Rena Netjes kijkt naar Sybrand Buma en herkent haar oude partij niet meer terug: er heerst alleen maar angst bij het CDA! Ze doet nog één keer haar best om Buma te troosten met hoopvolle realiteit. Een open brief en een uitnodiging.

De angst voor migranten zit er bij het CDA goed in, dat moge duidelijk zijn. Niet dat het volslagen nieuw is: ik herinner me nog de woorden van een Amsterdamse CDA-politicus, alweer bijna tien jaar geleden. ‘Ik ben zo bang’, zei hij. Ik vroeg hem waarvoor hij bang was. ‘Voor die moslims.’ Een landelijke politicus vertrouwde me toe dat hij zich zorgde maakte over de generatie van zijn kinderen, omdat de moslims het hier dan waarschijnlijk hebben overgenomen. Of de huidige Amsterdamse fractievoorzitter, Diederik Boomsma, die me vertelde dat Syriërs hier de sharia willen invoeren.

Het CDA is volkomen in de greep van angst: angst voor immigranten en angst voor andere culturen. Intussen hanteren de partijleden alternatieve feiten én een alternatieve Bijbel om hun joods-christelijke anti-vluchtelingenverhaal in stand te houden. Ik geloof heilig dat de werkelijkheid helemaal niet zo eng is als ze denken bij de partij waarvoor ik me ooit jarenlang heb ingezet. Kijk maar mee. (mooi!)