Wat is er mis met onze dokters?

Frauderende artsen, dopingdokters, malafide neurologen en verzwegen medische missers. Deze week vraagt DNP zich af: wat is er mis met onze artsen?

Iedere woensdagmiddag knippen we ons permablog ter uwer scrolgemak in tweeën. Dit is het eerste gedeelte. We stellen ons deze week de vraag: wat is er mis met onze artsen. Ze komen artsen namelijk steeds vaker negatief in het nieuws. Ze handelen in doping, ze frauderen met declaraties en ze lappen schorsingen aan hun laars. In dit gedeelte staan ondermeer twee artikelen over een Frans schandaal rond anticonceptiemiddel Diane-35 van Willem van Ewijk, hebben we een vraaggesprek met wetenschapsjournalist Marcel Hulspas en schrijft Annika Elschot schreef over 'nieuwe specialisaties' in de gezondheidszorg. Deze week bij DNP dus: zachte heelmeesters en stinkende wonden.

Iedereen die dat wil mag dit liveblog trouwens in zijn of haar eigen site of app laten inlopen (als u de bron erbij zet natuurlijk, en niet als u een al te malle aluhoedjes-site hebt of handelt in filmpjes en foto's van blote mensen). Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen tenslotte, om met onze ex-grootaandeelhouder te spreken. Voor geïnteresseerden is hier het adres van de feed: http://reportersonline.nl/onderwerpen/live/feed/.

OOK IN HET NIEUWS WOENSDAG 12:00
RTL heeft een lange lijst in handen gekregen met ongeveer duizend medische missers in de zorg. De zeer privacygevoelige informatie is afkomstig van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ondertussen is er in Den Haag wat beroering over het plan van minister Asscher (Sociale Zaken) om alle nieuwkomers in Nederland, dus ook EU-burgers, een integratiecontract te laten ondertekenen. Tenslotte maakte internetfenomeen Kakhiel bekend te gaan exposeren in Amsterdam.

FRANKRIJK – HUISARTSEN TER VERANTWOORDING

Tekst: Willem van Ewijk / 20 feb – 10:00

Als we kijken naar eerdere gezondheidsschandalen in Frankrijk lijkt het alsof de arts zijn zorgplicht afwentelt op grote anonieme bedrijven en toezichthouders. Zo speelde begin jaren negentig een affaire toen ontdekt werd dat mensen besmet waren met aids en hepatitis C als gevolg van onveilige bloedtransfusies. De toenmalige minister van volksgezondheid zei verantwoordelijk, maar niet schuldig te zijn. De oplossing was een collectief fonds waar de slachtoffers een vergoeding uit konden krijgen. Een collectief anoniem fonds, als oplossing voor het falen van collectieve anonieme verantwoordelijkheid. Het lijkt een gouden formule te zijn.

Zo bleek ook bij de meer recente Mediator affaire. Dit medicijn, gebruikt tegen overgewicht bij diabetici, bleek schadelijk voor de hartkleppen. Het leidde in de vijfendertig jaar dat het geneesmiddel op de markt was tot zo’n vijfhonderd tot tweeduizend Franse doden. In 2009 werd het middel, dat geproduceerd werd door de Franse farmaceut Servier, verboden.

Onzorgvuldigheid
Hebben de huisartsen medische fouten gemaakt? Een dermatoloog uit Parijs zei tegen Libération (27 januari) dat het geen medische fout is Diane 35 aan vrouwen met acne voor te schrijven. De pil is juist voor de bestrijding van acne bedoeld. De contraceptieve bijeffecten kunnen voor lief worden genomen, als een vrouw Diane 35 toch al slikt om acne te bestrijden, hoeft ze geen andere anticonceptiepillen te nemen. Het wordt pas gevaarlijk als artsen het geneesmiddel voorschrijven als anticonceptiemiddel aan vrouwen zonder acne. Zonder dat het primair een dermatologisch doel heeft.

