Misschien doet de KNO-vereniging er goed aan – zoals de oogheelkundigen – de (acute) schade rond de Jaarwisseling in kaart te brengen.

STEUN RO

Het is al weer even geleden.

  Een lawaaierige Nieuwjaarsreceptie

Iemand verontschuldigt zich voor het feit dat hij het gesprek niet goed kan volgen. En dan is daar een verhaal over vuurwerkschade. Nadien, op 16 maart 2016 spreek ik een KNO-arts aan over vuurwerkschade. Hij beaamt dat er veel lawaaischade wordt gezien, maar dat het aantal vuurwerk slachtoffers niet wordt bijgehouden. Er is veel expertise, maar dan kom je al gauw uit uit bij de militaire artsen (explosieven). Er is steeds meer maatschappelijke aandacht o.a. via rapporten voor vuurwerkoverlast.

KNO-vereniging herhaalt (2015):
Wees zuinig op uw gehoor, ook rond de jaarwisseling! Rond de jaarwisseling is het afsteken van vuurwerk een veelbesproken onderwerp. De KNO-vereniging wil, naast alle andere gevaren van vuurwerk, wijzen op het gevaar van gehoorschade als gevolg van vuurwerk. Het hoge geluidsniveau van diverse soorten vuurwerk kan blijvende schade veroorzaken aan het gehoor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan levenslang gehoorverlies en levenslang oorsuizen. De KNO-vereniging blijft dan ook met klem adviseren voldoende afstand te houden van geluidsbronnen die gehoorschade kunnen veroorzaken. Ook adviseert zij, waar nodig, gehoorbeschermende maatregelen te nemen, zoals het dragen van oordoppen. Wees daarom ook rond de komende jaarwisseling steeds voorzichtig met vuurwerk en vuurwerkshows of ze nu wel of niet wettelijk zijn verboden.

Het verhaal :
In de oudejaarsnacht ging ik rond half een naar buiten om de buren een gelukkig Nieuwjaar te wensen en (ook) even naar het vuurwerk te kijken. Bij mij in de straat waren meerdere buurmannen (in totaal 5) vuurwerk aan het afsteken. Dat ging nogal “fors” dat wil zeggen de een had nog geen vuurpijl aangestoken en de volgende ging al weer verder. Op enig moment verging het horen en het zien je bijna. Ik stond er misschien wat te dichtbij, maar toch …. Ik stond daar samen met mijn vrouw. Ging er “even” met de rug naar toestaan. Stond vlak voor mijn vrouw om haar ook wat te beschermen. Handen half voor mijn oren. Het ging maar door, de ene knal na de ander. Had eigenlijk niet de gelegenheid om me weer om te draaien om het allemaal beter in de gaten te houden. En op dat moment gebeurde het. Er moet een vuurpijl zijn omgevallen dat wil zeggen er kwam er een onze kant op. Recapitulerend: raakte eerst een vrouw aan het hoofd (verbrande haren, schram aan het voorhoofd), raakte daarna mijn vrouw aan het hoofd (alleen gevoeld, geen last….wel enkele “ verschroeide” haren) om daarna naast mijn hoofd te ontploffen. Verbrande mouw, met brandgaten, van mijn fleecejack en een enorme knal naast mijn hoofd. Was “direct“ doof aan mijn linkeroor met een fors suizend geluid. Bleef de hele nacht verder aanhouden. Rond 6 uur bloederig vocht uit mijn ( linker-)oor. Naar dokterspost en enkele uren later KNO-arts die mijn ( directe) vermoeden bevestigde: een fors gat in mijn trommelvlies. Tot vandaag nog steeds oorsuizen. Vrijdag as audiogram en maandag as controle KNO. Voor vaststellen definitieve (?) schade ???

….vervolg (Meldpunt)
Op 2 januari ook melding gedaan bij meldpunt “vuurwerkoverlast”. Daar aangegeven dat “iedereen” het steeds heeft over schade aan ogen , etc, maar dat gehoorschade nooit in de statistieken staat. Terwijl dat volgens mij toch ook vaak voor moet komen. Mijn vermoeden werd bevestigd bij eerste bezoek KNO-arts. “Je bent al de tweede die ik vanochtend op de EHBO zie met een kapot trommelvlies !!

Geachte heer Te Gussinklo,
Dank voor uw mail over vuurwerk. Het bestuur van de KNO-vereniging heeft het Vuurwerkmanifest bestudeerd en besproken. De KNO-vereniging waarschuwt te allen tijde om niet te lang, te hard, te vaak aan geluid blootgesteld te worden en gepaste afstand te nemen van potentieel schadelijke geluidsbronnen. Dit geldt het hele jaar door, in privé en werksfeer (hier zijn arbo-regels voor).
Met vriendelijke groet,
Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde
en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
T: 030-282 34 10
E: kno@kno.nl

Toch Turven
Misschien doet de KNO-vereniging er goed aan, evenals de Oogheelkundigen, de (acute) schade rond de Jaarwisseling in kaart te brengen. Mogelijk zijn de cijfers dermate overtuigend dat het Vuurwerkmanifest vanuit de KNO actieve steun krijgt.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en mijn inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco laten blijken door een bijdrage. Ik maak graag van lezers mijn fans en volgers. Suggestie voor een onderwerp, maar ook commentaar is altijd welkom.

Mijn gekozen waardering € -