Terwijl Robert Jensen de afgelopen zes maanden op zijn vertrouwde RTL5 te zien was, is er van Jan Paparazzi, jarenlang de meest gevreesde sidekick van Nederland, niets meer op televisie vernomen. Waarom zat hij niet meer als vanouds op de rode bank en hoe kijkt hij aan tegen de nieuwe exit van Robert? Wij zochten hem op.

STEUN RO

De talkshow van Robert Jensen was de afgelopen zes maanden in niets meer te vergelijken met wat het vroeger was. Namen er in zijn hoogtijdagen voornamelijk mislukkelingen uit Idols plaats op de bank, nu was die plek vooral gereserveerd voor mensen met een rechts geluid, zoals Geert Wilders, Henk Westbroek en Thierry Baudet. Hen vroeg hij wekelijks het hemd van het lijf, terwijl er over de Amsterdammer zelf toch maar bar weinig bekend is. Zowel hij als broer Frank Dane houden hun privéleven strikt geheim, terwijl ze ondertussen wel al jarenlang fanatiek in dat van andere sterren wroeten. Foto’s van Dane’s vriendin, die hem deze zomer een eerste zoontje schenkt, doken reeds op maar verder is er weinig duidelijk over wie zij nu precies is. Hetzelfde geldt voor Jensen die al meerdere keren in gezelschap rondom zijn woning aan het Vondelpark werd gesignaleerd, maar nog nooit openheid van zaken gaf over zijn relatiestatus. De vraag is dan ook met wie hij onlangs zijn 46e verjaardag vierde. Van de presentator is bekend dat hij zich op kantoor nauwelijks met zijn redactieleden bemoeide en ook talkshowgasten hoeven niet op een bezoekje van Robert aan de kleedkamer te verwachten. Voor, en regelmatig ook na de opnames, wilde hij al in zijn beginjaren niemand zien. Verzoekjes van BN’ers voor een korte privé-ontmoeting werden in de meeste gevallen dan ook weggewuifd.

Toestemming
Eén van de weinigen met wie hij, buiten kantoortijd, wel regelmatig tijd doorbracht, was zijn maatje Jan Paparazzi. Volgens hem kunnen we gemakshalve aannemen dat Robert vrijgezel is zolang hij niet over een partner in zijn leven wilt praten. ‘Mark Rutte is ook al jarenlang single dus dat kan toch gewoon? Soms zijn mensen alleen’, lacht Jan. Veel kijkers vragen zich ondertussen al maanden af waar Jan toch is gebleven. Waarom nam hij de afgelopen 24 weken geen zitting meer op de bekende rode bank en waar hangt hij überhaupt uit? Wij zochten hem op in Soest, waar hij samenwoont met zijn vrouw Sandy van den Brink en diens zoontje Jimi. Wanneer de altijd goedlachse Rotterdammer ons ontvangt in zijn kantoor aan huis, blijkt dat hij de entertainmentwereld andersom wel degelijk nauwgezet in de gaten houdt. Stapels jaargangen van o.a. Weekblad Privé en Nieuwe Revu liggen netjes gesorteerd in kasten. Van covers met de 2017 overleden Adele Bloemendaal uit de jaren tachtig tot exemplaren met de toen nog gehuwde Rob de Nijs en Begindag Meuldijk uit de jaren negentig. Jan mag zich daarmee hoogstwaarschijnlijk de grootste verzamelaar van deze tijdschriften noemen.

‘Tja, waarom ik niet meer op die bank zit? Ik had het graag gewild, maar ik krijg daar geen toestemming voor van de AVROTROS waar ik tegenwoordig werkzaam ben. Ik presenteer er tussen vier en zes De Jan Paparazzi Show op Sterren NL Radio en zij willen niet dat ik mij aan een andere zender verbind. Ik hang in het AVROTROS gebouw naast Jaap Jongbloed, Jan Smit en Antoinette Hertsenberg en ben dus echt een gezicht van die club. Je kunt nu eenmaal niet tegelijkertijd voor zowel Ajax als Feyenoord voetballen. Ik zou het echter wel leuk gevonden hebben, al is de show niet meer het lachen, gieren, brullen met domme blondjes als Kelly van der Veer wat het ooit was.’


Boter en suiker
In de jaren negentig en nul was Jan, met name op de radio, de meest gevreesde sidekick van Nederland. In zijn item Telefoonterreur nam hij onbekende en bekende Nederlanders, zoals Maarten Spanjer, hardhandig in de maling, soms tot schelden aan toe. Het leverde hem de achternaam Paparazzi op waarmee hij een alter-ego voor zichzelf creëerde. ‘Ik heet eigenlijk Zwart, maar met deze naam -door Robert bedacht- kon ik toch net iets verder gaan. Men zou mijn sterke verhalen toch wel direct doorhebben, maar in werkelijkheid ging de meerderheid er met boter en suiker in. Nu nog spreken mensen me op straat aan met Paparazzi, omdat ze denken dat ik echt zo heet.