Ruim elf jaar voor het verbod, in 1998, waarschuwden deskundigen al voor de gevaren van het geneesmiddel. Waren de huisartsen die het middel voorschreven dan niet van de gevaren op de hoogte? Was het de farmaceut, het agentschap voor geneesmiddelen ANSM, of zelfs de minister zelf die verantwoordelijk was aangezien hij de eerdere waarschuwingen had genegeerd? Toenmalig minister van volksgezondheid Xavier Bertrand besloot dat het veel te lang zou duren deze complexe vragen te beantwoorden. Om snel gehoor te geven aan de collectieve schadeclaim richtte de minister een fonds op voor vergoedingen aan de slachtoffers.

Ter verantwoording

En juist om dit fonds ontstond ophef. Vanaf het moment dat Le Figaro (6 mei 2011) suggereerde dat ook huisartsen aan het fonds bij zouden dragen werden de dokters openlijk ter verantwoording geroepen. De artsen erkende hiermee verantwoordelijkheid en de vertrouwensband tussen huisarts en patiënt was geschonden. De huisartsenbonden reageerden verontwaardigd en vonden het schandalig dat de voorschrijvende huisarts nu als zondebok werd aangewezen. De vertrouwensband hield blijkbaar niet in dat de patiënt kan vertrouwen op de expertise van de huisarts – maar is bedoeld dat de huisarts erop kan vertrouwen dat de patiënt zijn autoriteit niet ter discussie stelt.

Terug naar de anticonceptiepil. De advocaat van een collectief van getroffen vrouwen zei in januari tegen tijdschrift Le Point dat de huisarts er dit keer niet zo gemakkelijk vanaf komt. Hij wil zo snel mogelijk een procedure starten tegen alle dokters die de pil aan zijn cliënten hebben voorgeschreven. Een veroordeling van huisartsen in een soortgelijke affaire, zou een primeur zijn in Frankrijk.

OOK IN HET NIEUWS DINSDAG 17:00
Op internet is grote beroering ontstaan door een foto van een Israëlische soldaat op Instagram, die een geweer richt op een nietsvermoedend Palestijns jongetje. Ondertussen klaagt onze Nationale Ombudsman Alex Brennikmeijer dat met ministerie van Justitie (Opstelten com suis) niet te praten valt. Het ministerie denkt altijd het gelijk aan zijn zijde te hebben, aldus Brennikmeijer. Ten slotte gaat de Nieuwe Revu stoppen met de column van Willem Holleeder. De verwachte oplagestijging bleef uit.    

FRANKRIJK: VERTROUWEN OP EEN ANONIEME DOKTER

Tekst: Willem van Ewijk / 19 feb – 15:30

Ruim twee miljoen Franse vrouwen zijn in gevaar. Dit maakte avondkrant Le Monde in december bekend naar aanleiding van een aanklacht die een Franse vrouw indiende tegen de Duitse pillenfabrikant Bayer. De vijfentwintigjarige vrouw zou gehandicapt zijn als gevolg van een hersenbloeding. De oorzaak? Een bloedprop in haar hersenen, door trombose na het jarenlang slikken van de derde generatie anticonceptiepil. Ook de vierde generatie anticonceptiepil en de anti-acne pil Diane 35, vaak gebruikt als anticonceptiemiddel, zouden trombose kunnen veroorzaken.

De Britten waarschuwden al in 1995 tegen de gevaren van deze derde generatie anticonceptiepil. In Canada, Australië, Duitsland, Zwitserland, België en de Verenigde Staten lopen al jaren rechtszaken tegen pillenfabrikanten die het gevaarlijke geneesmiddel produceren. In de VS staat de teller van aanklachten op ongeveer vijftienduizend.

