Waarom het Stationsplein Den Haag Centraal weer niet de allure krijgt die het verdient.

 

Ooit per trein naar Den Haag gegaan? Dan heb je je vast verbaasd toen je Den Haag Centraal uit liep. Een troostelozer plein dan het Koningin Julianaplein bestaat haast niet. En dat in de hofstad. Schots en scheve bestrating, een paar honderd lukraak geparkeerde (en soms kapotte) fietsen, wat verkoopkarren voor bloemen of snacks en bijna geen enkele plek om te zitten. Alleen de zebraklok was geliefd.

De gemeente probeert al jaren iets aan deze situatie te veranderen. Die pogingen leveren eindelijk resultaat op. Het plein is opengebroken voor de aanleg van een fietsenkelder. Daar bovenop komt een nieuw appartementencomplex. Er is nu een kans om ook het stuk plein dat behouden blijft goed aan te pakken en een betere plek in de stad te geven. Het ontwerp voor het plein dat bij de prijsvraaginzending voor het appartementencomplex gemaakt is laat precies hoe het moet. Dit ontwerp maakt van het Koningin Julianaplein de verbindende schakel met, de binnenstad, het Malieveld en het Haagse Bos. De vormgeving trekt het plein over de verschillende barrières in de omgeving heen.

Minder radicaal

De ontwerper van dit plan is Delva Landscape Architects / Urbanism. De afgelopen maanden heeft dit bureau het plan in opdracht van de gemeente aangepast aan de bestaande kaders en afspraken. De uitvoering is nu iets minder radicaal dan het oorspronkelijke plan, maar het concept van een plein dat verbinding zoekt met de omgeving blijft fier overeind.