Vooraf: de tristesse van de Ruhrpott

Iedere EU-afgevaardigde zou verplicht een paar dagen langs moeten gaan in Duisburg. Om precies te zijn: in de oude arbeiderswijk Duisburg-Hochfeld.

Dankzij de open grenzen en het vrije verkeer van personen in Europa heeft zich in de oude wijken van het Ruhrgebied, de Ruhrpott zoals de Duitsers liefkozend zeggen, een nieuwe onderklasse genesteld van Roma.

Duizenden zijn het er inmiddels in Hochfeld: zonder werk of opleiding, niet bereid of in staat om zich aan te passen, met een grote psychologische afstand tot de Duitse samenleving. Met lede ogen hebben de oorspronkelijke bewoners – Duitsers, Turkse gastarbeiders, vluchtelingenfamilies uit voormalig Joegoslavië – moeten toezien hoe hun wijk in korte tijd dramatisch verpauperde.

Groepen Roma dolen nu door Hochfeld. Ze leven in uitgewoonde huizen, met veel te veel mensen in kleine kamers. Contact met de andere wijkbewoners is er nauwelijks, het onderlinge wantrouwen is veel te groot. Hochfeld en andere delen van Duisburg en het Ruhrgebied dreigen onder de overlast te bezwijken: in de straten hoopt het zwerfafval zich op, kleine kinderen doen hun behoefte in de portieken van woningen, het aantal inbraken is spectaculair toegenomen, jonge Roma-meisjes bieden zich op straat aan voor een luttele vijf euro, terwijl de huisjesmelkers in hun Mercedessen en Audi's door de wijk cruisen, her en der ruzie maken en de huur innen: vijf euro per persoon per dag.

Zo ziet de massale import van armoede in Europa er dus uit. Binnenkort in DNP een uitgebreid verslag uit de afvoerput van Europa, met foto's van fotograaf David Heerde. Over de tristesse van de Ruhrpott en de dreigende opstand van de Duitse burgers.

open_abo_configMeer lezen? Neem een abonnement!

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een antwoord