Het vierdaagse proces in hoger beroep tegen Ada S. (54) begint eind mei. De oud-Enkhuizense wordt onder meer verdachte van twee gifmoorden.

STEUN RO

De rechtbank gaf de verpleegkundige 20 jaar voor vergiftiging in 2012 van tweede echtgenoot, Tjipke van der Ploeg uit Franeker. Kort voor zijn dood sloot ze een levensverzekering af van 250.000 euro, met een valse handtekening. Die oplichting is het enige dat ze ooit heeft toegegeven. In 2013 stichtte ze brand in de woning van haar nieuwe vriend in Noord-Brabant.

De veroordeling gold ook voor haar betrokkenheid bij de dood van eerste gade, Ruud Konijn uit Enkhuizen, in 2004. Ze schakelde geen medische hulp in voor de doodzieke man. Het openbaar ministerie vermoedt dat S. ook Konijn heeft vermoord, maar kon dat destijds niet bewijzen.

TBS

Die fout moet in hoger beroep worden goedgemaakt, en leiden tot een lange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. S. is, tegen haar zin, onlangs voor de tweede keer psychologisch en psychiatrisch onderzocht.

De verdediging op haar beurt wil de onschuld van S. aantonen met een aanvullend onderzoek naar de doodsoorzaak van Van der Ploeg. Volgens de advocaat is het nog helemaal niet zeker dat de Fries is vergiftigd met morfine, slaapmiddelen en codeïne.

Omdat er ook 20 getuigen worden opgeroepen, heeft het Amsterdamse gerechtshof besloten de eerdere geplande drie zittingsdagen met een uit te breiden. De zaak-S. wordt gehouden op 24, 26 en 30 mei en 2 juni. Dat deelde het hof gisteren mee, tijdens een formele behandeling om het voorarrest van de verdachte te verlengen. Noch S., noch haar advocaat waren daarbij aanwezig.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie