Naelle J. (22) uit Hoorn heeft lang gezwegen over zijn aandeel in de overval bij supermarkt Deen in zijn woonplaats, ruim een jaar geleden. Bij de rechtbank op Schiphol bekent hij plotseling. De eis is vijf jaar cel.

STEUN RO

17 januari 2016. Een gewone zondag bij de Deen aan het Stan Kentonhof in Hoorn. Om 15 uur komen twee jongemannen de winkel binnen, kijken rond en verdwijnen. Drie uur later is het duo er weer, nu gewapend met twee vuurwapens die ze richten op de hevig geschrokken, veelal jeugdige medewerkers. De buit bedraagt 1450 euro.

Uit de verklaringen van de minderjarige medeverdachte en het rechercheonderzoek ontstaat het beeld dat J. de overval heeft gepland en de leider was toen de kassa’s van de super werden leeggehaald. Op 15 januari, twee dagen ervoor, stuurt de ADHD’er een sms’je naar een vriend: ‘Ik heb een ov’tje. Je kunt meedoen als je wilt’. Nadat deze kandidaat is afgevallen, ‘mag’ de jonge knul mee. Die is bang. J. noemt hem een watje en praat net zo lang op hem in dat hij overstag gaat.

J. heeft tijdens het proces ook angst. ,,Voor de gevolgen als ik praat. Het gaat om mijn leven.” Daarom houdt hij zijn mond grotendeels dicht. ,,U maakt het ons zo wel moeilijk”, aldus de rechters, die tevergeefs antwoorden zoeken op de vraag naar het waarom en hoe.

Excuses

Anderzijds biedt J. veelvuldig zijn excuses aan aan het supermarktpersoneel dat de publieke tribune bevolkt: ,,Het was een laffe actie. Ik begrijp u, want ik ben zelf ook slachtoffer.” Hij leefde enige tijd op straat en verwijt dat de hulpverleners, vandaar. De benadeelden van de overval vorderen vele duizenden euro’s schadevergoeding.
Van de berouwvolle dader is weinig over als de beschuldiging ter sprake komt dat hij een NS-employee heeft uitgescholden voor kankerhoer. Dit ontkent hij. De voorzitter: ,,Opvallend is dat u dit woord vaker gebruikt.” Ze citeert uit het dossier, en wordt scherp onderbroken door J.: ,,Wilt u dat niet doen, u zet me voor schut voor al die mensen.”

De Hoornaar heeft eerder toegegeven dat hij eind 2015, begin 2016 met valse biljetten van 50 euro heeft betaald bij diverse winkels in zijn woonplaats. Of hij heeft dat geprobeerd, maar werd betrapt. Tenslotte pleegt hij een woninginbraak. Hier wordt zijn bloed aangetroffen.

Naast de 60 maanden vordert de officier van justitie twee weken cel die openstaan van een deels voorwaardelijke veroordeling voor een straatroof. 30 maanden totaal, bepleit advocaat Hugo ter Brake. De veel mildere bestraffing berekent hij aan de hand van wat de minderjarige overvaller kreeg: ‘slechts’ 160 uur onbetaalde arbeid, plus 24 dagen jeugddetentie die hij in voorarrest al uitzat.

De uitspraak is op 6 februari.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie