Twee basisscholen in Amsterdam centrum, vlak bij elkaar gelegen. Naar welke school zou u uw kind het liefst sturen?

STEUN RO

Gemiddelde Citoscore 541 – Gemiddelde Citoscore 534. Percentage kinderen met VWO-advies: 61 procent, versus 18 procent. Percentage leerlingen dat na 2 jaar nog steeds het geadviseerde niveau volgt: 88 procent, respectievelijk 58 procent.

Exact. Ook mijn man en ik willen onze zoon die in september 4 wordt dolgraag op de eerste school geplaatst zien. Daar is hij echter uitgeloot, net als een kleine dertig andere kinderen. De afgelopen maanden hebben wij wanhopig geprobeerd onze zoon op een andere school te krijgen. Het hoeft geen excellente school te zijn, het hoeft geen ons-kent-ons-school te zijn, hij hoeft ook niet op loopafstand van ons huis te liggen. Maar hij moet wel redelijk goed zijn.

Postcodebeleid

Overal vangen wij bot. Er zijn te veel peuters, de wachtlijsten zijn lang. Bovendien is er het postcodebeleid waardoor wij onze zoon in de praktijk slechts op enkele scholen in mogen schrijven: de hele goede en de onderpresterende school.

Inmiddels verschijnen er in de media allerlei verhalen dat elitaire Amsterdamse yuppen hun kinderen alleen maar op witte scholen willen plaatsen waar zij gezellig met andere bakfietsouders kunnen kletsen. Afgelopen zaterdag mocht Han Elbers, voorzitter van de werkgroep plaatsing van het Breed Bestuurlijk overleg (de vereniging van schoolbesturen van de Amsterdamse basisscholen), er in het Parool zijn zegje over doen. Hij zegt: ‘Je hebt geen recht op toegang tot die ene, speciale school’. Ook stelt hij: ‘Alle ouders in Amsterdam hebben gezien de schooldichtheid in de stad in hun buurt uit heel veel goede alternatieven kunnen kiezen.’

Helaas, meneer Elbers, is dit feitelijk onjuist. Wij hebben helemaal geen keuze. Er is nergens plek, behalve op die ene, overigens witte school waar niet alleen de Citoscores ondergemiddeld zijn maar ook de tussenresultaten lager zijn dan verwacht en waar leraren vertrekken omdat ze niet tevreden zijn met de wijze waarop het er aan toegaat.

Claimen

U heeft gelijk als u zegt dat ouders een populaire school niet mogen claimen en ik begrijp het volkomen dat mijn kind op die ene hele populaire school buiten de boot kan vallen. Hij valt echter op talloze andere scholen ook buiten de boot.

En het is niet waar dat er slechts één school is waar ik mijn kind perse op wil. Er is maar één school waar ik mijn kind níet op wil. Ik ben echter gedwongen mijn kind te plaatsen op deze school. Een Katholieke school bovendien, terwijl ik er de voorkeur aan geef mijn kind naar een school te brengen waar religie geen rol speelt. Maar die eis mag ik niet stellen, net zo min als dat ik bang mag zijn dat mijn kind scholing krijgt die onder de maat is. Misschien moeten we Artikel 23 (vrijheid van schoolkeuze) dan maar wegdoen?

Verschenen in Het Parool, 22 januari 2013

Roos Schlikker begon ooit als financieel journalist maar dat was een vergissing. Nu schrijft ze interviews en reportages over alles behalve stropdassen, volgens collega’s met een voorliefde voor de moderne (stads)mens. Doet mee aan 'Wie is de Mol'. Op Reporters Online publiceert ze columns.

Geef een antwoord