Bij De Wereld Draait Door reageerde rechter Frank Wieland (70) op de opmerking die Willem Holleeder maakte nadat er in juli 2019 levenslang tegen hem was geëist. Holleeder voelde zich ‘bedonderd’. Na ampele beraadslagingen koos Wieland ervoor te denken dat Holleeder hem daarmee niet had bedoeld: misschien zijn zussen.

STEUN RO

Nu heb ik Holleeder al een tijdje niet meer gesproken, maar ik denk dat ik zijn gedachtengang wel begrijp. Hij zal geen volledige vrijspraak hebben verwacht – al had dat eventueel gekund, er ligt niks aan bewijs behalve verklaringen en dan is het een kwestie van: wie geloof je. Zeker voor afpersing ligt er wel het een en ander. Misschien had hij er ook nog rekening mee gehouden dat hij één of twee liquidaties op zijn conto geschoven zou krijgen. Niet als directe opdrachtgever, maar op z’n minst als medeplichtig.

Niet alleen Holleeder was verbaasd: ook de meeste advocaten die de zaak hebben gevolgd en een aantal journalisten die niet in het Astrid-kamp zitten. Dat hij veroordeeld is voor betrokkenheid bij de liquidatie van Cor van Hout is een gotspe. Dat kon alleen doordat de rechters volledig meegingen in het verhaal van zijn  zussen Astrid en Sonja.

Vrijwel elke veroordeling zou voor Holleeder in de praktijk levenslang hebben betekend. Wat dat betreft hoeft Wieland zich niet schuldig te voelen. Wel voor het feit dat hij zich vanuit zijn ivoren toren heeft laten meeslepen in een grotendeels onzinverhaal, terwijl hij tijdens de zittingen probeerde uit te stralen dat hij inzicht had in ‘de wereld van Holleeder’.

Niet dus.

Hij zei dat rechters niet anders doen dan de wet toepassen, voor zaken die ze bewezen achten. Dat zeggen de rechters van de Puttense moordzaak en de Arnhemse villamoord ook. Het gaat erom: wat acht je bewezen en waarom? Dat rammelt hier nog even hard als de kettingen aan de tralies van Alcatraz in een novemberstorm.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -