De GGD’s komen prikkende handen tekort. Eerst waren er onvoldoende vaccins. Nu zijn er zoveel vaccins dat met spoed duizend extra medewerkers voor de priklocaties worden gezocht.

STEUN RO

De GGD´s kampen met een serieus personeelstekort voor de 200.000 prikken die de komende tijd dagelijks kunnen worden gezet. Een wervingscampagne gaat gepaard met politiek gevloek over zoveel onbenul van de GromGromDuivelse GGD.

Terecht of onterecht? Terecht én onterecht.

Onbenul

Laten we allereerst vaststellen dat de GGD-personeelswervers geen doortastende indruk maken. Stel, je bent een van de 350.000 zelfstandige zorgverleners met een zogenoemde BIG-registratie. Dan kan de GGD jouw hulp op een van de priklocaties goed gebruiken.

Je surft naar de koepel van GGD´s, klikt op ´Werken bij´ en stuit al direct op de bureaucratie. Twee buttons leiden je naar twee verschillende vacature-overzichten.

Offline

In het ene overzicht zijn de vacatures voor de priklocaties niet te vinden. Het andere overzicht brengt je naar het online kennisplatform, dat alweer drie maanden geleden na een ernstige datadiefstal offline is gehaald.

Dat verklaart dan weer wel waarom op de andere site wordt gezocht naar een Chief Information Security Officer (CISO), die voor het geboden salaris best lastig te vinden is.

Kritiek

De kritiek op de GromGromDuivelse GGD is dus deels terecht. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de GGD´s voor een enorme uitdaging staan.

Het aantal corona-prikken steeg van 10.000 per dag op enkele GGD-locaties in januari naar mogelijk 200.000 prikken per dag op circa 150 locaties in de komende weken.

Als ze op het Haagse Binnenhof al deze mensen te drinken zouden moeten geven, zouden ze al heel erg zenuwachtig worden. Laat staan dat je al deze mensen op een zorgvuldige, verantwoorde wijze wilt injecteren.

Inspanning

´De GGD’en zullen ook in het tweede kwartaal een maximale inspanning leveren om de pandemie te bestrijden´, beloofde GGD-koepelvoorzitter André Rouvoet vorige maand al in een brief bij de Roadmap Testen, Traceren, Vaccineren aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Daar zal iedereen nu zowel Rouvoet als De Jonge zeker aan houden. Mocht het extra personeel niet op tijd op de GGD-locaties verschijnen, dan kunnen beiden naar dezelfde Roadmap verwijzen. Tot voor kort wisten de GGD´s namelijk niet beter dan dat er maximaal 100.000 prikken per dag moesten worden gegeven.

De vaccins van Pfizer, Moderna en Janssen komen in steeds grotere stromen binnen. Dat is dan weer het goede nieuws. Het kan verkeren.

Zwangere vrouwen

Meer vaccinnieuws: Zwangere vrouwen, laat je vaccineren! Het kan volgens gynaecologen en andere deskundigen voorkomen dat je met covid in een ziekenhuisbed belandt.

Het RIVM adviseerde alle zwangere vrouwen al eerder om zich te laten vaccineren met het vaccin van Pfizer of Moderna. Alles gaat goed met de eerste negentigduizend zwangere vrouwen die in de Verenigde Staten één van deze twee vaccins kregen.

Voorrang

Aanvankelijk werd even gewacht met het prikken van zwangere vrouwen in afwachting van de eerste Amerikaanse resultaten. Vervolgens werd na goed nieuws uit de Verenigde Staten ook Nederlandse zwangeren geadviseerd zich te laten prikken. En sinds deze week wordt er zelfs op aangedrongen zwangere vrouwen bij voorrang een vaccin te gunnen.

Zwanger? Laat je vooral vaccineren!

De Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) vermoedt namelijk op grond van ruim vierhonderd ziekenhuisopnames dat zwangere vrouwen bij een covid-besmetting risico lopen op een ernstiger verloop van de ziekte dan andere groepen van dezelfde leeftijd. Het advies is dus: Zwanger? Laat je vooral vaccineren!

Als vrouwen worden uitgenodigd een afspraak te maken, kunnen ze online of telefonisch aangeven dat ze in verwachting zijn. Zie deze site van de Rijksoverheid voor meer informatie. Overigens kunnen jonge moeders na vaccinatie gewoon borstvoeding geven. In moedermelk zijn geen sporen van het vaccin gevonden.

Tien miljoen

Hoe verloopt de vaccinatie voor andere groepen? Eind mei zijn naar verwachting ruim negen miljoen prikken gezet. Begin juli hebben uiteindelijk alle tien miljoen Nederlanders die gevaccineerd willen worden, minstens één prik gekregen. Zie Welk corona-vaccin werkt het beste? voor meer informatie.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
Ron van Gelderen is een ervaren redacteur en eindredacteur. Zijn verhalen verschenen onder andere in dagblad de Volkskrant, weekblad Binnenlands Bestuur, maandblad Management Scope, maandblad Ons Amsterdam en op platform Reporters Online. Ron werkt momenteel aan een boek dat volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.