Venezuela adviseert Obama: bombardeer Syrië niet

"Bombardeer Syrië niet", heeft de Venozolaanse president Nicolás Maduro geschreven aan zijn ambtgenoot Barack Obama. Met een beroep op Jezus van Nazareth en John Lennon, onder andere. Parlementariër en partijgenoot Adel el-Zabayar vecht zelfs mee aan de kant van het Syrische leger.

Het begon met een bezoek aan zijn zieke moeder in Syrië, maar toen hij de zaak in zijn moederland aanschouwde, besloot de in Venezuela geboren Adel el-Zabayar voor onbepaalde tijd verlof te nemen om mee te vechten voor president Assad.

"Ik ben nu op het slagveld", meldde hij aan het Amerikaanse weekblad Time, zonder over een wapen te beschikken. Hij was op vijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Damascus bij het stadje Sweida en verrichtte vooral administratieve taken.

Volgens El-Zabayar zijn de Verenigde Staten de aanstichter van de oorlog in zijn moederland en zitten die ook achter de gifgas-aanvallen. De mensen blijven rustig onder de situatie en Assad zal zeker winnen, zegt de parlementariër.

Het Venozolaanse parlement heeft 'de imperialistische invasie van Syrië' veroordeeld en El-Zabayar zijn verlof gegeven.

Malcolm X

Het past allemaal in het principe van 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend' en de Verenigde Staten zijn natuurlijk de imperialistische duivel voor de socialistische pro-Cubaanse regering in Venezuela. Om die reden werd Maduro's illustere voorganger Hugo Chávez ook beste vriendjes met Iran. Syrië hoeft nu maar te kikken en Venezuela stuurt net als anderhalf jaar geleden enkele honderdduizenden vaten gesubsidieerde diesel.

President Maduro wijst er in zijn brief aan collega Obama op dat de ervaringen in Irak, Afghanistan en Libië rampzalig zijn geweest en dat een invasie in Syrië dat ook zal zijn. Ook verwijst hij naar een vergadering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten Unasur in Paramaribo, die oproept om niet buiten een besluit van de Verenigde Naties om actie te ondernemen in Syrië.

Ook appelleert Maduro aan Obama's roots: "Herinnert u zich waar u vandaan komt, uw Afro-Amerikaanse wortels. Herinnert u zich de lichtende voorbeelden van waardigheid van Malcolm X en Martin Luther King, waarin u gevormd bent en die u ertoe hebben gebracht om voor een betere toekomst te vechten."

Een losgeslagen gek

De oppositie in het politiek hopeloos verdeelde Venezuela heeft zich over Syrië – een ver-van-mijn-bed-show tenslotte voor de meeste Zuid-Amerikanen – nauwelijks uitgelaten. "De regering is bezorgder over de situatie in Syrië dan over het leven van Venozolanen", zei oppositieleider Henrique Capriles tegen de krant El Universal, verwijzend naar de onveiligheid in Venezuela.

Dat bracht blogger Juan Cristobal Nagel op het bekende anti-regeringsblog Caracas Chronicles tot een opmerkelijke stellingname: "Wat voorkomt dat Maduro niet zelf de hand legt op chemische wapens in de toekomst? Scrupules? Instituties? Een bewustzijn dat er sommige lijnen zijn die hij niet durft over te steken?"

Maduro is geen Assad, nog niet, waarschuwt Nagel. Maar je zou toch verwachten dat onze oppositieleiders wat verder hierover doordenken. "Met zijn woorden steunt Maduro een losgeslagen gek die de internationale wet aan zijn laars lapt en massavernietigingswapens tegen de eigen bevolking gebruikt."

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een antwoord