Was ‘Pablo ICE-cobar’ lid van een Amerikaanse drugsbende?

De man die wordt verdacht van het opzetten van crystal meth-labs in Nederland, lijkt in de VS al eerder te zijn veroordeeld voor de handel in methamfetamine. De verdachte die in chatgesprekken ‘Pablo ICE-cobar’ werd genoemd, heet in werkelijkheid Pavel N. Een man met dezelfde personalia was in 2006 in Texas lid van een criminele organisatie, waarvan de leider in een vuurgevecht met de politie belandde. De zaak van de 38-jarige Pavel N. komt woensdag weer voor de rechter in Den Bosch.

Zijn handtekening staat onder de deal die hij in 2006 sloot met de officier van Justitie in de Amerikaanse stad Dallas. Daarin staat omschreven dat Pavel N. schuld bekent aan het versnijden en verdunnen van de verboden drug meth-amfetamine, die door een medeverdachte vanuit Mexico het land binnen is gesmokkeld.

Ook geeft Pavel in de overeenkomst toe – die mede is ondertekend door zijn advocaat – dat hij het product voor zijn criminele baas aan anderen leverde, en daarvoor betaald kreeg.

Zijn deal met de Amerikaanse officier van Justitie bestond eruit dat hij toegaf schuldig te zijn geweest aan het in bezit zijn en verhandelen van in ieder geval meer dan vijf kilo meth-amfetamine. De exacte hoeveelheid staat niet omschreven.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt nu dat Pavel N. wel eens dezelfde persoon zou kunnen zijn als de verdachte die deze woensdag voor de rechtbank in Den Bosch voor moet komen in de zaak ’26Inn’.

Deze Pavel N. heeft dezelfde geboortedatum en leeftijd als de Pavel N. die justitie nu in Nederland vervolgt. Dit bevestigt de openbare aanklager in Dallas, Texas tegenover de auteur van dit artikel.

Bovendien heeft Pavel N. die het Openbaar Ministerie in Nederland vervolgt een broer die Jorge heet. In de VS heette een van de medeverdachten in 2006 Jorge N.Deze Pavel N. heeft dezelfde geboortedatum en leeftijd als de Pavel N. die justitie nu in Nederland vervolgt.

Deze Pavel N. heeft dezelfde geboortedatum en leeftijd als de Pavel N. die justitie nu in Nederland vervolgt.

Uitgeleverd

Vijftien jaar na zijn veroordeling in de VS wordt Pavel N. er in ons land van verdacht de ‘broker’ te zijn van minimaal twee drugsproductie-labs in Nederland. In september 2021 werd hij daarom in Spanje aangehouden, en uitgeleverd aan ons land.

Pavel N.’s aanhouding vond onder meer plaats op basis van onderschepte berichten in de in 2020 gekraakte berichten-server Encrochat. In die berichten zou hij zichzelf volgens justitie hebben bediend van de profielnaam ‘Pablo ICE-cobar’. Een duidelijk verwijzing naar de voormalige Colombiaanse cocaïnebaron, en het soort drug waarvan de Nederlandse justitie hem verdenkt producent te zijn.

Doelwit

Doelwit van de politie in 2006 waren de leden van de georganiseerde misdaadgroep van hoofdverdachte Alejandro Tamayo, die in dat jaar werden opgepakt. Tot die groep behoorde ook de genoemde Pavel N. Hij was toen 22 jaar oud.

De arrestaties verliepen overigens niet zonder slag of stoot. Agenten van de DEA (Drug Enforcement Agency) en het arrestatieteam van de politie in Dallas kwamen tijdens een in de vroege ochtend geplande inval in het huis van Tamayo in Dallas, op 6 februari van dat jaar, in een vuurgevecht terecht.

De destijds 44-jarige Tamayo besloot toen namelijk door zijn voordeur op de agenten te schieten die zijn gebarricadeerde huis bestormden. In de schietpartij raakten vier politieagenten gewond. Tamayo werd tot levenslang veroordeeld voor het beschieten van twee van hen. In zijn huis werden tijdens de inval 130.000 in contant geld, acht vuurwapens en twee kilo cocaïne gevonden.

Vuurgevecht

Opmerkelijk detail in de zaak is dat een 49-jarig lid van het arrestatieteam zichzelf tijdens het vuurgevecht in zijn hand zou hebben geschoten, en een collega met een kogel in zijn linkerdij raakte. Deze agent werd later op eigen verzoek overgeplaatst binnen zijn korps.

Tamayo claimde tevergeefs dat hij niet wist dat het agenten waren die op zijn deur bonsden. De politie had toen al via de geluidsinstallatie op hun pantservoertuig kenbaar gemaakt dat zij tot zijn aanhouding wilden overgaan.

Dat voertuig was overigens een zogenaamde ‘Bearcat’, een pantserwagen zoals ook in Nederland de laatste jaren ingezet, bij het binnenvallen van dit soort labs. Tijdens recente invallen in Nederland bij meth-labs rijdt dit voertuig de hekken van verdachte locaties omver, voordat tot een inval wordt overgegaan.

Training

Op het internet is een presentatie terug te vinden van hulpdiensten die de gebeurtenissen voor het huis van Tamayo als voorbeeld voor hun training hebben genomen. De schietpartij wordt daarin geplaatst tussen gevechtssituaties zoals die in de oorlog in Vietnam voorkwamen.

