Seks met je ex of een goede vriend kan makkelijk zijn. Je kent elkaar door en door en bewijst elkaar een dienst in hoge nood. Geen emoties, complexe gevoelens of jaloezie, althans, dat is het idee. Maar is dit wel het geval? En hoe gaat het in de praktijk? Kortom, is seks met een zogenaamde EWB (ex with benefits) of FWB (friend with benefits) een aanrader als je single bent?

STEUN RO

Oude liefde roest niet, zeggen ze. Kun je, als je beiden geen partner hebt, van de lusten zonder de lasten genieten? De vraag is in hoeverre het verantwoord is. Dat geldt zowel voor jouw ex als voor jezelf. Hoe weet je zeker dat je niet weer emotioneel bij hem betrokken raakt met alle gecompliceerde gevolgen van dien?

Seks met je ex is wel zo makkelijk; je hoeft hem niks uit te leggen, want je kent elkaar door en door. Het vertrouwde gevoel dat je had, is er nog steeds en dat is wel zo fijn. Beter dan een onbekende uit de kroeg oppikken, dat zou wel eens een behoorlijk onbetrouwbare engerd kunnen zijn. Dit alles geldt ook voor het hebben van seks met een goede vriend. Niet voor niks gebeurt het dan ook vaak genoeg dat exen of vrienden elkaar treffen voor een avondje gezelligheid en fysieke genoegdoening. Er zijn een paar spelregels waar je je aan moet houden: 1. je mag allebei niet (meer) verliefd zijn 2. je mag absoluut geen interesse (meer) in de ander hebben – behalve op fysiek gebied 3. het ‘houden van’ moet een gepasseerd station zijn.

Seks met een EWB of FWB?

Zelf heb ik me ook ooit gewaagd aan seks met mijn ex. We waren na de breuk goede vrienden, dusdanig goede vrienden dat samen op vakantie gaan ons ook wel wat leek. We hadden absoluut geen gevoelens meer voor elkaar, behalve vriendschappelijke. Toen we daar samen in de zon lagen en een paar drankjes te veel ophadden, begonnen we met elkaar te flikflooien. Het gebeurde bij ons één keer of nee, eigenlijk twee keer, maar toen wist ik echt dat ik dit niet wilde. Misschien omdat ik vooral vooruit wilde, en niet terug. Toch kan het wel, ik zie het vaak genoeg om me heen. Emma bijvoorbeeld heeft al jaren een seksrelatie met een goede vriend. Zo nu en dan treffen ze elkaar voor een leuke avond. Emma heeft er nooit spijt van gehad, ze onderhoudt nog altijd goed contact en heeft naar eigen zeggen alles volledig onder controle.

Ik schrijf/ schreef voor o.a. Flair, Margriet, Viva, LINDA., Ouders van nu, Grazia, Viva mama, Fab Mama, VROUW, Santé, Volkskrant Magazine, Cosmopolitan, Het Parool en andere dag- en vrouwenbladen human interest-verhalen. Denk aan interviews, reportages en achtergrondverhalen. Ik ben ook communicatiestrateeg en geef media-advies. Publicaties van 2003 tot en met 2017 in: Red, AM magazine, Marie Claire, Cosmopolitan, Cosmo girl, Viva, Viva Mama, Margriet, LINDA., VROUW, Grazia, Santé, Femme, Catherine, Items, Avant Garde, Avant Garde MEN, Tweed, Salome, Cash, Ouders van Nu, Zwanger, Kinderen, Mama, Fab Mama, Basta! Flair, Volkskrant Magazine, Het Parool, De Telegraaf. Twee boeken van mijn hand zijn: -Handboek Liefde en Lust -Aan tafel met Sonja Schuurman