Vivienne (Groenewoud) & Jan (Dijkgraaf) bemailen de toestand in hun wereld. Scherp. Snedig. Snerend. Smakelijk (en -loos, JD). Schmierend. Stuiterend. Smalend. Smullend. Schaamtevol (en -loos, VG). Regelmatig, op onregelmatige basis. Deel 2: Stemmen, clandestiene dinertjes en zelfhypnose.

STEUN RO

Viv!

Weet jij al wat je gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen?

Ik stemde de laatste keren altijd op de hoogst geplaatste vrouw op de kandidatenlijst van de VVD (behalve toen Jeanine Hennis-Plasschaert de een na hoogste vrouw was). Maar ik wil dat de VVD in maart ongenadig op zijn flikker krijgt (MH17-doofpot, Demmink, Oekraïne-referendum, het gekloot op Justitie, het kom-maar-binnen-met-je-knecht-beleid in 2015, enzovoort, enzovoort), dus Jeanine kan het schudden.

Probleem is alleen: wat wel?

Er zijn mensen die mij zien als een PVV’er, maar over mijn lijk dat ik op Wilders zal stemmen. Veel te links. En dat “minder, minder, minder” vond ik ook niet heel fijn. Er zijn zat Marokkanen die deugen. Vooral vrouwelijke, heb ik de indruk.

En er zijn er ook die denken dat ik wel op VNL zal stemmen, nu mijn bloedgabber Jan Roos daar lijsttrekker wordt. Maar voor ik dat ook maar overweeg zal ie met een heel stevige lijst moeten komen met heel wat minder een PVV-stempel dan wat ze tot nu toe laten zien. Want laten we eerlijk zijn: die twee Erdogan-loopjongens van DENK in de Kamer zijn zetelrovers, maar hetzelfde geldt voor die twee van VNL.

D66 = het schoolpleinpestertje Pechtold, dus geen optie. Ik word fysiek onpasselijk als ik ‘m weer met die nare kopstem van ‘m het slimste jongetje van de klas zie spelen voor de microfoon. Pechtold is heel goed in uitdelen, maar kan totaal niet incasseren. En hij laat zijn eigen mensen vallen als een baksteen én steekt ze nog een mes in hun rug om zijn eigen hachje te redden als het penibel wordt. Zie Wassila Hacchi.

Alles ter linkerzijde is sowieso geen optie.

En zo leidt de afvalrace in mijn hoofd me richting partijen waar ik vanwege mijn afkeer van sprookjesboeken helemáál niet bij hoor.

Of denk jij: jij hebt het gemakkelijk, Dijkgraaf, jij bent 50-plus?

Kus!

JanD

Lieve Jan,

Vroeger, toen de guldens nog van hout waren en ik nog een jong, naïef, 25 jaar te laat geboren hippie-meisje, was het simpel: ik stemde links. Er waren weinig partijen die links waren, dus GroenLinks was vaak de beste optie. Maar met Rosenmöller al kwamen de barstjes. Toen hij in de nasleep van de Fortuyn-revolte de politiek verliet ben ik niet teruggekeerd op mijn schreden, want links is niet links meer, en dat is natuurlijk al een tijd aan de gang. De links/rechts-tegenstelling is hopeloos gedateerd.

Nadat ik het stadium ‘op mijn blote voeten op de bar dansen’ was ontgroeid, maakte ik een switch en stemde jarenlang VVD, want dat was goed voor ondernemers. Inmiddels is dat veranderd in: goed in ondernemers het leven zo zuur mogelijk maken. En dan is er natuurlijk dat akkefietje met dat vliegtuig. Dat gaat ‘m ook niet meer worden.

Als ik kijk naar mijn stemgedrag door de jaren heen, kan een schizofrene borderliner met chronische PMS er een puntje aan zuigen. De laatste keer stemde ik op de Partij voor de Dieren. Zij kunnen er tenslotte al helemaal niets aan doen. Maar ik moet toegeven dat dat ook voortkwam uit een stukje recalcitrantie.

Wat ik binnenkort ga stemmen? Ik heb dus nog geen idee. Ik moet bekennen dat ik daarnet snel even een stemwijzer heb ingevuld, met als resultaat een fotofinish tussen de Libertarische Partij en de ChristenUnie, al ben ik zo antireligieus als de neten. Het enige dat me ooit wel wat leek was het Boeddhisme, al haakte ik af bij dat gedeelte over het opgeven van alle materiële bezittingen. Het wordt dus alleen maar ingewikkelder, maar inmiddels is voor mij een ding wel duidelijk. Namelijk dat de overheid hopeloos faalt.

De brave burgers die eensgezind maar toch verdeeld naar de stembus wandelen en daar hun vertegenwoordigers kiezen, kunnen daarna weer voldaan op de bank ploffen om vervolgens op de televisie te zien hoe de door hun gekozen vertegenwoordigers elkaar de loef af proberen te steken. Een prachtig schouwspel, waar menig Griekse tragedie een puntje aan kan zuigen. Als kiezer hoef je je vervolgens nergens meer mee te bemoeien. De gekozen vertegenwoordigers hebben weer een mandaat voor vier jaar gekregen en zodra jij je mond opent om kritiek te uiten nadat je in het stemhokje je keuze hebt gemaakt, ondermijn je de democratie.

Je dacht toch zeker niet dat je kon stemmen op een systeem om het daarna aan de kant te schuiven? Sorry, zo werkt dat nu eenmaal niet. Wie A zegt, moet ook B zwijgen. Jouw stem wordt de legitimatie van het systeem dat je daarna vier jaar lang in een ijzeren greep houdt. Mond houden en gewoon slikken wat je door de strot geduwd wordt. En met een beetje geluk heb je over vier jaar weer een kans om dezelfde fout te maken. Democratie vraagt je stem om je vervolgens voor vier jaar van diezelfde stem te ontdoen.

Lfs!

Viv

P.S.: Wat klopt er eigenlijk van dat vuige gerucht over jou, Hennis en een clandestien dinertje in een Haags restaurant?

P.P.S. Jij was toch 43?

Kolere, Viv!

Hennis en ik en een clandestien dinertje? Serieus? Wordt dat de toon? Ik kan – “in alle eerlijkheid”, zoals Jennis dat altijd zegt – met de hand op mijn hart zwéren dat Hare Excellentie en ik dit jaar niet eens koffie hebben gedronken, noch wijn, noch samen hebben gegeten (en met roken ben ik tien jaar geleden al gestopt). En vorig jaar ook niet. Ik was er te drukdrukdruk voor, nou goed?

Jouw lofzang op de parlementaire democratie hadden we tweestemmig kunnen zingen. Ik lach me al een jaar een breuk om D66, de partij die ooit is opgericht om ons land staatkundig te vernieuwen. De gekozen burgemeester, de gekozen premier, het referendum – en dan vergeet ik vast nog wat van die kroonjuwelen. En tevens de partij die bij het tweede referendum dat ooit in Nederland werd gehouden, over het EU-verdrag met Oekraïne, telkens maar kwam uitleggen dat de bevolking te dom was om een goede uitspraak te kunnen doen.

Het ergste is: dat menen ze nog ook! We mogen inderdaad eens per vier jaar het vakje voor Pechtold rood kleuren, maar moeten verder vooral vertrouwen op de kennis en kunde van volksvertegenwoordigers als Ybeltje Berkmoes-Duindam, Betty de Boer, André Bosman, Yasemin Cegerek, Remco Dijkstra, Manon Fokke, Ed Groot, Sultan Günal-Gezer en hoe al die backbenchers verder ook mogen heten. Terwijl D66 natuurlijk de grote voorvechter zou moeten zijn van invoering van het Zwitserse model, met vier bindende referenda per jaar. Volgens mij staat dat land er niet zo heel beroerd voor. En wie komt er wél met dat voorstel? Uitgerekend Pechtolds rode lap, Geert Wilders! Hans van Mierlo had zijn erfenis in betere handen willen zien, lijkt mij.

