Vox: alles wat je wilde weten over nieuws maar niet durfde te vragen

Vox is de naam, niet Fox. Dat is in de VS heel iets anders. Waar Foxnews (Rupert Murdoch) staat voor eenzijdig, sensationeel en oppervlakkig, staat Vox voor achtergronden, volledigheid en uitleg.

Uitleggen is het belangrijkste voor Vox, niet de actualiteit volgen. Dat doen andere media maar. ”Understand the news” is het credo van Vox: “explanatory journalism.”

De Vox website is nu ruim een maand online. Het is een initiatief van drie journalisten: Ezra Klein (voorheen o.a. blogger voor The Washinghton Post) , Melissa Bell (ook WP), and Matt Yglesias (ex-Slate).

Op de site leggen ze uit wat ze willen: ”build the vast repository of information that will make it possible for us to explain the news in real time”. En ze willen de grootste zijn.

Bij de Columbia Journalism Review is meer over de achtergrond – en de kritiek –  te lezen. Bij The Guardian een analyse van de site en een interview met Bell.

Cards

Vox is geen klassieke website, er zijn vooral langere verhalen over lang-lopende gebeurtenissen. Centraal in hun systeem zijn de ‘Cards’ – vergelijkbaar met index-kaartjes die sprekers gebruiken om de lijn van hun betoog vast te houden. Elk verhaal bestaat uit een aantal Cards (soms enkele tientallen), op elke card wordt een vraag beantwoord.

Bijvoorbeeld waar het gaat over de ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria, het verhaal bestaan uit acht kaarten. Op de cards zijn begrippen gemarkeerd die uitgelegd worden, ze bevatten tekst, foto’s, video, grafieken en kaartjes.

Alles wat je wilde weten over…

Voor niet-Amerikanen is veel van de inhoud niet erg relevant – maar wel interessant natuurlijk – met veel Obamacare en Republikeinen vs. Democraten.

Maar in de huidige editie ook zaken die universeler zijn: alles wat je wilde weten over net-neutraliteit, homo-rechten (en vervolgingen) in Uganda, luchtverontreiniging in India, genetisch testen en een beetje Buzzfeed: 40 maps that explain the Middle East.

Waarom hebben we niet zoiets in Nederland?

Mijn gekozen waardering € -

Lector Piet Bakker analyseert ontwikkelingen in de mediawereld.