Wanneer was u voor het laatst bij de huisarts?

De huisarts. Wie heeft er geen? Maar hoe vaak bezoeken we hem of haar en met welke klachten? Vijf Nederlanders over hun laatste huisartsenbezoek.

Marije (49, zelfstandig ondernemer)
“Mijn laatste bezoek aan de huisarts was in januari. Ik had last van depressieve gevoelens, moeheid en een hardnekkig eetprobleem. Ik wilde graag een doorverwijzing naar een psychiater om nu eindelijk dat laatste restje van dat eetprobleem aan te pakken, want ik was ervan overtuigd dat mijn depressies daarmee samen hingen. Een kwartier later stond ik weer buiten met een verwijsbriefje: ik moest zelf online zoeken naar een geschikte therapeut. Ik heb tien psychiaters aangeschreven maar ze zaten allemaal vol. Toen heb ik me aangemeld bij een eetstoornissenkliniek. Na drie maanden kon ik op gesprek komen. De psycholoog gaf aan dat ik het best op mijn plek zou zijn met 1 op 1 gesprekken met een stevige therapeut. De wachtlijst daarvoor was iets langer dan voor een praatgroep, maar dat vond ik niet erg. Zes weken later kreeg ik bericht dat ik op de wachtlijst stond voor een praatgroep. Ik was verbaasd, maar dacht: ik volg hun expertise. Een maand na het intakegesprek voor de praatgroep kreeg ik bericht. Ik paste toch niet goed in die praatgroep en ze adviseerde me om op zoek te gaan naar een therapeut in mijn eigen woonplaats. Ik was inmiddels bijna een half jaar verder en terug bij af! Op aanraden van een vriendin volg ik nu een alternatief pad: microdosen met magic mushrooms. Het helpt mij enorm! Beter dan de reguliere zorg… ”

Yusra (22, consultant)
“Dat is toevallig, ik ben net bij de huisarts geweest. Ik heb een recept gehaald voor notenallergie. Ik ben allergisch voor noten en krijg een zogenaamde anafylactische shock als ik ze eet. Met andere woorden: ik stik. Op mijn zevende kwamen mijn ouders erachter toen ik iets at waar noten in zaten. Ze hebben me toen meteen naar het ziekenhuis gebracht en het liep goed af. Sindsdien heb ik altijd een injectie bij me, voor het geval dat. Ik heb hem nog nooit gezet maar wel geoefend op anderen dus ik weet hoe het moet. Ieder half jaar haal ik een nieuw recept. Het is geen groot probleem. Ik ben eraan gewend. Ik let goed op wat ik eet en vermijd nootrijke omgevingen. Ik ga bijvoorbeeld niet op vakantie naar India…

Ik heb sinds kort een nieuwe huisarts. Hiervoor was ik mijn hele leven bij dezelfde. Maar ik ben verhuisd dus ik moest op zoek. De criteria voor een goede huisarts? Ik wilde graag een vrouw want dat vind ik prettig. En een praktijk dicht in de buurt. Via Internet heb ik dat gevonden.”

Brigitte (66, gepensioneerd huisvrouw)
“Ik heb gister vaccinaties gehaald bij de huisarts. Ik ga namelijk binnenkort op vakantie naar Suriname. Voor het eerst sinds jaren. Heerlijk drie weken van de zon genieten! En familie bezoeken natuurlijk. Ik heb vaccinaties voor DTP, hepatitis en tyfus gekregen. Corona had ik al. Het staat allemaal in dit boekje. Ik ga niet snel naar de huisarts. Als ik naar de dokter ga, is er iets aan de hand en wil ik serieus genomen worden. Ik heb jaren geleden een maagzweer gehad en sindsdien slik ik dagelijks aspirine, en af en toe nexium maagtabletten. Ik krijg last, als ik me druk maak.

In de 36 jaar dat ik in Nederland woon, heb ik vier huisartsen gehad. Alleen met de vorige heb ik een slechte ervaring. Toen ik een paar jaar geleden van de trap viel en mijn knie brak, wilde ze dat ik langskwam om een recept te halen. Op mijn krukken. Waarom er geen huisbezoek vanaf kon, begrijp ik nog niet? Toen ze vervolgens ibuprofen voorschreef terwijl dat niet samen mag met mijn maagtabletten, vond ik het welletjes. Ik ben overgestapt naar een andere huisarts. Ik heb hem via mijn buurvrouw. Ik ben heel tevreden. Hij luistert naar mij.”