In een graphic wordt getoond hoe de schotenuitwisseling zich in 2006 ontvouwde. Daarin wordt ook vermeld dat er traangas door de ruiten van het huis van Tamayo werd geschoten, en dat veertig minuten na de start van de actie twee mannen, een vrouw, en een 12-jarig jongen zich overgaven.

Deal

De betrokken Pavel N. wordt door de Amerikaanse justitie beschreven als afkomstig uit Dallas. Ze noemt ook een adres waar hij in de stad ingeschreven stond. In zijn overeenkomst met justitie staat omschreven dat de drugs vanuit Mexico door een medeverdachte het land in werden gesmokkeld.

De staat Texas grenst aan dat land. Bekend is dat de Verenigde Staten de laatste decennia overvoerd is met deze drug, vanuit Mexico.

Op aangeven van de hoofdverdachte Tamayo werd het product bij N. thuisbezorgd. Voor Tamayo versneed en verdunde N. daarop de meth. Samen met weer een andere verdachte leverde hij voor Tamayo de drugs aan klanten, waar N. ook voor betaald kreeg van Tamayo. Justitie in Dallas klaagde N. ook aan voor verboden wapenbezit. Hij was alleen niet betrokken bij de schietpartij in het huis van Tamayo. Hij werd pas later opgepakt.

Vervolgd

Er zijn meerdere aanwijzingen dat de man met de naam Pavel N. de laatste jaren in Nederland actief is geweest. Zijn strafbare handelingen maken onderdeel uit van het dossier ‘26Inn’, waarin meerdere verdachten van betrokkenheid bij crystal meth-productie worden vervolgd.

Naast het bewijs dat uit de berichten naar voren zou komen over zijn rol als organisator van drugsproductie in Nederland, stelt Justitie dat de telefoon die hij gebruikte, diverse keren is aangestraald in de buurt van een binnengevallen lab in de buurt van Willemsoord. Ook wordt de chauffeur die hem door Nederland zou hebben gereden vervolgd, blijkt uit een rechtbankverslag van RTV Oost. Deze had volgens de officier foto’s van de omgeving van Willemsoord op zijn telefoon hebben staan, en foto’s van tassen vol met contant geld.

In december 2021 moest de rechter beslissen over de verlenging van het voorarrest van Pavel N. Omdat hij daar zelf niet verscheen, bleef veel onduidelijk over de 38-jarige man. Woensdag dient Pavel N.’s dossier opnieuw voor de rechtbank Oost-Brabant, tijdens een eerste pro forma-behandeling, waarin de voortgang van zijn zaak wordt besproken.

Gevangenis

In zijn veroordeling uit 2007 in de VS staat dat deze Pavel N. 108 maanden – 9 jaar – moest doorbrengen in een federale gevangenis en dat hij daarna nog vijf jaar onder toezicht van de reclassering is komen te staan.

In het document staat vermeld dat N. ook is veroordeeld voor het illegale bezit van een wapen tijdens de periode dat hij zich schuldig maakte aan drugscriminaliteit.

In 2008 ging N. nog in beroep in zijn zaak, maar dat werd door de rechter in hoger beroep terzijde geschoven, als niet zwaarwegend genoeg. Niet duidelijk is op welke gronden hij in beroep ging.

De Nederlandse justitie meldt dat N. de Mexicaanse nationaliteit bezit. De medeverdachten van N. in Texas hadden vooral Mexicaanse namen. Tijdens de Amerikaanse rechtszaak werd een Spaanstalige tolk ingezet.

Broer

Ook Pavels broer Jorge N. lijkt betrokken bij beide crystal meth-zaken. In de Verenigde Staten was in 2006 een Jorge met een identieke achternaam verdachte. Ook hij werd in de Amerikaanse zaak beschuldigd van bezit en handel in methamfetamine. In Nederland is justitie nog steeds op zoek naar een broer van Pavel N. met de naam Jorge. Deze is op het moment nog voortvluchtig.

Rol

Pavel N. wordt door justitie in Nederland verdacht van het vervoer en handel in drugs in vereniging, voorbereidingshandelingen voor het verkopen en uitvoeren ervan, en witwassen.

De advocaat van Pavel N., stelde tijdens een eerdere zitting in december nog dat de rol van zijn cliënt als beperkt moet worden gezien. Hij zou slechts de ‘broker’ zijn geweest die slechts bij een lab (in Drempt, in de Achterhoek) betrokken is geweest als tussenpersoon, tussen de opdrachtgevers en de crystal meth-koks.

De advocaat claimt dat de Mexicaan zo’n 1400 dollar voor een kilo crystal meth kreeg, maar dat de drugs zelf naar ‘de grote bazen’ gingen.

Het Landelijk parket van justitie is gevraagd te reageren op de overeenkomsten tussen de veroordeelde mannen in de VS, en de verdachten in de zaak 26Inn. Ze kwam hierop niet met een antwoord.

Mijn gekozen waardering € -

Joost van der Wegen (1970) is (onderzoeks)-journalist op het gebied van criminaliteit, politie en justitie, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama, Crimelink en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over politiewerk en PTSS. In 2018 werden zijn verzamelde misdaadreportages gebundeld in ‘Moordboek’ (Just Publishers).