Helden. Dat was het thema van Pride 2018. Het werd gemotiveerd door alle LHBTI-plussers en andere superhelden die zich inzetten voor de emancipatie van de gemeenschap. Elk jaar vier ik Pride met het enthousiasme van een kleuter op haar verjaardag. Maar vanwege de ongelijkwaardigheid en haat die nog steeds heerst, voelt het alsof dat niet langer kan.

STEUN RO

Ik besloot – ondanks mijn kritiek op de commercialisering van de Parade – dit jaar voor het eerst mee te varen met het College van de Rechten van de Mens, omdat het een van de organisaties is die zich permanent en structureel met mensenrechten bezighoudt.

Het was een spectaculaire ervaring met zingende en dansende mensen die verwoed vanuit de kant zwaaiden, confetti die uit het niets naar beneden leek te dwarrelen en bubbels met alle kleuren van de regenboog. Onze boot vaarde door een rookgordijn en ik geloofde zowaar in het sprookje dat LHBTI’ers – in ieder geval in Nederland – vrij waren.

Maar vanochtend werd ik huilend wakker. Ik huilde bittere tranen voor trans vrienden van kleur die uitgescholden en beetgepakt werden, voor mijn lesbische vriendinnen die in hun kruis gegrepen en aan hun borsten betast zijn, voor mijn queer vrienden die door een taxichauffeur in hun gezicht zijn geslagen, voor de Oegandese lesbische vluchteling die uit een christelijke opvang is gezet omdat ze een zogenaamd ‘gevaar’ voor kinderen vormde en voor alle LHBTI-vluchtelingen die uitgezet zijn omdat ze niet ‘gay’ genoeg waren. Dit terwijl de IND en regeringspartij VVD – die al tijden een repressief immigratiebeleid voert –  dit jaar gezellig de emancipatie vieren op de Amsterdamse grachten. Waar zijn de bezorgde burgers als het hierom gaat?

Volgens recent onderzoek zijn hetero’s positiever over homoacceptatie dan homo’s. Zoals – me dunkt – vleeseters tevredener zijn over vlees eten dan koeien. Uit onderzoek blijkt ook dat een derde van de Nederlanders problemen heeft met zoenende stellen van hetzelfde geslacht, dat mensen met een intersekse conditie minder aan de bak komen en dat transgenders pas dit jaar niet meer als mentaal ziek gecategoriseerd worden door de Wereldgezondheidsorganisatie.