 Weet je dat af en toe mijn handen jeuken om de zijlijn te verlaten en de politiek in te gaan? Maar ja, toen ik er een paar weken geleden serieus over moest nadenken omdat het me concreet werd gevraagd, kon ik heel weinig argumenten bedenken waarom het mijn leven mooier zou maken. Behalve die twintig weken vakantie per jaar die je van Kamerleden nooit vakantie mag noemen. Dus ik heb ‘nee’ gezegd. Ook omdat ik er karakterologisch volstrekt ongeschikt voor ben. Zo’n Jeanine Hennis en de weigerambtenaar; ik ben daar echt te rechtlijnig voor. Die glibberigheid van Markiemark; als ik tegenover ‘m stond, zou ik ‘m liefst op dat uitgestreken smoelwerk timmeren. Om over de autistische gelijkhebber Diederik Samsom maar niet te spreken. En alsof een gewoon Kamerlid ook maar enige echte invloed heeft… Frans Timmermans en zijn megalomane maatjes in Brussel hebben meer macht over Nederland dan die hele Tweede Kamer bij elkaar.

Weet je wat de pest is, Viv? Ik ben mijn respect voor Kamerleden, maar ook voor ministers en staatssecretarissen, helemaal kwijtgeraakt de afgelopen jaren. Qua dossierkennis zullen velen het van me winnen (nou ja, op Ard van der Steur na), maar verder kijk ik op geen enkele manier meer tegen ze op. En verlang ik terug naar mensen als Joop den Uyl, Hans Wiegel, Ruud Lubbers en zelfs Wim Kok, net als ik een (voormalig) timmermanszoon uit Bergambacht. Ik kan beter de mensen die mijn stukkies lezen en die me op radio horen en een enkele keer op tv zien langskomen vertellen hoe ik er tegenaan kijk. Dan kunnen ze dat, naast de propaganda die de mainstream media op ze afvuren, meenemen in hun afwegingen. Iets met schoenmaker en leest. Zouden meer mensen moeten doen.

Wat denk jij trouwens over Rutte 3? VVD, CDA, D66 en PvdA natuurlijk. Maar wat wordt de vijfde partij die een minister levert? De ChristenUnie? Of komt Femke Halsema namens GroenLinks terug dieselen uit 020? Over wie trouwens het vuige gerucht de ronde doet dat… Nee, laat ik classy blijven.

Kus!

JanD

PS. Zou jij Jesse Klaver doen? Ik niet namelijk. Maar daarmee ben ik geloof ik de enige man in de media.

Lieve Jan,

Doe mij een lol, ik ben juist zo dol op vuige geruchten! Dat is het enige wat nog een beetje lollig is aan ons politieke landschap.

Anyway, met de CU krijgen we een herleving van het tweede kabinet van Balkenende. Ik denk trouwens dat het op zich niet zoveel uitmaakt wie de vijfde partij wordt. Rutte 3 staat garant voor nog vier jaar beleid van pappen en nathouden, en dat doet ie met iedereen.

Enne… Jesse Klaver? Nee. Hoewel ik hem een bepaalde Kennedy-esque charme niet kan ontzeggen, droogt mijn irrigatiesysteem direct op bij mensen met het wereldbeeld van een Teletubbie. Ik heb meer de neiging om hem eens in zijn wangetje te knijpen of – à la Benny Hill – op zijn hoofdje te tap-tap-tappen, dan om hem eens flink uit elkaar te trekken.

Of bedoelde je dat niet met ‘doen’?

Lfs!

Viv

Viv!

Ja, tuurlijk bedoelde ik dat.

Weet je dat ik mezelf bij debatten, zoals de Algemene Politieke Beschouwingen, altijd in hypnose brengt om er nog een beetje lol uit te halen? Heb ik geleerd van Rasti Rostelli. Die haalde mij ooit op het podium in nota bene Nieuwegein, bracht me onder hypnose en zei me dat ik alle mensen in de zaal naakt zag. Je snapt dat ik me toen met m’n stomme kop niet focuste op het lekkerste wijf, maar op iemand die ik kon afzeiken. Dus voor ik het wist floepte ik er “Zo, daar mag wel tien kilo af!” uit.

