14 procent van de Nederlanders laat zich niet vaccineren. Wie zijn zij en wat zijn hun motivaties? Mattijs en Elizabeth lichten hun keuze toe.

STEUN RO

Mattijs (48) is trainer en coach op gebied van lichaam en geest. Hij heeft zich nog niet laten vaccineren en gaat dat waarschijnlijk ook niet doen.  

‘Vanaf het begin heeft de media corona gehyped als een verschrikkelijke ziekte. Ik weet dat mensen ernstig ziek kunnen worden door corona en long covid is geen pretje. Maar het is geen Ebola: slechts een klein deel van de mensen wordt zo ziek. Als je de sterftecijfers bekijkt, valt het feitelijk mee. Wat ik vooral zie, is een panische reactie op een overdreven ziektebeeld. Ondertussen verdient de farmaceutische industrie miljarden aan vaccins en worden tegengeluiden gecensureerd en belachelijk gemaakt. Ontelbare wetenschappers die een ander geluid laten horen, wordt de mond gesnoerd. Waarom, vraag ik me af?

De angstcultuur die gecreëerd wordt, werkt averechts. In mijn werk zie ik veel mensen met stress. Onder die stress zit angst. Mensen zijn bang voor van alles: dat ze hun werk niet goed doen, dat ze hun baan kwijtraken en nu ook voor corona… Angst is funest voor je immuunsysteem én een grote motivator voor gedrag. Het lijdt tot primair overlevingsgedrag: asociaal en egocentrisch. Fight or flight. Hoe langer je in die modus verkeert, hoe moeilijker het is om dat patroon te doorbreken.

Ik geloof best dat vaccins beschermen tegen corona en de symptomen minder maken. Ik ben ook niet principieel tegen allopathische zorg: symptoom-bestrijdende geneeskunde. Maar ik zie het als een laatste redmiddel. Ik voel geen noodzaak om een experimenteel medicijn te nemen. Het is nog helemaal niet duidelijk wat de gevolgen van deze vaccins zijn voor je algehele gezondheid op de lange termijn. Het Bijwerkingencentrum LAREB / VAERS meldt allerlei hartspierbijwerkingen bij jongeren. Ondertussen zijn de IC’s nog steeds vol. Die waren al vol, ook voor corona. Onderbezetting in de zorg is een structureel probleem.

Door de nieuwe regels voel ik me een beetje buitengesloten in de maatschappij. Ik ga niet meer naar de film of naar het café. Maar het zal niet eeuwig duren. Linksom of rechtsom raast die ziekte over de wereld, mét of zonder vaccin. Als we niet paniekerig doen, een beetje voorzichtig zijn en ons welzijn opkrikken, dan komt die ziekte vanzelf tot rust. Ik vertrouw in de Natuur en daar moet je zo min mogelijk mee rotzooien.’

Elizabeth (72) is gepensioneerd en ‘absoluut’ niet van plan zich te laten vaccineren.

‘Waarom zou ik me laten inenten tegen een soort griep? Ik heb altijd veel gereisd en voor sommige landen zijn vaccinaties verplicht. Zo heb ik me ooit laten inenten tegen hepatitis, maar de ziekte heb ik alsnog gekregen. Ook heb ik jaren geleden een griepprik genomen. Ik heb wekenlang lopen sukkelen en snotteren. Nu neem ik geen prikken meer en ik voel me sterk en gezond.

Het overgrote deel van de mensen dat corona krijgt, heeft milde klachten. Mensen die erg ziek worden of eraan overlijden, hebben vaak onderliggende gezondheidsklachten. Naar mijn idee is dat het échte probleem: veel mensen leven ongezond. Junkfood en overgewicht zijn de norm geworden. Daar zou de overheidscampagne zich op moeten richten: wat is gezond leven? Je wordt niet gezond van een prikje…

De overheid legt de verantwoordelijkheid voor de coronaproblemen bij het volk. Pure manipulatie, vind ik. Dat de IC’s overbelast zijn, komt niet door corona, maar door jarenlange bezuinigingen in de zorg. Er zijn overal te weinig ziekenhuisbedden en personeelstekorten, niet alleen op de IC’s. Je kunt je ook afvragen waarom er nog steeds geen coronaklinieken zijn?

Ik heb geen last van mensen die mij buitensluiten omdat ik niet gevaccineerd ben. Ik ga om met een groep mensen die allemaal niet gevaccineerd zijn. We organiseren leuke dingen en hebben adresjes waar we terecht kunnen. Met de nieuwe regels is het wel iets lastiger geworden. Mijn zoon wordt binnenkort vijftig en ik weet niet of ik welkom ben op zijn feest… Toch blijf ik bij mijn standpunt. Ik kijk met verbazing en verwondering naar wat zich afspeelt in de wereld. Ik vind het tof dat ik dit alles nog mee mag maken en kies er bewust voor om niet in de angst te gaan…’

Kader

Begin november waren in Nederland naar schatting ruim 24,1 miljoen vaccinaties toegediend. Daarvan zijn ruim 13 miljoen eerste vaccinaties en ruim 11 miljoen tweede vaccinaties. Naar schatting heeft nu 88 procent van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen en is 84 procent volledig gevaccineerd. Van alle 12-plussers heeft naar schatting nu 86 procent minimaal één vaccinatie ontvangen en is 82 procent volledig gevaccineerd.

In september was het aandeel gevaccineerden in het ziekenhuis 27 procent, in november is dat opgelopen tot  44 procent. Volgens deskundigen beschermt vaccinatie voor 94 procent tegen ziekenhuisopname.

Het vaccin werkt iets minder goed bij ouderen dan bij jongeren. De gevaccineerde mensen die nu in het ziekenhuis worden opgenomen zijn gemiddeld 77 jaar, de niet-gevaccineerden gemiddeld 59 jaar.

Bronnen: RIVM, NOS, WNL

Foto van Daniel Schludi via Unsplash

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog, uitgever van de Natuurkrant en eigenaar van Uitgeverij 11