Vreten voor het goede doel

Buiten de deur eten is slecht voor het milieu. Maar met een aflaat van 1 euro steun je je eigen zielenheil en de daklozen: streetsmart!

Sommige heren laten hun moustache staan in de maand november. Een gemakzuchtige manier om het goede doel (vroege opsporing van kanker) te steunen. Het is sowieso de tijd van het jaar om de medemens te steunen, Charles Dickens en de kerstgedachte werpen hun schaduw ver vooruit. Daklozen komen een paar kilo aan door alle kerstdiners waar ze kunnen aanschuiven.

Strijkstok

Streetsmart heeft daar zo zijn eigen gedachtes over. In plaats van allerlei dure benefietdiners met BN-ers te organiseren (waar gemiddeld 65% aan de strijkstok blijft hangen), kan iedereen meedoen aan Streetsmart. Het idee is over komen waaien uit Londen, waar ze restaurantbezoekers vragen 1 pond te doneren voor betere opvang en ondersteuning van daklozen. Inmiddels doen in Engeland 550 restaurants in 20 steden mee, die per jaar zo’n 760.000 Britse pond ophalen.

Goudfazant

Dit jaar haken 50 Amsterdamse en 1 Haarlems restaurant aan bij de actie. In november en december ga je lekker eten, en kunt per persoon 1 euro voor de Amsterdamse daklozen doneren. Niet verplicht, wel mooi meegenomen. Niet de minsten doen mee: van het Conservatory Hotel (net bekomen van de MTV Awards) en Hotel Goudfazant tot &Samhoud Places. En restaurant Fris in Haarlem.

Ego extraordinaire

Dat moest gevierd worden, dus kwamen de deelnemende restaurateurs op hun vrije maandag bijeen in kookschool Keizer Culinair, waar we een voorproefje kregen voorgeschoteld van een drietal chefs, ondersteund door een trio daklozen. Televisiechef en ego extraordinair Julius Jaspers mocht beslissen wat het beste smaakte, en koos voor gehakbrood met ei en champignons van restaurant Te Pas. Een goede keuze, want  broers Evert en Hugo Te Pas serveren zoveel mogelijk duurzame, regionale en eerlijke producten. Wie niet tegenwoordig, vraagt de cynicus. Nou ja, is toch mooi meegenomen. Het recept is te vinden in een speciaal voor Streetsmart gemaakt kookboekje, waar de 51 deelnemers een keukengeheim afstaan. Nogal een ratjetoe (en zonder register), maar desondanks een sympathiek boekje.

Supperclub

Ambassadeur Julius Jaspers en horecagrootmeester Bert van der Leeden (Envy, Nevy, Supperclub, Mazzo, etc.) ondersteunen de zaak waar mogelijk. Er blijft bij Streetsmart niets aan de strijkstok hangen, beweren ze, omdat alle onkosten van de actie gesponsord zijn door anonieme donoren. Alles voor de daklozen. In Nederland is de situatie beter dan in Londen, geeft Clemens Baas toe, bestuurder van HVO-Querido, een organisatie voor opvang van dak- en thuislozen in Amsterdam. ‘Londen trekt mensen uit het hele land, die soms letterlijk in de goot belanden. Dat effect is hier minder groot, en de opvang is beter geregeld.’ Het geld zal dan ook vooral naar ondersteuning gaan van mensen die door schulden dakloos dreigen te worden, en voor een ‘restaurant’ voor gezinnen die nooit buiten de deur kunnen eten. Dus doneer die euro, dan kunnen die gezinnen ook eens een fijne avond beleven.

www.streetsmart.nl, actie loopt november en december

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.

Geef een reactie