Vrouwen emancipatie te goed gelukt!

Minister Bussemaker: "te veel vrouwen teren op hun man" was het nieuws deze week. Dat hoorde ik haar afgelopen vrijdag nog eens bevestigen in Pauw & Witteman, waar ze zat, samen met nog 2 vrouwelijke gasten: een hooglerares en een journaliste.

Verder was er nog een man te gast die voorstelde de wereldproblemen op te lossen door ons allemaal niet langer te laten worden dan 50 cm…. De samenstelling van deze gastengroep in Pauw & Witteman ondersteunde haar bewering niet echt! Jeroen Pauw gaf aan dat er op de redactie van P&W ook vrouwen zitten, bijna verontschuldigend voor het feit dat hij een man is… en om aan te geven dat hij zijn info over kinderopvang uit welingelichte bron heeft. 

Ik ben opgegroeid in een links nest en stem nog altijd (overtuigd!) links, dus wat dat betreft kom ik uit onverdachte hoek. Ik ben grootgebracht met het idee dat vrouwen (natuurlijk !) gelijkwaardig zijn en heb dat nooit in twijfel getrokken. Ik heb slechte ervaring met (vrijwel allemaal mannelijke) managers. Eerlijk gezegd heb ik hogere verwachtingen van vrouwelijke managers, maar die ben ik helaas nauwelijks tegengekomen.

Dit alles om aan te geven dat ik echt mijn leven lang onbevooroordeeld naar vrouwen heb gekeken en ze als volledig gelijkwaardig heb beschouwd. Zo zeer zelfs dat als ik eens een keer een tik of schop van mijn vrouwelijke partner kreeg (in een ruzie, ja, dat is echt gebeurd!) ik meestal onmiddelijk en zonder schroom (beheerst) met gelijke munt heb terug "getikt". Ik was NOOIT de eerste die een tik of iets dergelijks uitdeelde!

Doorgeschoten feminisme

Zo langzamerhand echter na 54 jaar ervaring met vele vrouwen in diverse landen van de wereld (waaronder de USA), begin ik me inmiddels te ergeren aan het doorgeschoten feminisme van veel vrouwen. Na mijn laatste scheiding van bijna een jaar geleden heb ik alle schroom van me afgeworpen om dit te durven uiten.

Wat een onzin om te beweren dat de vrouwen emancipatie niet af is. Volgens  Bussemaker blijven de carrières van vrouwen achter bij die van mannen. Vrouwen en vrouwelijk gedrag zijn de norm tegenwoordig. Kijk in het onderwijs: primair onderwijs staan vrijwel alleen vrouwen voor de klas, secundair onderwijs is de meerderheid van de leraren vrouw. Verder is het zo dat ook bij de leerlingen op het VWO zo langzamerhand de meerderheid vrouwelijk is.

Vrouwelijk gedrag

De jongens zakken af naar de lagere nivo's. Jongens die wel aanleg voor technische en exacte vakken hebben kiezen het steeds minder, omdat vrouwelijk gedrag de norm is. Dat wil zeggen er goed uit zien, sociaal, grappig en gezellig zijn, genieten en plezier hebben. Als je daar niet aan meedoet ben je een nerd. En niemand wil een nerd zijn. Het typisch mannelijk gedrag is totaal uit en er is zelfs een scheldwoord voor bedacht: "autist !!". En dat terwijl het wel die typisch mannelijk eigenschappen zijn die ons de huidige welvaart hebben gebracht. En nu maar klagen dat we een tekort aan technici hebben….

En kijk verder eens op TV. De meeste presentatoren zijn vrouw, homo of verwijfd. En onze kinderen worden tegenwoordig wel grotendeels opgevoed door leeftijdgenoten (lees meisjes, want die zijn eerder volgroeid), docenten op school en TV.

Politiek incorrect

 

Ik weet dat het volledig politiek incorrect is om te zeggen, maar ik poneer de stelling dat vrouwen gemiddeld minder presteren dan mannen. Het lijkt kinderachtig, maar dat is simpelweg te zien aan het energieverbruik: ca. 2400 kcal per dag voor vrouwen en 3100 kcal voor mannen. Dan kun je wel zeggen dat zegt niks over de prestaties. Toch wel, zeker bij fysieke arbeid, maar zelfs als je ze vergelijkt bij weinig actieve arbeid (zittend werk) verbruiken mannen ca. 600 kcal per dag meer.  Dat is toch 24% meer dan vrouwen. Zeker als je weet dat ca. 20% van al die energie naar de hersenen gaat, en verder een groot deel nodig is om ons op temperatuur te houden, dan lijkt me dat verschil toch wel significant….. Dus mag het salaris van mannen gemiddeld ook overeenkomstig meer zijn lijkt me.

Vrouwen kunnen meer dingen tegelijk: fabeltje, kijk maar eens naar de gemiddelde vrouw achter het stuur van een auto. Natuurlijk kan een man ook multitasken, maar een man weet dat dat niet effectief is, dus zoekt hij van nature de focus op een ding tegelijk, omdat daarmee het beste resultaat wordt geboekt. Als een man wordt gedwongen om te multitasken, bijvoorbeeld als hij de zorg over zijn kinderen krijgt dan lukt hem dat prima. Ik spreek uit ervaring.

Multitasken in ruzies

En als het NIET lukt dan is dat omdat hij niet wil! Omdat multitasken veelvuldig als deugd wordt aangehaald door vrouwen denken ze blijkbaar dat ze het ook moeten doen in ruzies. Mannen zouden in dat geval spreken van "van de hak op de tak springen"! Als dat gebeurt dan blijf je als man in totale verwarring achter en gaan ruzies steeds verder uit de hand lopen.

Het is ook niet bespreekbaar bij veel vrouwen: "Ik ben helemaal niet feministisch en zeker niet doorgeschoten!" Je wordt gewoon uitgelachen, zo van "wat weet jij daar van, jij bent een man en ook nog eens techneut en dus heb je geen mensenkennis en ben je dus autistisch". 

Wat mij betreft is het tijd dat mannen emancipatie op de agenda komt.

Tekst: Jan ten Wolde

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie