Katholiek Kroatië is opgeschrikt door berichten over sodomie van een voormalig lid van de Oecumenische Raad van de Kroatische Bisschoppenconferentie.

STEUN RO

De 41-jarige grafisch ontwerper, honden- ‘liefhebber’ en in Kroatië als uitstekend informaticus bekend staande Ivor Ivanisevic is momenteel werknemer van het Europarlement in Brussel. De krantenkoppen over zijn bekend geworden ‘vergrijp‘ laten niets aan duidelijkheid te wensen: ‘Kroatisch medewerker Europarlement pleegt sodomie met zijn twee honden!’ En: ‘Verdachte hondenverkrachting was actief in Bischoppenconferentie’.

Binnenkort moet hij in hoofdstad Zagreb terechtstaan op beschuldiging van dierenmishandeling.

Ivanic wordt beschuldigd van het misbruiken en mishandelen van zijn twee Rhodesian Ridgebacks tussen 2009 en zijn arrestatie in september 2015. Totonutoe is aan deze kwestie nauwelijks ruchtbaarheid gegeven, wat de opschudding bij het publiek nog groter maakt.

De ‘dierenliefhebber’ is juli vorig jaar min of meer per toeval tegen de lamp gelopen bij een onderzoek naar pedofielen-netwerken in Kroatië. De politie stuitte op een mailadres waarop compromitterende boodschappen en foto’s van volwassenen met honden werden uitgewisseld. Een aantal van de opgenomen gesprekken werden in het Engels gevoerd. Het mailadres leidde naar de studio van de verdachte waar de verwaarloosde honden werden gevonden. Daar lagen ook ruim 100 DVD’s en CD’s met pornografische beelden van volwassenen met honden.

De dieren kregen dagenlang geen eten en drinken, tot na de ‘sex‘ met hun baas. Ze werden met mishandelingen murw gemaakt zodat ze zich niet zouden verzetten tegen de aanrandingen. Vervolgens werden ze met voedsel beloond om te worden geconditioneerd voor het volgende ‘feestje’.

De verzwakte en zwaar gestreste dieren zijn ondergebracht in een asyl.

De officier van justitie in Zagreb eist tegen Ivanisevic 1 jaar opsluiting wegens dierenmishandeling. Sex met dieren is in Kroatië op zichzelf  (nog) niet strafbaar. Door journalisten telefonisch in Brussel om commentaar gevraagd ontkende de verdachte alle beschuldigingen. De dieren zouden in het asyl zijn verwaarloosd en de verwondingen zouden te wijten zijn aan huidziekten.

    Rolf begon bij een krant, was daarna tv-programmamaker. Begeleidde in de jaren ’90 als redacteur-producer en tolk-vertaler talloze reportageploegen naar voormalig Joegoslavië en was 17 jaar Balkan-internetcorrespondent voor het ANP. Nu schrijft hij weer: over ex-Joegoslavië en wetenschapsnieuws. En heeft ook belangstelling voor de ruimtelijke ordening in Nederland.