Het Rif en Schiermonnikoog en uit al die containers nam de stroming spullen mee naar de kust.

Schoenen en my little pony

De Noordzee spuwde slippers, bootschoentjes, werkschoenen, my little pony’s, kuipstoeltjes, koelkasten en diepvriezers, grote speelgoedauto’s, generatoren, benzinetanks, flat screen tv’s, IKEA-kastjes, krukjes, dekbedden, toppers, klapstoeltjes, barbiepoppen, kussens, lampen, autobanden, manden, rieten harten, kransen en kinderjasjes uit. Het lijken gouden tijden voor jutters, maar de eilanders onderkennen de keerzijde.

Piepschuim

Het spul zat verpakt in plastic en de grote stukken waren ingepakt met piepschuim en latten. Al dat verpakkingsmateriaal spoelde mee naar het strand en zorgde voor een enorme vervuiling. Tonnen aan goederen en verpakkingsmateriaal lagen in een metersbrede strook kilometers lang op de anders zo schone eilandstranden.

Jutten en opruimen

Eilanders begonnen met het opruimen van de rommel en het jutten van wat nog bruikbaar was en gemeenten en terreinbeheerders organiseerden opruimacties. Dat sprak vele eilandliefhebbers aan en in het weekend reisden velen van het Nederlandse vasteland en uit Duitsland naar het eiland, om de handen uit de mouwen te steken. Veerdiensten Doeksen (naar Vlieland en Terschelling) en Wagenborg (naar Schiermonnikoog en Ameland) speelden er op in door de bootkaartjes tijdelijk goedkoper aan te bieden en gemeente Ameland schonk koffie en deelde broodjes kaas uit. De patatboer bracht broodjes kroket en de strandpaviljoens gaven een drankje en soep aan de milieujutters, als dank voor hun werk. Elk eiland had zo zijn eigen acties.

Jeanet de Jong is journalist op Ameland voor Persbureau Ameland en YouTube kanaal Ameland Vandaag, correspondent voor diverse media, uitgever en verteller van de vertelgroep Ameland Vertel! Ze schrijft over een grote diversiteit aan onderwerpen, haar hart ligt op de Wadden.