Sharmila (28, woont samen, huisvrouw, moeder van twee kinderen)  
“Twee weken geleden was ik bij de huisarts met mijn oudste zoon. Hij was erg verkouden en bleef maar hoesten. Omdat hij kort geleden is geopereerd aan zijn ogen –hij loenste- maakte ik me zorgen. Hoesten geeft druk op de ogen, en ik was bang dat het de genezing in de weg zou staan. Ik wilde een antibioticakuurtje en dat heb ik gekregen.

Sinds ik kinderen heb, kom ik regelmatig bij de huisarts. Mijn jongste zoon heeft in één jaar tijd negen antibioticakuren gekregen voor verkoudheid en een longontsteking erbovenop. Omdat ik me zorgen maakte heb ik uiteindelijk zelf de kinderarts gebeld. Bleek dat hij kattenallergie had! We hebben meteen de kat de deur uit gedaan. Dat hielp. En als we naar oma gaan, die katten heeft, drinkt hij van te voren een allergiedrankje. Hij heeft waarschijnlijk ook huismijt-allergie en berkenallergie, maar dat is nog niet helemaal zeker. Het is natuurlijk niet goed dat de huisarts ons steeds naar huis stuurde met een kuurtje, zonder verder onderzoek te doen. Maar ik ben al mijn hele leven bij haar. Ze is de buurvrouw van mijn moeder. Ik blijf bij haar.”

Peter (42, getrouwd, grafisch ontwerper)
“Ik kom ‘nooit’ bij de huisarts. De laatste keer was jaren geleden. Ik kan me niet eens meer  herinneren waarvoor ik ging. Ik denk voor mijn stuifmeel- en pollenallergie. Dat speelt jaarlijks op in de lente. Ik slik er tabletten voor, op recept. Meestal regel ik dat telefonisch. Verder ben ik bijna nooit ziek. Althans, geen grote dingen en voor een griepje ga ik niet naar de huisarts. Eigenlijk herinner ik me de huisarts vooral van vroeger uit mijn jeugd. We gingen dan via school op controle. Sinds ik volwassen ben zijn mijn huisartsbezoeken op één hand te tellen.

Hoe het komt dat ik zo gezond ben? Wij eten afwisselend, met veel variëteit. Dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt. En ik sport veel. Ik loop hard en speel regelmatig een potje voetbal met vrienden. Ik mek wel dat ik ouder word. Ik ben vader van drie kinderen, en dat vergt wel het een en ander van mijn gestel! Al dat optillen en dragen… Ik heb vaker last van pijn in mijn rug. Maar ook weer niet zó erg, dat ik ervoor naar de huisarts ga. En mijn kinderen? Die mankeren eigenlijk ook zelden iets…”

Facts&Figures

Zo’n 80 procent van de ingeschreven patiënten heeft jaarlijks contact met de huisartsenpraktijk. Nederlanders hebben gemiddeld vijf keer per jaar contact met de huisartsenpraktijk. Dit zijn voornamelijk consulten met de huisarts (83 procent).

Het aantal ketenzorgcontacten ligt op gemiddeld 0,5 contacten per ingeschreven patiënt; ongeveer 10% van het totaal aantal contacten. Ketenzorg houdt in dat de patiënt zorg nodig heeft van meerdere artsen en zorgverleners. Bijvoorbeeld de huisarts in samenwerking met een diëtist en een fysiotherapeut of oefentherapeut. ·

Hypertensie (hoge bloeddruk) is de meest voorkomende reden om contact op te nemen met de huisarts. De meest voorkomende klachten bij vrouwelijke patiënten op het spreekuur van de huisarts zijn urineweginfectie, hypertensie en vermoeidheid. Bij mannen zijn dit hypertensie, diabetes mellitus en hoesten.

Cijfers: Nivel en CBS

Foto van  Online Marketing via Unsplash

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11