Ze schreef het boek ‘Love Mama!’, waar ook seks in voorkomt. Maar ze had nog nooit van ‘The New Tantra’ gehoord. Tot vorige week. En ze kwam tot de conclusie dat dat voor haar iets te ver gaat. Vandaar een artikel met vijf tips voor de betere ‘basic level sex’.

STEUN RO

Tot een week geleden had ik nog nooit van ‘The New Tantra’ gehoord. Inmiddels weet ik dat dit een ‘Advanced Sex Program’ is dat populair schijnt te zijn onder mijn leeftijdsgenoten. Een programma waarmee je een full body orgasme kunt krijgen en waarmee je de intimiteit met je partner terugkrijgt. Ik had deze trend tot nu toe gemist. En dat terwijl ik voor mijn boek Love Mama! op zoek was naar manieren om je relatie sprankelend te houden, ook al hangen er één, twee of meer kinderen aan je been.

Ik stond in de kroeg met vrienden, toen ik naast mij een gesprek opving, dat ik niet kon plaatsen. Ik hoorde woorden die ik niet kende en toen ik met een groot vraagteken op mijn hoofd vroeg waar het over ging vertelden ze over vrienden die aan TNT doen. In het kort deden ze uit de doeken wat het was. Iets spiritueels. Iets met seks en een goeroe. Iets met meerdere mensen en met ‘alle gaten los maken’. Wie dit zoal allemaal doen. En dat er een artikel in de Linda over stond. Ik luisterde met open mond en las de volgende dag het artikel in Linda. Ik begrijp nu dat er mensen zijn die hier heel gelukkig van worden en wiens relatie door TNT beter is dan ooit. En dat is fijn. Maar voor mij is het veel en veel te extreem. Ik hou het toch liever bij de huis-tuin-en-keuken-tips die ik kreeg van de seksuoloog Winnie Hendriks die ik interviewde voor Love Mama!

TNT-goeroe Alex Vartman belooft op zijn site dat zijn programma je seksleven radicaal zal veranderen van ‘the ordinary basic level sex’ naar ‘real life sexual magic’. Ik beperk me hier even tot de tips die ervoor kunnen zorgen dat je dat basic level in ieder geval weer een beetje op orde krijgt. Kun je daarna altijd nog kijken of je doorgaat voor ‘level 1’ van de cursussen van Alex.

De vijf tips van seksuoloog Winnie Hendriks

1. Plan seks in

Winnie benadrukte in ons gesprek dat er niks mis is met agendaseks. ‘Een etentje met vrienden plan je ook weken van te voren; het eten wordt er niet minder lekker van en de vrienden niet minder gezellig,’ aldus Winnie. Nou is plannen niet mijn sterkste kant en seks inplannen komt er dus ook niet vaak van. Maar eerlijk is eerlijk, het werkt wel. De belofte die in de lucht hangt, doet zijn werk. En is het eigenlijk niet precies wat je vroeger ook altijd deed, toen je nog geen vaste relatie had?

2. Denk seks

De tweede tip die Winnie geeft is: ‘Verleid jezelf om gedurende de hele dag af en toe positieve gedachtes over seks te hebben. Kijk naar mooie mensen of fijne dingen en sta open voor seksuele prikkels.’ Toen ik deze tip hoorde, realiseerde ik me dat ik best wat meer om me heen mag kijken. Ik leef soms dagen in mijn eigen cocon. Ben druk met schrijven, voor kinderen zorgen en heen en weer rennen. Geen vezel in mijn lijf die op dat moment aan seks denkt. Dus ik heb mijn leven gebeterd. Ik flirt met de aardige man bij de supermarkt en kijk onbeschaamder om me heen. Voor het goede doel blijkt alles immers geoorloofd.

3. Wacht niet

Nummer drie van Winnie: ‘Voel je zin of lust op een ongepast moment? Doe er gelijk iets mee en wacht niet tot het avond is. Stuur een berichtje, bel hem op of geniet er in je eentje van.’ Dat dus.

4. Blijf het doen

‘Use it or lose it’, is de vijfde tip van Winnie. Ze zegt dat je de motor draaiende moet houden, anders raak je je lustgevoelens op een gegeven moment kwijt. En in mijn gesprek met wetenschapsjournalist Mark Mieras over hoe je je hormonen beter kunt benutten, leer ik dat het best zin heeft om ‘zin te maken’, ook als je eigenlijk geen zin hebt. Hij legt uit dat je het libidohormoon testosteron stimuleert door seksueel actief te zijn. ‘Zin in seks, krijg je van seks,’ aldus Mark.

5. Censureer niet

De laatste tip van Winnie in mijn boek is: ‘Fantaseer zoveel je wilt en over wie je maar wilt. Ook terwijl je seks hebt met je eigen partner. Je fantasieën zijn geheim en je beste vriend bij seks.’ En dat, lieve mensen, wil ik inderdaad graag zo houden. Dat is één van de redenen waarom ik al niet aan ‘level 1’ van TNT begin. Want ook al moet je tijdens de eerste bijeenkomst je kleren aanhouden, het is wel de bedoeling dat je je fantasieën in teams gaat verbeelden, las ik in het Volkskrant-artikel van Wim de Jong over dit onderwerp. En daar ben ik toch echt te preuts voor.

Elsbeth werkte jarenlang in het bedrijfsleven als trainer en manager. In 2011 gooide ze het roer om en schreef de boeken Relax Mama, Love Mama en Snorgids voor 40+vrouwen. Op Facebook startte zeΠDe Club van Relaxte Moeders. Ook schrijft ze als freelance tekstschrijver over onderwijs en over varkens.