In 2015 staan twee belangrijke volleybalevenementen op Nederlandse bodem gepland. Het moet de verstokte volleyballiefhebbers een goed gevoel geven. En een nieuw publiek trekken. ‘Join!’, is de boodschap van de volleybalbond NeVoBo.

STEUN RO

Het was afgelopen weekeinde een en al vrolijkheid in The Beach. In het Indoor Sport & Event Center Aalsmeer begon een grote groep sporters in short en tanktop aan 2015, met het zand tussen de tenen en in een zomers temperatuurtje. Het NK indoorbeachvolleybal vormde de opmaat naar een uitermate belangrijk jaar voor de NeVoBo, met het WK beachvolleybal (26 juni-5 juli) én het EK voor vrouwen (26 september-4 oktober) in Nederland.

De zonnige omstandigheden – kunstmatig – ten spijt, was in Aalsmeer niettemin een groep weinig stralende sporters verzameld. 'Het is tijd dat de volleyballer weer trots op zijn eigen sport wordt. Dat hij of zij uit zichzelf zegt: ik ben een volleyballer!', aldus bondsdirecteur Joëlle Staps. Uit onderzoek van Ten Have Change Manegement bleek vorig jaar dat volleyballers liever niet te koop lopen met hun favoriete hobby. Ze schamen zich een beetje, houden zich stil op verjaardagen. Alleen basketballers zijn nog minder trots op hun bond, hun selecties, hun clubs, hun sport.

Dat moet anders. Met het WK beachvolleybal en het EK voor vrouwen staan in 2015 twee topevenementen op de rol. Het moet als katalysator dienen voor een wederopstanding. Er is duidelijk behoefte aan nieuw bloed, aan fris elan.

Join!

De NeVoBo wil beide toernooien aangrijpen om 'alle Nederlanders in 2015 volleybal in al haar pracht en praal te laten zien.' Met een sportstimuleringscampagne (Join!) wordt zowel de autochtone Nederlander, als de allochtone jeugd gestimuleerd om mee te gaan doen. 'In Turkije en Iran is de sport populair, waarom dan niet onder de Turkse en Iraanse kinderen hier?'

In 1996, toen de mannenploeg olympisch goud won op de Spelen in Atlanta, werd niet geprofiteerd van de sportieve successen. Nu hoopt de bond de komende jaren vooral jongens te enthousiasmeren – volleybal is meer en meer een meidensport aan het worden. Op scholen wordt een gevarieerder speelaanbod bepleit. 'Bij het traditionele 6 tegen 6 staan er toch teveel te lang stil', weet Staps. De internationals van nu gaan langs op hun oude school. Volleybalclubs met meer dan 100 leden worden bovendien enthousiast gemaakt ook een beachvolleybalveld aan te leggen. Daarnaast wordt ingezet op sportief succes voor de vrouwen (minimaal halve finales EK) en beachvolleyballers.

Het WK beach zal dagelijks op prime time worden uitgezonden door de NOS. Belangrijker is dat 'het volk' eigenlijk niet om het toernooi heen kan. Er wordt gespeeld op De Dam in Amsterdam, de Hofvijver in Den Haag, het stadshart van volleybalstad Apeldoorn én de Maasoever in Rotterdam.

Het olympisch toernooi in Londen, dat bij de Horse Guards Parade werd gehouden, was een belangrijke inspiratiebron. 'Je moet de sport naar de mensen brengen', zegt Bas van de Goor, toernooidirecteur van het WK. De olympisch kampioen van 1996 weet dat destijds amper werd geprofiteerd. 'Ons doel was zo goed mogelijk te presteren, het had de doelstelling van de NeVoBo moeten zijn om dat succes te gelde te maken. Ik heb het idee dat die gedachte nu meer leeft. Ongeacht of de Nederlandse beachteams wereldkampioen worden, moet je iets aan dit toernooi overhouden', aldus Van de Goor zondag in The Beach, onderwijl een blik op de partij van zijn voormalig ploegmaat Reinder Nummerdor gericht.

Tussenstop

Aalsmeer was voor Nummerdor een tussenstop. Onlangs won hij in Zuid-Afrika met Christiaan Varenhorst in korte tijd alweer zijn derde toernooi. Daarna trok hij naar China, voor een bezoek aan zijn vriendin Manon Flier. Over een paar weken volgt een trainingsstage in Florida.

Met zijn 38 jaar vindt Nummerdor het allemaal nog steeds makkelijk op te brengen. Je hoorde hem in Aalsmeer niet klagen over gebrek aan tegenstand. Dat hij zijn gezicht op het NK liet zien, vond hij niet meer dan logisch. Zijn voormalig partner Richard Schuil is toernooidirecteur, hijzelf trainde in het verleden veel in The Beach. Bovendien vond de bondscoach, Gijs Ronnes, het wel goed voor het duo om zich ook eens voor eigen volk te presenteren.

Het koppel Nummerdor/Varenhorst won met redelijk gemak (21-18, 21-17) in de NK-finale van Sven Vismans en Wessel Keemink. 'Het gebeurt niet vaak dat je aan een toernooi meedoet waarvan je weet dat je het moet winnen.'

Ook voor Nummerdor moet 2015 de wederopstanding betekenen. Na de Spelen van Londen en het afscheid van Richard Schuil modderde hij – mede door een zware knieblessure – wat aan, afgelopen najaar vond hij de partner met wie het écht klikt. 'Dat bleek al snel. Na één gezamenlijke training werden Christiaan en ik nota bene al vijfde in een grandslamtoernooi, dan weet je meteen dat de chemie er is en dat het een kwestie van finetunen wordt.' Sprak hij met Schuil nauwelijks over tactische plannen ('Ik ben meer een denker, Richard was een doener'), met Varenhorst kan hij een flinke boom over beachvolleybal opzetten. 'Het heeft ons beider interesse om er lang over te praten.'

Het team behoort voor het WK direct tot de grote kanshebbers. 'En niet alleen in dat opzicht moet 2015 een hoogtepunt worden. Het WK kan onze sport echt een boost geven. Ik reken op flinke publieke belangstelling. In het centrum van Amsterdam stikt het altijd van de mensen, je loopt haast als vanzelf het stadion op de Dam binnen. Als eind 2015 blijkt dat er meer jongetjes zijn gaan volleyballen, of het nu in de zaal of op het strand is, dan ben ik blij.'

Edward Swier was er bij op de Olympische Spelen in Peking en Londen, deed verslag van Wimbledon en Roland Garros. Schrijft tegenwoordig ook over voetbal. Reed naast honderden andere koersen tien keer de Tour de France, in de volgerskaravaan. Zat er met zijn neus bovenop, maar zag niet alles.