Wat eet u het liefst?

De tijden van aardappelen, groente en vlees zijn voorbij. De gemiddelde Nederlander eet graag wat avontuurlijker. Een kleine steekproef op de markt van Rotterdam.

Kenneth (57 jaar):

‘Mijn favoriete keuken is de Surinaamse keuken. Lekker en gezond, met lekker veel kouseband. Ik ben geboren in Suriname maar opgegroeid in Aruba. We aten thuis wat de pot schaft. Mijn moeder kookte en iedereen mocht mee eten. Mijn lievelingsgerecht is pom, een ovenschotel met onder andere kip  en vlees. Je eet het met brood. Heerlijk! Vooral die van mijn moeder. Ik ben nu meer met mijn gezondheid bezig dan vroeger. Ik let er goed op en zoek op Internet wat er in ingrediënten zit. Ik eet veel vitaminen en mineralen, dat heeft mijn lichaam nodig. Koken doe ik niet zo vaak. Af en toe een gebakken eitje…

 Jesus (46):

‘Mijn lievelingsgerechten? Chile rellenos (gevulde gefrituurde pepers), enchiladas (gevulde tortilla’s met kaas), fajitas (kip met ui en paprika) … Allemaal gerechten uit Mexico, daar kom ik vandaan. Mijn vrouw kookt meestal Hollandse pot: aardappelen groente en vlees. Ik ben er niet wild van. Wat ik wel lekker vind uit Nederland? Pannenkoeken met stroop, boterhammen met pindakaas en stamppot met worst. En erwtensoep! Daar houdt mijn vrouw grappig genoeg dan weer niet van. Meestal kook ik thuis en dan solo Mexicaans. Mexico heeft immers de lekkerste, rijkste keuken ter wereld!’

Simon (19):

‘Snijboontjes met gebakken spekjes! Heerlijk. Ik ben ermee opgegroeid. Nu ik studeer heb ik weinig geld te besteden. En snijbonen zijn helaas best duur. Ik maak vaak pasta met kaas en gehakt, het ultieme studentenvoer. Koken heb ik gaandeweg geleerd. Als mijn moeder laat moest werken, dan kookte ik. Ik kook nog steeds wel eens voor haar. Van alles, ravioli of boerenkool… Multiculti koken? Ik maak wel eens goulash! Dat komt uit Hongarije. Telt dat?’

Sylvia (52):

‘Ik kom uit Duitsland en ben hier op doortocht met een cruise. Vandaag bekijken we de Markthal. Mijn lievelingsgerechten uit Duitsland zijn krustenbraten – varkensvlees uit de oven met een knapperige korst – en semmelknödel – een beiers broodgerecht van oud brood met ei en kruiden, gaar gekookt in water. In Duitsland eten steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch, dat is een echte trend. Zelf eet ik veel groente, maar ook vlees. Ik kook vaak pasta of een Mexicaanse wrap. Indiase curries vind ik ook lekker!’

 Bernice (22):

‘Mijn lievelingseten is Japans en dan met name sushi. Heel lang leek het me niks, rauwe vis… Tot ik een keer sushi ging eten met mijn zus. Ik was er niet meer vanaf te slaan! Als je mij blij wil maken, neem me dan mee naar een all you can eat sushi restaurant! Ik hou ook van Italiaans, bijvoorbeeld pasta gekookt in romige tomatensaus. Mijn ouders komen uit Sri Lanka maar die keuken – curry met rijst- is niet mijn favoriet.  Hollandse pot? Ik kom uit Zeeland, daar eten we veel mosselen. Lekker gebakken met sausjes…’

Foto: Cover van het boek De Hollandse pot van Claartje Lindhout

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog, uitgever van de Natuurkrant en eigenaar van Uitgeverij 11