Verzekeraar wil kortere spreektijden bij begrafenissen

Uitvaartverzekeraar DELA maakte gisteren bekend de spreektijd van nabestaanden op begrafenissen fors te willen inperken. Volgens het bedrijf worden de kosten voor begrafenissen onbeheersbaar door de vergrijzing.

Met de maatregel wil DELA ervoor zorgen dat begrafenissen voor iedereen mogelijk blijven. Algemeen directeur Victor Haardgroeve: “Vergrijzing leidt tot meer sterfgevallen. En iedere dode wil wel een volledig arrangement met koffie, cake, en uitgebreide speeches. Maar als we op deze voet doorgaan, kunnen we dat als verzekeraars straks niet meer opbrengen.”

Overbodige zinnen

De uitvaartverzekeraar zegt dat kortere spreektijden niet ten koste hoeven te gaan van de inhoud van de begrafenissen. “Uit onderzoek blijkt dat op uitvaarten veel wordt gezegd wat er eigenlijk niet toe doet. Wij gaan voortaan bij iedere uitvaart met de nabestaanden om de tafel zitten en kritisch naar de toespraken kijken. Alle overbodige zinnen zullen worden geschrapt.”

“Voordeel hiervan is dat iedere overledene de uitvaart krijgt die bij hem past. Mensen die veel hebben meegemaakt, zullen daar genoeg aandacht voor krijgen, terwijl saaie figuren snel onder de grond kunnen verdwijnen.”

Onder de leden van Morituri, de belangenvereniging van terminale patiënten, is onrust ontstaan over het plan. Voorzitter Barry Bats: “Begrafenissen verliezen hun glans als dit plan doorgaat. Sommigen van onze leden zien het nu zelfs niet meer zitten om te sterven.”

Tekst:  André van de Ende

Download De Speld!

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie