Europa is zo druk bezig met vluchtelingen binnen haar grenzen, dat ze niet ziet wat er uit andere contreien op ons afkomt. Uit Ethiopië bijvoorbeeld.

STEUN RO

Europa is niet meer te redden. Op continenten als Azië en Afrika puilen de vluchtelingenkampen uit, maar hun economie blijft groeien. Europa kende al een dalende economie, en daar komt nog eens een heuse ‘vluchtelingencrisis’ overheen.
Terwijl we slechts tien procent van alle vluchtelingen wereldwijd herbergen. Een aantal vergelijkbaar met één procent van de Europese bevolking.

Ons continent heeft economisch altijd geprofiteerd van de rest van de wereld. Van een liberale handelsgeest en een steeds globaler economie. In feite is dit eufemistisch voor: Europa heeft de wereld leeggeplunderd. Om te beginnen bij Afrika.

Europa heeft altijd andere landen binnengevallen om te halen wat we nodig hadden. Andere culturen stonden daarbij nooit in de weg. Nu een relatief kleine groep van hen ongewenst Europa binnenkomt, weten we niet hoe daarmee om te gaan. En we hebben geen oog meer voor wat er buiten Europa gebeurt.

Doorheen de geschiedenis van Ethiopië wordt honger gebruikt als machtsmiddel
Doorheen de geschiedenis van Ethiopië wordt honger gebruikt als machtsmiddel

Nederland is misschien wel de grootste navelstaarder. Voor het laatste nieuws uit Ethiopië moeten we re rade gaan bij de BBC. Die weet te melden dat de overheid met harde hand protesten neerslaat wat al minstens 140 levens heeft gekost.

Een paniekreactie. Want de overheid van het oudste land van Afrika heeft een veel geraffineerder en eeuwenoude methode om de bevolking te onderwerpen: honger. “Het nut van het hongeren is dat degeen die hongert alleen maar aan voedsel denkt”, schreef Ryszard Kapuscinski al in 1978. En ook op dit moment dreigen 15 miljoen mensen van de honger om te komen. Nu al sterven er minstens twee kinderen per dag. Lees hier maar.

De Ethiopische bevolking is echter niet meer zo achterlijk als tijdens vorige hongersnoden. De digitale media hebben de bevolking weten te bereiken zodat ook zij weten dat er continenten zijn waar wel nog voedsel is.

Dus ze zullen op weg gaan. De hongerende Ethiopiërs, maar ook de verwaarloosde vluchtelingen in Ethiopië afkomstig uit Eritrea, Somalië, Sudan en Zuid-Sudan. Naar schattingen van de UNHCR zijn dat er zo’n 822.000.

Vorig jaar kwamen er zo’n 100.000 bij. De vluchtelingen die nu nog komen zullen verder trekken. Want in Ethiopië is niks te halen…

© Marc van der Sterren  |  Farming Africa

Lees op Reporters Online of op Blendle hoe Ethiopië de hongersnood aangrijpt als machtsmiddel

    Marc van der Sterren is freelance journalist en blogger. Hij schrijft, fotografeert en maakt radio en tv. Hij is breed geïnteresseerd, met landbouw, natuur en milieu als specialisatie. Hij is de enige agrarisch journalist van Nederland met als specialisatie Afrika. Maar ook is hij ingevoerd in de lokale berichtgeving over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de jeugdzorg.