Toezichthouder

Al deze internationale ophef heeft niet kunnen voorkomen dat de pil in Frankrijk werd voorgeschreven door gynaecologen, dermatologen en huisartsen. Dit zou volgens de Franse toezichthouder op geneesmiddelen (ANSM) sinds 1987 voor ruim 125 gevallen van trombose, en vier tot zeven doden hebben gezorgd. ANSM heeft de verkoop van Diane 35 voorlopig verboden.

De toezichthouder wordt nu zelf verantwoordelijk gehouden voor de misstanden en aangeklaagd door een collectief van slachtoffers van de pillen. Ook de directeur van farmaceut Bayer ligt in het vizier van de advocaten van het collectief, Jean-Christophe Coubris en Philippe Courtois. Ze proberen onder meer dood door schuld bewezen te krijgen.

Wrang

De hele zaak zorgt voor een wrang gevoel. Want wie kunnen we onze zorg nog toevertrouwen? In het oude dorp van pastoor, notaris en huisarts hadden we een vertrouwensband met de dokter. Hij kende ons lichaam, onze familie en specifieke wensen en kon met autoriteit een van de geneesmiddelen uit zijn dokterstas voorschrijven. Kunnen we dan niet meer vertrouwen op de huisarts als expert? Moeten we echt de pillenfabrikanten en toezichthouder aanklagen? 

OOK IN HET NIEUWS DINSDAG 12:45
Zes mensen zijn omgekomen nadat in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, een straaljager neerstortte. In Italië werkt de bijna dood gewaande ex-premier Silvio Berlusconi aan een zodanige wederopstanding, dat de rest van Europa zich zorgen maakt. Volgens Derk Jan Eppink komt het door de euro. In Nederland moeten 5,6 miljoen mensen het – alweer – doen met minder pensioen, en maakte de marechaussee bekend gisteren een Let met 900 kilo qat te hebben aangehouden op de A16.

ROTTE APPELS

Tekst: Redactie / 19 feb – 12:30

Blunderende artsen die met een beroepsverbod toch weer aan het werk zijn met patiënten, twee neurologen fors in de fout. Eerst die Jansen Steur, later Ernst Jansen in Breda. We vragen onze eigen Marcel Hulspas:

Wat is er aan de hand met de dokters in dit land?
“Ach, niks meer dan anders. Alleen zijn er nu twee rotte appels kort achter elkaar opgedoken. Dan roepen de media al snel dat de wereld vergaat. Twee vechtpartijen in een stad en de wethouder wil twintig bewakingscamera's.”

Wat is er dan aan de hand?
“Het lijkt meer een zaak van karakter. Kijk, het zijn allebei neurologen die meenden dat ze veel meer konden dan hun collega's binnen de maatschap. Ze trokken de ingewikkelde gevallen naar zich toe, en keken, blijkt nu, allebei neer op hun directe collega's. Het probleem is dat die collega's ze dan verder met rust laten. Waardoor die 'alleskunners' weer te veel vrijheid krijgen.”

De vrijheid om nepdiagnoses te stellen…
“Ze hielden allebei van het snelle werk. Niet aankijken maar aanpakken. Dat maakte dat ze populair waren – zoiets maakt indruk op patiënten. En dat zorgde er weer voor dat ze een aparte status verwierven. En als je dan, net zoals Jansen Steur en Sanders, tientallen jaren op dezelfde plek zit, is er het risico dat je langzaam maar zeker scheef groeit. En ja, neurologie is ook geen echt 'harde' wetenschap. Het draait vooral om inschatten van symptomen, om ervaring dus. Ook dat vergroot het risico dat de dokter zichzelf God gaat wanen, en dat collega's de andere kant op kijken.”

Hoeveel van die godjes lopen er rond?
“Vast nog wel een paar. En als de maatschap neurologie in een ziekenhuis niet goed functioneert, als men zo'n geval tolereert, kan het zo maar weer verkeerd gaan. Hopelijk duikt het volgende gevalletje niet te snel op, want dan kan Den Haag het op z'n heupen krijgen en ingrijpen. Dan zijn we nog veel verder van huis.”

