Benauwdheid. Een gevoel van beklemming overheerst bij het zien van de nieuwe (mini)serie uit de stal van HBO, Sharp Objects. De serie is deze week van start gegaan, maar ik mocht alvast een aantal afleveringen zien. Sharp Objects is een verfilming van het gelijknamige boek van Gillian Flynn, schrijfster van onder andere het spannende Gone Girl. Met Sharp Objects komt HBO, na Big Little Lies, met wederom een fascinerend moordmysterie. Alleen nog beter.

STEUN RO

Amy Adams speelt de hoofdrol van de wodka-drinkende verslaggeefster Camille Preaker uit St.Louis. Zij wordt door haar redacteur naar haar geboortedorp gestuurd om verslag te doen over twee meisjes— een is vermist en de andere is dood. Door middel van flashbacks word het in het begin van het verhaal al duidelijk dat Camille’s demonen verbonden zijn met dit stadje, Wind Gap. In welke extreme mate, dat wordt langzamerhand duidelijk.

Zuidelijke littekens

De donkere, klamme, gespannen zuidelijke sfeer van Sharp Objects doet erg denken aan HBO’s True Detective, met name het eerste en beste seizoen. Wind Gap is het stereotype zuidelijke gehucht, waar iedereen alles van elkaar weet, of denkt te weten. De inwoners zijn van óf oud geld óf ‘trash’. Southern hospitality staat hoog in het vaandel, maar botst met het wantrouwen naar alles wat vreemd is, (en) niet authentiek Wind Gap. Om het beeld van het oude zuiden compleet te maken, heeft de familie van Camille ook nog een donkere huishoudster in dienst. Uiteraard is deze het tegenovergestelde van de kille, hooghartige moeder.

Met behulp van korte en dynamische flashbacks naar haar jeugd en familieleven wordt duidelijk waarom Camille in een constante staat van (alcoholische) verdoving leeft. Nog belangrijker, in welke mate het haar heeft beschadigd. Zowel letterlijk als figuurlijk. Haar innerlijke pijn is naar buiten getreden. Ze is namelijk van top tot teen —van romp tot enkels— bedekt met littekens. Camille heeft haar lichaam gebruikt als canvas om daar, letterlijk, haar pijn in te snijden.

Mannen zijn een bijzaak