Túúrlijk drinkt Martine (49) te veel. En haar vriendinnen ook. Maar ach, het gaat al jaren goed, en het alternatief is zo ongezellig. Als ze besluit met een arts en verslavingsdeskundige te praten, schrikt ze zich kapot. Ze zegt: “Ik zie aan jou dat je drinkt.” Stoppen dus maar? Een maand? Twee maanden? Voor altijd?

“Wel zonde,” is de eerste gedachte die in mij opkomt als ik op zondagavond die fles sauvignon leeggiet in de gootsteen. Daarna denk ik: wat goed. Het is namelijk wel even klaar met de drank, want het was té erg geworden. Ik drink iedere dag twee, nou ja bijna altijd drie, glazen wijn op een gewone, doordeweekse dag. En als er een feestje is, of een borrel, dan zit ik toch algauw op een fles.

Met name hoogopgeleide vrouwen drinken ‘gevaarlijk veel’: meer dan twee glazen per dag. Dat stelde de OESO twee jaar geleden in een rapport over het alcoholgebruik in Westerse landen. Het alcoholgebruik neemt overall af, maar neemt toe onder vrouwen met een goede opleiding en een goed salaris. Sigrid Sijthoff, arts en oprichter van behandelmethode en -praktijk Kick your Habits, denkt dat dit komt doordat vrouwen vaak veel ballen in de lucht moeten houden met gezin, werk en vrije tijd en hun momentje met de witte wijn zien als de beloning voor een zware dag.

Zeg nou zelf: niks lekkerder dan na een dag intensief werken uitpuffen met een glas wijn op de bank. Even niet nadenken: de avondkrant erbij, daarna even een potje koken en de dag afsluiten met een serietje kijken op Netflix. Allemaal heel goed te doen met een wijntje erbij. Veel vriendinnen doen hetzelfde. De een omdat ze wacht op haar man die pas om halfacht thuis is, de ander vindt het een momentje voor zichzelf, lekker in je eentje drinken als de kinderen boven huiswerk zitten te maken.