Wandelroute vertelt verhaal van paardenreddingsactie

MARRUM – In 2006 was het terpdorp Marrum in de Friese gemeente Ferwerderadeel wereldnieuws. Binnen en buitenlandse journalisten en televisiezenders deden verslag van een paardenreddingsactie, waarbij meer dan honderd paarden werden ingesloten door het water van de Waddenzee op een dobbe in het gebied het Noarderleech.

De beelden gingen destijds de hele wereld over. Op Nederlandse televisiezenders werd de reddingsactie van de kudde paarden live uitgezonden. Heel Nederland leefde mee met de paarden van Marrum en de autoriteiten stelden alles in het werk om de uitgeputte kudde dieren te redden. Het leger werd hiervoor zelfs ingezet.

‘Dobbepaarden-wandelroute’

Nu 12 jaar later is afgelopen maand de ‘Dobbepaarden-wandelroute’ geopend. Belangstellenden kunnen voortaan in het Noarderleech de locatie bezoeken, waar de reddingsactie in 2006 plaatsvond en al wandelend het verhaal van de dobbepaarden beleven. De wandelroute is uitgezet na een initiatief van onder meer dorpsbelang en de natuurorganisatie It Fryske Gea.

De nieuwe route is een eerbetoon aan deze bijzondere reddingsactie, waarbij een groep vrouwelijke amazones te paard alle lof verdienen. Zij slaagden er uiteindelijk in om met ‘lokpaarden’ de kudde door het water weer naar het vaste land te begeleiden. De paarden waren drie dagen achtereen ingesloten door het water en konden geen kant meer op.

Het verhaal

De kudde met verschillende paardenrassen raakt na een storm op 31 oktober 2006 ingesloten door het water. Het buitendijkse land, waar de paarden lopen, kan het water niet verdragen en overstroomt. De kudde zoekt naar een veilige plek. Een aantal paarden verdrinkt. Meer dan honderd paarden kunnen in het ondergelopen gebied een dobbe bereiken, maar komen daar vast te zitten.

Diverse instanties proberen in de dagen die volgen met man en macht de paarden te verplaatsen, maar echter zonder resultaat. De media volgt de gebeurtenissen in Marrum op de voet. Met bootjes wordt er voedsel naar de paarden gebracht. Een poging om de paarden met pontons naar het vaste land te brengen mislukt, omdat het water was gezakt en de pontons vast kwamen te zitten. De tijd begint te dringen.

Micky Nijboer komt met het een plan om met amazones en eigen paarden door het water naar de dobbe toe te trekken, om de gestrande kudde te lokken. Dat lukt en een succesvolle reddingsactie volgt op 3 november 2006. Het water in het Noarderleech is dan voldoende gezakt. In een langgerekt lint door het water volgen de paarden de ‘lokpaarden’ naar de zeedijk. De succesvolle reddingsactie duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

Nieuwe wandelroute mooie aanvulling

Volgens Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea geeft het paardendrama extra lading aan het gebied bij de Waddenzee, “omdat je weet dat de elementen daar de baas zijn”, aldus De Vries. De buitendijkse natuur is er ruig en weids. De nieuwe wandelroute is dan ook een mooie aanvulling om het gebied te verkennen. De ‘Dobbepaarden-Wandelroute’ heeft een lengte van zeven kilometer en start bij het kunstwerk van Machiel Braaksma. Een kunstwerk met hoefijzers op de grond, die verwijzen naar de paarden die daar in 2006 weer veilig aan land kwamen, dankzij de inzet van de amazones. Het kunstwerk ligt vlakbij ‘it tempeltsje op’e dyk’ van beeldhouwer Ids Willemsma.

Om herhaling van een dergelijk drama te voorkomen, mogen er tegenwoordig in de maanden oktober en november geen dieren meer aanwezig zijn in het gebied, omdat het land dan onderloopt.

Beelden van de geslaagde paardenreddingsactie in 2006 in Friesland.

Foto © It Fryske Gea

 

Mijn gekozen waardering € -