Van der Vaart sluit carrière af bij Cádiz

Sportjournalist Mark van den Heuvel over hoe het verder zal gaan met Rafael van der Vaart. Plus een vooruitblik op wedstrijden van dit weekend, inclusief goktips!

Rafael van der Vaart (32) wil zijn voetbalcarrière over een paar jaar afsluiten bij het Spaanse Cádiz Club de Futbol, dit seizoen uitkomend in de Segunda Division B.

Daarmee wordt de kans steeds kleiner dat Van der Vaart ooit nog terugkeert bij zijn oude jeugdliefde Ajax. Onlangs werd bekend dat zijn deze zomer aflopende contract bij Hamburger SV niet wordt verlengd; Sporting Kansas City wil de spelmaker graag naar de Amerikaanse competitie halen.

Op bezoek bij Van der Vaart in Hamburg vertelde hij me vorige week over een afspraak die hij heeft gemaakt met zijn hoogbejaarde, Spaanse grootvader, Rafael Garcia Peci. Opa Rafael en oma Dolores wonen in het Zuid-Spaanse Chiclana de la Frontera, op een steenworp afstand van het oogverblindende vestingstadje Cadiz.

Ik zie ze samen zitten, in het speeltuintje voor het grootouderlijke huis in Chiclana, Rafael & Rafael, ik probeer me er een gesprek bij voor te stellen.

'Heeft u nog speciale wensen,' vraag Rafael aan zijn grootvader. 'Kan ik iets voor u doen?'

Zoon Damian gaat onverstoord verder met een pass- en trapspel.

'Nu je er toch zelf over begint,' zegt  opa. 'Heb je er wel eens aan gedacht om je carrière straks hier in de buurt af te ronden. Bij Malaga of Sevilla, dat zijn mooie clubs hoor en dan kunnen oma en ik af en toe eens komen kijken.'

Rafael: 'In dat geval kan ik tegen die tijd beter bij Cádiz gaan spelen, dat is pas echt dichtbij.'

Opa Rafael straalt en roept oma Dolores erbij.

'Dolores, Dolores! Moet je horen wat Rafael net heeft voorgesteld.'

Veel gelukkiger kon hij zijn grootouders niet maken, de afspraak werd beklonken met een heerlijke, door oma zelf bereide maaltijd.

Rafael Garcia Peci was begin jaren zestig één van de eerste Spaanse gastarbeiders die zijn geluk kwam beproeven bij de Hoogovens in IJmuiden. Samen met zijn vrouw en hun kinderen Manuel, Cosme en Lolita. Laatstgenoemde kwam op zeker moment thuis met een jongen van het woonwagenkamp, Ramon van der Vaart. Niet veel later was de komst van Rafael een feit.

Zijn voetbalcarrière leidde Van der Vaart langs Ajax, HSV (2x), Real Madrid, Tottenham Hotspur en straks dus Cádiz CF, maar nu nog even niet. Eerst lonkt er weer een heel nieuw avontuur, in Amerika misschien of anders in Italië of Turkije, het is te vroeg om daar nu al iets van te zeggen.

Eerst wil Van der Vaart zijn huidige club behoeden voor degradatie, hij wil niet de geschiedenis ingaan als de eerste aanvoerder die met HSV uit de Bundesliga is gedegradeerd.

De laatste keer dat ik keek stond de klok op 51 jaar, 221 dagen, 14 uur, 50 minuten en 17 seconden. Zo lang bestaat de Bundesliga en zo lang maakt Hamburger SV er al deel van uit, onafgebroken, als enige club in Duitsland.

Die sentimenten leven voelbaar in de stad.

Een terugkeer naar Ajax is niet aan de orde, zei Van der Vaart. Nu niet. En straks over een jaar of vier dus ook niet, want dan speelt hij in een lagere Spaanse divisie, met opa en oma op de tribune.

Zelf bracht hij zijn twijfel met een glimlach onder woorden.

'Ajax is mijn club, maar ik ben al eens ergens teruggekeerd en dat is niet zo goed bevallen…Moet ik misschien niet nog een keer doen.'

Een topvoetballer, die terugkeert naar de absolute basis, puur uit liefde voor de sport en zijn grootouders. Kijk, zo’n verhaal grijpt me meer aan dan – pak ’m beet – het naderende kampioenschap van PSV.

De karakteristieke trainer van Cádiz CF, Claudio Barragán, heeft nog niet gereageerd op het heuglijke nieuws.

****

Goktips: het geld ligt op straat

In het Turkse koffiehuis bij mij om de hoek staat een gokmachine waarmee je direct weddenschappen op voetbalwedstrijden kunt plaatsen. Minimale inzet: een briefje van vijf. Ik schuif zo nonchalant mogelijk een tientje in het apparaat. Zoefff…die is weg. Nu mijn tips voor dit weekeinde. Gratis! En dat is dus heel bijzonder in deze branche.

Het Hamburger SV van aanvoerder Rafael van der Vaart vecht zaterdagmiddag voor lijfsbehoud op bezoek bij Bayer Leverkusen. Ik laat het sentiment even voor wat het is en kies voor Leverkusen, dat is een inkoppertje, Van der Vaart zal toch wel weer niet spelen…

Cádiz CF, de club waar Van der Vaart zijn carrière straks gaat afsluiten, speelt uit tegen El Palo. Een blik op de ranglijst leert dat ze die makkelijk kunnen hebben. Eerst de datum en de wedstrijd, dan de voorspelling (I = thuiswinst, II = uitwinst) en de quote:

4/4, Bayer Leverkusen – HSV: I, quote: (1,35)

5/4, El Palo – Cádiz CF: II, quote: (1,63)

Inzet: 50 euro

Mogelijke winst: 110 euro

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist