Vrijdag begint de London Film and Comic Con, waar ik aanwezig zal zijn in een poging Stan Lee te interviewen.

STEUN RO

Over vier nachten slapen vlieg ik naar Londen met als doel een gesprek aan te knopen met Stan Lee, de man die in de jaren zestig (mede)verantwoordelijk is geweest voor de creatie van iconische superhelden als Spider-Man, de Hulk en de X-Men. Lee zal komend weekeinde te gast zijn op de London Film and Comic Con, samen met andere auteurs uit de comicwereld, maar ook acteurs uit speelfilms als Star Wars en de tv-serie Game of Thrones.

De onkosten voor deze reis (vlucht, toegangskaartje voor de beurs en accommodatie) zijn gedekt middels crowdfunding. Ik ben zeer tevreden over hoe snel ik het doelbedrag heb gehaald en bedank dan ook alle donateurs: Eelco Kraefft, Leah Barsema, Mischa Peters, Stripboekhandel de Noorman, Jan Taco te Gussinklo, Steven Essenberg, Jan-Jaap Heij, Barbera van den Berg en Melanie K.

Wat valt er te verwachten? Op basis van foto's en filmpjes van vorige edities van de London Film and Comic Con, krijg ik de indruk dat dit toch andere koek is dan een bezoek aan de Stripdagen in Nederland (fotoreportage). Vooral het aantal verklede bezoekers – cosplay  – lijkt een stuk hoger te liggen dan wat je op een Nederlandse stripbeurs ziet rondlopen.

Interview met Stan Lee

Mijn specifieke doel dat weekeinde is om een interview te regelen met de 91-jarige Stan Lee (profiel). Het is misschien wat naïef, maar ik zal in ieder geval proberen om hem gewoon op te zoeken op de plek waar hij zal zitten te signeren, en vragen (vermoedelijk via een woordvoerder/management) of hij hier tijd en zin in heeft. Hopelijk helpt het bijzondere feit dat mijn reis is mogelijk gemaakt door mijn lezers.

Overigens ben ik vooraf niet bijzonder gerust op dat Stan Lee tijd zal hebben. Een woordvoerder van Showmasters, het bedrijf dat de beurs organiseert, schrijft in een droomverwoestende e-mail: "Unfortunately Mr Stan Lee is not doing one to one interviews for the press at LFCC, this instruction has come to us from his management. As you can imagine there has been a huge demand on Mr Lee's time whilst he's at LFCC, so we can appreciate your interest."

Zakt hiermee de moed mij in de schoenen? Natuurlijk niet!

Zelfs al lukt het niet om Stan Lee te spreken, denk ik dat het alsnog heel interessant zal zijn om Lee en zijn entourage te observeren. Ik ben benieuwd hoe hij met fans omgaat. Als ik Lee niet kan spreken, kan ik altijd nog de mensen die hem wel hebben gesproken interviewen. In het allerergste geval zal ik echt nog andere artikelen kunnen schrijven op basis van de beurs, dus donateurs: wees gerust, u krijgt waar voor uw geld.

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.