Maar goed, ik weet dus sindsdien hoe ik dat moet doen en bij Kamerdebatten, waarvan de afloop toch altijd vast staat (glas, plas, was), heb ik er veel lol van.

Je gaat dan toch heel anders aankijken tegen pak ‘m beet een Mona Keijzer van het CDA. Of Ton Elias, de enige VVD’er die anderhalve zetel waard is. Ik kan trouwens met recht van spreken zeggen dat Sedat Karabulut van de SP van top tot gelakte teennagels het mooiste Kamerlid is. Met Marianne Thieme van de dierenclub als goede tweede – al is dat vooral voor fijnproevers, want de lupine die zij eet in plaats van zo’n stukje overheerlijke ossenhaas waar je mes doorheen glijdt is blijkbaar niet echt een slankmaker. Niet aan die troep beginnen, jij!

Het nadeel van die hypnosetruc is wel dat ik nu wel weet dat het gezegde ‘An der Nase eines Mannes erkennt man sein Johannes’ niet klopt. Althans, niet bij Turkse mannen. Als ik Kuzu of Öztürk het alfamannetje zie spelen op televisie, kijk ik daarom altijd schalks richting mijn boekenkast, naar het eerste boek dat ik, op mijn vierde, zelf kon lezen.

Kus!

JanD

Lieve Jan!

Zelfhypnose? Ik dacht dat de crux bij debatten juist zat in het doorprikken van de massale zinsbegoocheling.

Off topic: zo’n zweeftechniek had ik bij jou trouwens niet verwacht. Straks ga je me nog vertellen dat je een kristallen piramide onder je bed hebt staan, wekelijks je woning reinigt met witte salie en stiekem lupines kweekt in die Friese stal van je (die opmerking over Marianne was dan zeker een afleidingsmanouvre?).

Die Rasti Rostelli leek me trouwens altijd een onbetrouwbare sujet. Wat dat betreft zou ie dan weer perfect een rol in een kamerdebat kunnen spelen. Wat zeg ik? Misschien kan hij Sylvana eens onder handen nemen, die heeft sowieso al iets met het kritiekloos toejuichen van glibbers.

Lfs!

Viv.

Viv!

Och heden!

Sylvana! Breek me de bek niet open. Slaande deuren al bij DENK, hoorde ik van een bevriend Kamerlid. Ze schijnt langzamerhand namelijk ook zelf eindelijk te snappen dat ze voor dat filiaal niet meer is dan een excuustruus om de Surinaamse stem binnen te halen. Zoals Kuzu en Öztürk dat zelf vier jaar geleden bij de PvdA waren voor de Turkse kiezers, maar op dat punt lijden ze bij de PvdA massaal aan geheugenverlies.

Ik heb een keer gekscherend gezegd dat die Kuzu de loverboy van Sylvana is. Dat kwam me te staan op een YouTube-filmpje van een woedende fanboy van de voormalige paaldanseres. Hilarisch!

Maar goed: als Sylvana Simons straks een van de 150 mensen wordt die in ons belangrijkste politieke orgaan zitten, dan kun je toch niet anders dan emigratie overwegen? Terug uit je eigen land!

En om terug te komen op het stemmen straks: ik ben er uit. Ik geef jou gewoon een volmacht!

Kus,

JanD

Lieve Jan,

Als we nu gewoon eens een enclave gaan beginnen, ergens? En dan zeggen we gewoon lekker plat “Pleur op!” tegen mensen die zodanig in de war zijn dat ze iets simpels als goed en slecht niet meer van elkaar weten te onderscheiden.  Of die hun beloftes niet houden. *Kuch* MH17 *Kuch*

Hebben we die stembus helemaal niet nodig!

Lfs,

Viv

Vivienne (Groenewoud) & Jan (Dijkgraaf) bemailen de toestand in hun wereld. Tenzij ze het eens zijn. Scherp. Snedig. Snerend. Smakelijk (en -loos, JD). Schmierend. Stuiterend. Smalend. Smullend. Schaamtevol (en -loos, VG). Regelmatig, op onregelmatige basis.