Van jongensdroom tot prijsnominatie: in gesprek met de man achter LEGO Super Mario

Terwijl "zijn" productidee in elke speelgoedwinkel een blikvanger is, blijft Jonathan Bennink (35) nogal op de achtergrond. De ontwerpmanager bij LEGO Creative Play Lab, geboren in Kampen, stond aan de wieg van LEGO Super Mario. Een gesprek over dromen en het geheim van een goede LEGO-set.

 

Om te beginnen, wat doe je precies bij LEGO?
„Als ontwerpmanager bij LEGO Creative Play Lab verzin ik met onze afdeling van ontwerpers, marketeers en projectmanagers één grote nieuwe lijn binnen het LEGO-portfolio. De focus daarbij ligt op innovatie in spel.”

Een baan bij LEGO: was dat je jongensdroom?
„Toen ik 2 jaar was, gaf mijn vader me LEGO-blokjes. Sindsdien speelde ik met LEGO óf maakte ik mijn eigen speelgoed in de schuur. Tijdens mijn studie Industrieel ontwerpen aan de Universiteit Twente kwam ik opnieuw in aanraking met het LEGO-systeem. Sindsdien heeft het altijd een beetje geknaagd om ooit voor LEGO te kunnen werken!”

Hoe belandde je bij LEGO?
„Ik kwam na een heel uitgebreide open sollicitatie terecht bij LEGO. Ik werkte bijna een jaar lang aan een productidee dat de voordelen van LEGO-spel combineert met ideeën van videogames, zodat spelen met LEGO nieuw en uitdagend blijft. Zes jaar geleden mocht ik dat idee presenteren voor het Creative Play Lab, waarna ik in 2014 voltijd aan de slag kon. Ik woon en werk in Billund, maar reis normaal gesproken veel naar London en Kyoto”
Lachend: „Mijn vrienden zijn wel een beetje jaloers op zo’n baan!”

En nu? De hele dag aan het bouwen?
„Helaas bestaat mijn werk niet uit de hele dag spelen hoor! Als ontwerpmanager heb ik de creatieve leiding over een product(lijn). Mijn baan bestaat dus voornamelijk uit het creëren van conceptrichtingen door middel van brainstormsessies, prototyping (van 3D-prints tot programmeren), presenteren, overleg met partners zoals Nintendo en tegenwoordig dus ook pers en media interviews.”

Wat is het geheim van een goede LEGO-designer?
„Een goede LEGO-designer moet zich goed kunnen verplaatsen in een kind. Kinderen hebben prachtige eigenschappen, zoals nieuwsgierigheid, openheid en creativiteit. Als wij dus sets ontwerpen, moeten we ervoor zorgen dat kinderen hierin worden gestimuleerd en uitgedaagd.”
Nadenkend: „Die eigenschappen zijn sowieso goed om te hebben, denk ik …”

En hoe zorg je voor een goede LEGO-set?
„Een goede LEGO-set heeft een balans tussen aantrekkelijke modellen, interessante karakters en veel verschillende speelmogelijkheden. Ook moet de set inspireren tot een verhaal en rollenspel. Bij LEGO Super Mario komt daar nog bij dat de producten moeten kloppen met wat Mario in de videogame zou doen. En er moet een digitale nieuwe en interessante reactie zijn van LEGO Mario op de elementen in de set. Dat is dus een extra uitdaging bovenop de normale ontwikkeling.”

Die Super Mario-set, is dat jouw idee? Hoe kwam het tot stand?
„Zo’n 4 jaar geleden werd ik als design lead door LEGO op dit project gezet. Ik had een klein team van 3 ontwerpers tot mijn beschikking. Samen met een marketeer en een projectmanager telden we dus een LEGO-team van 6 personen. Nintendo had ook zo’n klein team, maar die twee teams hebben wel het innovatieve spelconcept hebben bedacht voor LEGO Super Mario!
Het hele voortraject duurde in totaal zo’n twee jaar, met veel ups en downs. Toen het eindconcept helder en aantrekkelijk genoeg was, besloten de bedrijven het definitief op de markt te brengen. Daarmee begon de echte uitdaging: het ontwikkelen van de technologie in LEGO Mario, de 16 sets en natuurlijk de marketingcampagne. Dus ja, dit is helemaal ‘mijn kindje’.

Was je betrokken bij andere LEGO-sets?
„Naast de 16 LEGO Super Mario-sets ben ik alleen betrokken geweest bij de sets van LEGO Dimensions. Dat was ook een erg leuk project waarin we gamen combineerden met LEGO-spel. LEGO Super Mario combineert die twee componenten echter op een veel natuurlijkere manier. Daarbij ligt de focus echt op het creatieve aspect en spel met de blokjes en niet zozeer op de videogame.”

De LEGO Super Mario-set is nu genomineerd als Speelgoed van het jaar. Wat doet zoiets met je en met het team?
„Ja dat is natuurlijk wel echt een kinderdroom! We krijgen momenteel heel veel goede feedback van kinderen over de hele wereld. Zij bouwen de meest fantastische creaties er mee. Daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om, want we willen kinderen door middel van technologie motiveren om creatief te zijn en hun voorstellingsvermogen te ontwikkelen.”

Mijn gekozen waardering € -

Pieter Beens is freelancejournalist en -fotograaf voor binnenlandse en buitenlandse media. Hij is gefascineerd door cultuur, technologie en luchtvaart. Een ogenschijnlijk onlogische combinatie, maar met een gemene deler: de consument. Die kiest, koopt, inspireert en staat aan het begin en einde van de waardeketen -en is bepalend in tijden van crisis en daarbuiten.