En als ze dan op een zwarte lijst komen, kunnen ze gewoon doorwerken!
“Sorry hoor, maar dat is ook al zo'n paniek om niks. Als je dat lijstje van RTL bekijkt, dan werken die geschrapte artsen door óf als alternatief genezer, óf in hun eigen schuurtje. Wie daar in trapt, vráágt natuurlijk om problemen.”

Meer van Marcel Hulspas? Neem een abonnement!

OOK IN HET NIEUWS MAANDAG 17:00
Marc Dutroux komt niet vervroegd vrij. De Belg, die in 2004 werd veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en het vermoorden vier van hen, had de rechtbank verzocht om een ‘uitgaansvergunning met enkelband’. Geert Wilders is op bezoek in Australië. Daar knuffelde hij een koala. Leuk en aardig, maar als hij straks zijn eerste toespraak houdt, moet hij volgens de voorzitter van de Multiculturele Commissie van de deelstaat Victoria wel op zijn woorden passen, wil hij niet gearresteerd worden. Verder doet Henk Krol ‘zijn’ Gay Krant van de hand, aldus de Gay Krant. En heeft Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan liever niet dat andere gemeenten hun oranjefeesten op een andere datum dan 30 april organiseren.

NIEUWE 'SPECIALISATIES' IN GEZONDHEIDSZORG 

Tekst: Annika Elschot / 18 feb – 16.15

We kennen verschillende soorten artsen. De chirurg, de keel-, neus- en oorarts, de internist, de gynaecoloog etc. Er zijn in de loop der jaren echter nieuwe specialismen bij gekomen lijkt het. Een aantal van deze nieuwe specialisaties op een rijtje:

De ‘voortvluchtige’ arts

Dat zijn de artsen die met een beroepsverbod toch weer aan het werk zijn. Hoe is dit mogelijk? De artsen komen op een zwarte lijst in hun eigen land, maar deze lijsten worden niet gedeeld met andere landen. Een voorbeeld van zo’n arts die in Nederland op de zwarte lijst is te vinden is neuroloog Ernst Jansen Steur, waartegen een strafzaak loopt. Steur wordt beschuldigd van 21 strafbare feiten, gepleegd tussen 1996 en 2003. Veertig mensen hebben aangifte tegen hem gedaan. Tot 2003 heeft hij bij een groot aantal patiënten verkeerde diagnoses gesteld, verkeerde behandelingen gegeven en ten onrechte medicijnen voorgeschreven. Hij stelde diagnoses vast als Alzheimer, MS of Parkinson terwijl zij hier niet aan lijdden. Er zijn al voor 1,2 miljoen aan schadevergoedingen betaald aan patiënten.
Dezelfde dokter kon echter in Duitsland gewoon aan de slag in een ziekenhuis in Heilbronn. Al sinds 2011 was hij daar aan het werk. Steur werd vervolgens begin dit jaar ontslagen toen zijn voorgeschiedenis aan het licht kwam door alle ophef in Nederland.
In een persconferentie heeft het ziekenhuis in Heilbronn bekend gemaakt dat Steur in Duitsland geen medische schade aan zijn patiënten heeft toegebracht. Dat blijkt uit een onderzoek door het ziekenhuis naar 443 patiëntendossiers.
De volgende omstreden, ‘voortvluchtige’ arts is chirurg Nick Reijnen. In het Scheper Ziekenhuis in Emmen voerde hij zes keer een maagverkleiningsoperatie uit die de patiënten fataal werd. Ook deze arts vertrok naar Duitsland en ging werken in een ziekenhuis, dat onderdeel is van dezelfde organisatie als de kliniek in Heilbronn waarin Jansen Steur werkzaam was.

