Vliegtuigbom blijkt voetbal: een overzicht van 1 aprilgrappen in het voetbal

De oudste 1 aprilgrap in het voetbal is van meer dan honderd jaar geleden toen een foto werd gepubliceerd van Nederlands bekendste doelman die leed aan een slaapziekte. Een jaar later haalde een Engelse piloot een sensationele grap uit met een voetbal boven vijandelijk gebied. Een serieus sporthistorisch overzicht.

1914: Vitesse-doelman geveld door slaapziekte

Tijdschrift Het Leven was honderd jaar geleden één van de populairste bladen van ons land, vooral door de sensationele verhalen vol foto’s – toentertijd een nieuwigheid. Op 31 maart 1914 plaatste het blad een foto van Just Göbel in bed. Göbel, zowel de doelman van Vitesse als Oranje, zou slachtoffer zijn van een slaapziekte. Omdat de lezers van toen nog niet zo gewend waren aan foto’s geloofde iedereen het meteen.

1915: Engelse voetbal boven Duits oorlogsgebied

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vloog een Engelse piloot boven vijandelijk gebied van de Duitsers. Vanaf grote hoogte gooide hij een voetbal boven een militair terrein Lille, waarvan de Duitsers dachten dat het een bom was. Ze doken de schuilkelders in en ontdekten pas later dat er niets aan de hand was. Op de bal stond een tekst: 1 April — Gott strafe England.

1923: Vrouwenvoetbal

Op 31 maart 1923 schreef De Nieuwe Venlosche Courant dat de volgende dag de eerste internationale vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland zou worden gespeeld in Het Nederlandsch Sportpark in Amsterdam, de voorloper van het Olympisch Stadion. Nog dezelfde dag zouden deze teams ook in Venlo spelen.

1932: Feyenoord bouwt stadion met eigen vliegveld

Het gonsde in Rotterdam-Zuid al enige tijd dat er een nieuw stadion zou komen voor Feyenoord, toen nog spelend op de Kromme Zandweg. Het Rotterdamsch Nieuwsblad speelde hierop in toen het op 31 maart 1932 schreef dat het Feyenoord-bestuur een stadion wilde bouwden voor maar liefst 100.000 toeschouwers. Er zou een vliegveld naast worden gebouwd, ‘omdat men voorziet, dat binnen afzienbaren tijd het sportvliegen even populair zal worden als thans het autorijden.’

De volgende dag al zou de eerste paal worden geslagen, aldus de krant. ‘Moge Feijenoord in dit grootsche bouwwerk menig kampioenschap behalen!’ In 1937 werd de Kuip geopend, zónder vliegveld.

1951: Profvoetbal in Nederland

Begin jaren vijftig woedde een hevige discussie over de invoering van betaald voetbal in Nederland. Op 1 april 1951 kwam opeens het nieuws dat de KNVB hiermee had ingestemd, maar dat zou uiteindelijk pas drie jaar later gebeuren. In 1955 werd diezelfde grap ook in Zweden verteld, waar die voor veel opschudding zorgde.

1960: Nederland – Bulgarije op tv

Wedstrijden van het Nederlands elftal kwamen vroeger pas op tv als het stadion was uitverkocht. Zo ook op 3 april 1960 toen Oranje in het Olympisch Stadion tegen Bulgarije zou spelen. Omdat de kaartverkoop niet hard genoeg ging, gaf de KNVB geen toestemming voor een tv-verslag.

Op 1 april verklaarde Leo Pagano bij de KRO echter dat zij deze interland wél zou uitzenden, waarna de telefooncentrale van de KNVB urenlang overbelast raakte door mensen, die in dat geval hun toegangskaartjes wilden terug verkopen. “Een misplaatste grap,” aldus De Telegraaf, die dat jaar overigens zelf een neplezing had aangekondigd van iemand die in staat was de voetbaltoto te voorspellen.

1973: Johan Cruijff naar Barcelona

Het vertrek van Johan Cruijff van Ajax naar Barcelona was op 1 april 1973 nog niet geregeld. Tot dat moment was het slechts een gerucht. KRO’s Brandpunt meldde die dag echter dat de transfer eindelijk was geregeld. Volgens de omroep was in Amsterdam daarom een demonstratie aangekondigd, waarna de telefoon van Ajax-voorzitter Jaap van Praag niet meer ophield te rinkelen. ‘Een aardige grap,’ aldus Het Vrije Volk. Later dat jaar ging Cruijff alsnog naar Barcelona.

1973: Willem van Hanegem naar het circus

Ook Studio Sport had dat jaar een grap verzonnen: Willem van Hanegem stopt per onmiddellijk met voetbal. In plaats daarvan ging hij werken voor Circus Boltini. De voetballer werkte zelf mee aan deze grap, waardoor er grote onrust ontstond bij Feyenoord. Meteen doken er supporters op met spandoeken, zodat clubmanager Guus Brox zei dat hij een beetje misselijk was geworden van het geintje van zijn sterspeler.

Dat snapte Van Hanegem weer niet, die zei dat Brox hem persoonlijk toestemming had gegeven om hieraan mee te werken. “Hoe kan hij dan van een misselijke grap spreken?”, aldus de voetballer.

1977: Roda JC koopt Braziliaanse topper

Manager Hans Coerver van Roda JC verspreidde het gerucht dat zijn club werkte aan een spectaculaire transfer. Journalisten en fotografen gingen daarom posten bij de medische staf van de club, waar opeens een onbekende donkere man opdook, die op foto werd vastgelegd. De Limburger schreef dat het ging om Marco Antonio uit Brazilië, maar de man op de foto bleek in werkelijkheid een Jamaicaanse muzikant uit het Duitse Wiesbaden.

1978: Nederland niet naar het WK voetbal

De NOS meldde op 1 april 1978 op de radio dat het Nederlands elftal zich terugtrok voor het WK voetbal in Argentinië dat jaar. Nadat eerder al spelers als Johan Cruijff en Jan van Beveren niet mee wilden – wat overigens klopte – zouden ook Willem van Hanegem en Wim Jansen die zomer niet meer willen voetballen. Het was een grap, alhoewel Van Hanegem later inderdaad besloot om thuis te blijven. En een slechte grap, vonden veel luisteraars, die hierover een klacht indienden. Een televisiehandelaar dreigde zelfs met een proces omdat nog tijdens de uitzending klanten opbelden om bestellingen van kleurentelevisietoestellen te annuleren. Maar misschien was dat ook wel weer een grap.

1988: Ruud Gullit ontevreden in Italië

Ruud Gullit speelde in 1988 nog maar net in Italië toen tijdschrift Panorama op 1 april 1988 schreef dat de voetballer het er niet naar zijn zin had, onder meer vanwege de scheiding tussen arm en rijk. Het was een nep-interview, waar de Europees voetballer van het jaar erg boos over was. “Via-via heb ik vernomen dat er zoiets, buiten mijn medeweten om, over me geschreven gaat worden. Ik zou hier ruzie hebben en zo. Flauwekul. Ik heb het juist prima naar mijn zin. In Nederland moet kennelijk op 1 april een grap worden gemaakt, maar deze vind ik erg vervelend.”

1991: Schenking van Gasunie aan FC Groningen

Radio Noord bracht het nieuws dat FC Groningen een donatie van één miljoen gulden kreeg van de Gasunie. Clubvoorzitter Wim Everards had helaas niet gezien welke dag het was. “Ik werd wakker gebeld door allerlei mensen die mij dat verhaal vertelden.” Hij belde meteen met de studio: “Ze zaten te proesten van het lachen, toen had ik in de gaten dat het een grap was.” Wel jammer, want de club had het geld goed kunnen gebruiken.

1991: Franse grap over nieuw stadion bij Parijs

Le Parisien herhaalde in zekere zin de grap uit 1932 over het nieuwe Feyenoord-stadion met een verhaal van twee pagina’s voor Frankrijks grootste voetbalstadion bij het Bois de Vincennes bij Parijs. Er moest een dierentuin voor verdwijnen, net als de helft van het meer.

1992: Europese wedstrijd Feyenoord vervroegd

Stads Radio Rotterdam zond in de middag van 1 april 1992 een verslag uit van de voetbalwedstrijd tussen AS Monaco-Feyenoord, die eigenlijk ’s avonds gespeeld zou worden. Door omstandigheden was die echter vervroegd en had Stads Radio de uitzendrechten gekregen. Vanaf half 3 deed Langs de Lijn-presentator Bert Nederlof alsof hij de wedstrijd versloeg, inclusief stadiongeluiden. Zowel de radiozender als de club werd overspoeld met telefoontjes, waarna Feyenoord om tien over drie in een spoedfax een einde eiste van het verslag. Dat gebeurde meteen. Het stond toen 1-1.

1994: Leo Beenhakker naar amateurclub

Een Haagse amateurvoetbalclub maakte bekend dat Leo Beenhakker was aangetrokken als nieuwe coach. Op 1 april was de officiële presentatie. “Een tikkeltje doorzichtig,” vonden Het Nieuwsblad van het Noorden en Het Limburgsch Dagblad.

Mijn gekozen waardering € -

Sporthistoricus. Auteur van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. De enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.