De discussie over vluchtelingen verruwt, met dank aan Geert Wilders en media die spreken over een ‘asielplaag’. Oorlogscorrespondent Rudi Vranckx worstelt dermate met dit mondiale probleem dat hij heeft besloten om zijn reportages in een meer persoonlijke vorm te gieten: als graphic novel.

STEUN RO

‘Hij raakt me als een vuistslag, een foto die alles zegt. Zijn naam is Aylan. Verdronken onderweg. Ik voel me machteloos en boos. Zal dit iets veranderen?’

Dit dagboekfragment vat goed samen wat VRT-journalist Rudi Vranckx heeft gepoogd in het beeldverhaal ‘Verloren’: de schokkende verhalen optekenen van de vluchtelingen die de stranden Zuid-Europa proberen te bereiken. Het vluchtelingendrama raakt Vranckx persoonlijk, dus heeft de verslaggever voor een andere vorm gekozen: de stripvorm. Illustrator Caryl Strzelecki verzorgde het tekenwerk.

Directe aanleiding om een rondtocht door Noord-Afrika te gaan maken, zijn de 360 lijkzakken die begin oktober 2013 op het strand van Lampedusa liggen. In ‘Verloren’ gaat Vranckx ‘op zoek naar de wereld waar die “gelukzoekers” vandaan komen’. Gelukzoekers, het is een woord waar hij zich overduidelijk aan ergert. De Vlaamse journalist bezoekt Somalië, het afgescheiden maar niet erkende Somaliland, Tsjaad, Niger, Libië en Turkije.

Beeldverslag van begrafenis in Sahara

Jeroen Mirck (1971) schrijft als freelance journalist over media, marketing, internet en ondernemerschap. Zijn artikelen verschijnen in vakbladen als Emerce en MarketingTribune. Hij is altijd op zoek naar de ideale mix van het zakelijke en het creatieve, want commercie is kansloos zonder inhoud. Daarnaast zat hij in de jury van onder meer de Dutch Bloggies, de Stripschapprijs en de Grand Prix Customer Media.