Openbare basisschool De Overhael in het Noord-Hollandse Driehuizen en de familie Baldinger hebben een wapenstilstand bereikt. In het belang van hun vier kinderen hebben de Baldingers gekozen ‘voor de minst slechte oplossing’. Aanleiding is het conflict over de elfjarige Esmée.

STEUN RO

Esmée Baldinger uit het Noord-Hollandse Graft heeft ernstige reken- en wiskundeproblemen, ook wel dyscalculie genoemd. Ze mocht van de school een rekenmachine gebruiken, maar bij de Cito-toets en de Nederlandse Intelligentietest voor onderwijsniveau (Nio) werd haar dat opeens verboden. Als vader Sebastiaan Baldinger de school om opheldering vraagt, schermt die plotseling een eigen aanpak van dyscalculie.

Digitaal onderzoek leert Baldinger dat stukken, waarin die eigen aanpak wordt uitgelegd, zijn gemaakt na het moment waarop hij voor het eerst met de schoolleiding in aanvaring is gekomen. De advocaat van het gezin doet bij de hoofdofficier van justitie in Alkmaar aangifte van valsheid in geschrifte, Baldinger zelf schakelt de onderwijsinspectie in en benadert de onderwijscommissie van de Tweede Kamer. Bovendien uit hij zijn ongenoegen in artikelen, zie https://reportersonline.nl/school-geeft-toe…-dyscalculie-toe/ ‎en https://reportersonline.nl/school-vervalst-…hine-verdoezelen/.

Verwijderen

Bijna een maand later, een dag voor de voorjaarsvakantie. Er valt een brief van de Isob, de scholenorganisatie waaronder De Overhael valt, op de deurmat in huize Baldinger. ‘Wij hebben besloten uw kinderen van school te verwijderen. Voorafgaande aan deze definitieve verwijdering zullen wij uw kinderen met ingang van 7 maart schorsen (dus vanaf vandaag, de eerste dag na de vakantie, AR). Tijdens deze schorsing ontzeggen wij uw kinderen de toegang tot de school. Tijdens de schorsing zullen uw kinderen wekelijks middels een per post toegestuurd huiswerkpakket hun onderwijs vervolgen.’

Als redenen heeft de Isob onder meer aan dat met Baldinger niet te praten valt, dat hij onterechte beschuldigingen uit en naar de media is gelopen. ‘Het team van de school voelt zich door uw handelwijze onveilig en niet gewaardeerd.’

In een bezwaarschrift heeft de raadsman van Baldinger laten weten dat de Isob en de school de diverse wetten met voeten treden. ‘De belangen van de kinderen zijn op geen enkele wijze meegewogen in de overwegingen. Een schorsing langer dan een week mag helemaal niet. De onderwijsinspectie is, tegen de regels in, niet ingelicht over een schorsing langer dan een dag’, aldus de advocaat, die zich afvraagt waarom een ruzie tussen ouders en schoolleiding zulke ingrijpende gevolgen moet hebben voor de kinderen.

Onderhandelingen

Onder dreiging van een kort geding, met als doel de kinderen vandaag weer gewoon naar school te laten gaan, starten de onderhandelingen tussen de advocaten van beide partijen. Het afgelopen weekeinde hebben ze overeenstemming bereikt. “De minst slechte oplossing, want het beste voor onze kinderen”, aldus Baldinger.

De twee jongste kinderen (acht en zes) gaan binnen twee weken naar een andere school. Vanaf vandaag en tot hun aanstaande vertrek zijn ze toch weer welkom op De Overhael. Esmée en haar tweelingbroer blijven tot aan de zomervakantie in Driehuizen, zodat zij op een goede manier groep 8 af kunnen maken. De Baldingers accepteren alsdan de regels en het beleid van de school. Alle betrokkenen doen er alles aan de leerlingen de rest van het schooljaar een rustige en het team een veilige leeromgeving te bieden.

De aangifte van valsheid in geschrifte kan niet ingetrokken worden. De officier van justitie maakt hierin zijn eigen afweging.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie