Meesteroplichter Robert-Jan van der Z. (40) hoort vandaag in hoger beroep vijf jaar cel eisen. De opnieuw verdachte inwoner van Ede probeert op zijn beurt oude vrienden zwart te maken. Hij wil dat zij mede opdraaien voor de bijna 50.000 euro aan schadevergoedingen en nog eens zo’n bedrag aan de Staat.

STEUN RO

Het Amsterdamse gerechtshof geeft hem aan het begin van de zitting echter meteen een harde juridische les. In de wet staat dat medeplegen van misdrijven zwaarder wordt bestraft dan wanneer iemand in zijn eentje heeft geopereerd. Bovendien is het lang niet zeker dat het hof vorderingen van de gedupeerden deels zal opleggen aan vermeende mededaders. Tenslotte gaat het hier louter om de delicten. Ontneming van de witgewassen buit wordt in een apart, zogenoemd plukzeproces behandeld.

Webshops

De Haarlemse rechtbank veroordeelt Van der Z. eind 2014 tot 40 maanden cel (na een eis van 64 maanden) voor oplichting, door thuiswerk aan te bieden en webshops van bekende elektronicaketens te kopiëren. Tussen 2010 en 2014 hebben ongeveer 175 mensen uit het hele land goederen besteld en betaald, maar nooit geleverd gekregen.Volgens de verdachte heeft hij maar 6000 euro gekregen van de andere boeven, de Portugees Pedro G. en Wim D. G. zou er rijk aan zijn geworden, “maar ik ben als enige het haasje.”

Hij blijft er ook bij dat Dutch Montage Service in Haarlem in 2010 zonneschermen heeft geleverd. “Ik ken de adressen niet uit mijn hoofd, daarvoor moet u bij de eigenaar, Nick van E zijn. Die heeft de boekhouding.” Deze Van E. heeft  verklaard dat hi katvanger voor Van der Z. was en in diens smoesjes is getuind. De advocaat-generaal kan niets met Van der Z.’s verhaal: “Het draait om de 25 tot 30 aangiftes.” Daaronder Holland Media Combinatie, uitgever van onder meer Haarlems Dagblad, dat advertenties plaatste, maar nooit poen zag.

Venezuela

Vanaf zijn vrijlating in 2010 is Van der Z. actief vanuit Venezuela, omdat dat land geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft. De Telegraaf en het tv-programma ‘Rechtgezet’ vinden ‘m in 2012, waarna Venezuela tot uitzetting overgaat. Van der Z. probeert tegenwoordig met een schoonmaakbedrijf een bestaan op te bouwen.

Dat is geen sinecure, aldus zijn advocate, want steeds als hij de gevangenis verlaat, krijgt hij het centraal justitieel incassobureau (CJIB) op zijn nek. Dat eist dat hij de, door de Staat voorgeschoten vorderingen van de slachtoffers betaalt, dat hij zijn zwarte winst overmaakt naar ‘s Rijks kas. “Hij komt zo in grote financiële problemen. Dat is ook de reden dat hij twee keer is teruggevallen in de criminaliteit.” Het belang van een verdeling van de schuld en daarmee de claims is levensgroot, stelt de verdediging.

“Hoewel zwakbegaafd, doet hij het naar omstandigheden goed.” De AG heeft minder positief nieuws. Wegens verzekeringsfraude tussen augustus 2015 en januari 2016 moet hij op 31 maart terechtstaan.

Manipulator

Voor de AG staat vast dat Van der Z. sommige oplichtingspraktijken met anderen heeft gepleegd. “Maar bewijs is er niet dat zijn een rol van belang hebben gespeeld. Anderzijds blijkt Van der Z. altijd de organisator, de manipulator, degene die vriendschappen misbruikt om er zelf beter van te worden.” De beroepsmisdadiger heeft geen enkele spijt of berouw getoond, dus dient zonder mededogen te worden aangepakt. Naast de geëiste celstraf van vijf jaar betekent dat: tot de laatste cent de schadevergoedingen voldoen.

De uitspraak is op 23 januari.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie