Op dinsdagavond 11 augustus 1998 wordt het lichaam van Nicky Verstappen (11) uit Heibloem dood aangetroffen op de Brunssummerheide. Op 27 augustus 2018 wordt Jos Brech (55) uit het twintig kilometer verderop gelegen Simpelveld in Spanje aangehouden als mogelijke dader: dna-sporen van hem zaten op de kleding van Nicky. Wat gebeurde er in die fatale nacht en is er voldoende bewijs om Jos Brech veroordeeld te krijgen?  

STEUN RO

1. KENDEN JOS BRECH EN NICKY ELKAAR?

De Belgische dataprofiler Carine Hutsebaut denkt dat Jos Brech en Nicky elkaar kenden, in de zin van: iemand die elkaar twee of drie keer hebben gezien. Of dat Jos misschien een keer vriendelijk naar Nicky had geknikt. Nicky woonde in het vijftig kilometer noordelijker gelegen Heibloem. De kans dat ze elkaar vóór het vakantiekamp De Heikop in Brunssum hebben ontmoet, is heel klein. De groep van Nicky – 37 jongens onder de twaalf jaar – was zaterdag bij De Heikop aangekomen. Dan zou Jos zondag Nicky daar al moeten hebben gezien. Dat lijkt erg onwaarschijnlijk.

2. HOE KWAM NICKY BUITEN DE TENT?

Het meest voor de hand liggende scenario is dat Nicky, die met vier andere jongens in een tent lag, ’s morgens rond half zes even wilde gaan plassen en zonder dat iemand anders dat heeft gemerkt uit de tent is gelopen. Op blote voeten, met alleen een onderbroek en zijn rode Ajax-pyjamabroek aan. Volgens zijn ouders was Nicky bang in het donker, maar hoe donker was het? De zonsopkomst was om kwart over zes, het was in elk geval niet aardedonker. De jongens konden naar het toiletgebouw, een eind verderop, maar ze konden ook tegen een boompje plassen. De tent van de jongens stond tegen de afrastering met de Brunssummerhei. Net achter de tent zat een gat in de afrastering. Er is weinig bekendgemaakt over sporen. Ligt het voor de hand dat Nicky op blote voeten door dit gat is gegaan, is na te gaan door onderzoek naar zijn voetzolen waar hij heeft gelopen?