Europese zwarte lijst

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen zijn er plannen voor een Europese zwarte lijst. Met dit overzicht van geschorste artsen kunnen landen elkaar informeren over het intrekken van vergunningen voor artsen. Binnen een half jaar wordt er een akkoord verwacht door de Europese Commissie. Het Europese Parlement heeft al met het voorstel ingestemd. De Europese Commissaris Michel Barnier zei, "Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen. We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt''.

De dopingarts

Dan is er de dopingarts. Geert Leinders was de ploegarts van de voormalige wielerploeg Rabobank. Nadat ex-wielrenner Danny Nelissen publiekelijk verkondigde dat Leinders het middel epo verstrekte werd een tuchtonderzoek gestart door de Belgische wielerbond (KBWB). ''Ik heb nooit een cent hoeven uitgeven aan epo. Dat werd geregeld door ploegarts Leinders. Die diende dat ook toe'', zei Nelissen.

Leinders werd al ontslagen door het Britse Team Sky, nadat zijn naam door Levi Leipheimer was genoemd in het USADA-rapport over Lance Armstrong. Leinders heeft altijd ontkend doping te hebben verstrekt.

Een andere befaamde dopingarts is de Spaanse Eufemiano Fuentes. In januari is een rechtszaak tegen Fuentes begonnen, omdat hij samen met vijf anderen verantwoordelijk gesteld wordt voor het grootste dopingschandaal in Spanje, Operación Puerto. De arts verklaarde al dat niet alleen wielrenners klanten van hem waren, ook voetballers tennissers en atleten.

Omdat doping in Spanje geen misdrijf is maar een overtreding, moet worden gekeken of het gebruik van de doping de wielrenners in levensgevaar bracht, zodat het een misdrijf is tegen de volksgezondheid. Een misdrijf tegen de volksgezondheid kan twee jaar celstraf betekenen.

Als blijkt dat Fuentes ook aan voetballers doping uitdeelde, kan dat grote gevolgen hebben. Fuentes deed de uitspraak, “Als ik alles vertel wat ik weet, dan kan Spanje vaarwel zeggen tegen de Europese en wereldbeker.”, meldde de Spaanse sportkrant Marca.

De fraude-arts

In 2011 kwam uit het promotieonderzoek van econome Fleur Hasaart aan de Maastricht University, dat in 2006 tot en met 2008 vijf procent van alle zorg dubbel in rekening is gebracht bij zorgverzekeraars. Ook worden er duurdere behandelingen gedeclareerd dan nodig of dan uitgevoerd. Of het echt fraude te noemen is, hangt ervan af of de behandeling is uitgevoerd. Daar blijft bij dat de artsen aan het sjoemelen zijn om hun inkomens op te krikken.

Maar er wordt meer gefraudeerd. Zo vervalste en manipuleerde de Noorse kankeronderzoeker Jon Sudbo wetenschappelijke gegevens. Het grootste deel van zijn werk heeft daarom geen enkele waarde meer. In tijdschrift The Lancet had hij gegevens over mondkanker vervalst, gaf hij toe. 

OOK IN HET NIEUWS MAANDAG 12:00
?Zweden heeft 6 ton hamburger- en kebabvlees uit de handel gehaald. Een potentieel dodelijke bacterie (ehec) zou in het rundvlees zijn aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet onderzoek. In het Oostenrijkse Lech hebben koningin Beatrix en aanstaand koning Willem-Alexander en zijn gezin zich laten fotograferen in de sneeuw. De belangstelling van fotografen uit binnen- en buitenland was nog nooit zo groot. Vorig jaar ging het ‘fotomoment’ niet door vanwege het ski-ongeluk van prins Friso. De PvdA intussen bekijkt of het mogelijk is in Nederland een verbod op hoerenlopen in te voeren. Kamerlid Myrthe Hilkens reist deze week naar Zweden om het strenge beleid aldaar met een ‘open geest’ in ogenschouw te nemen.

ZACHTE HEELMEESTERS OF STINKENDE WONDEN?

Tekst: Ties Joosten / 18 feb – 11:30

Niet zo lang geleden was de arts samen met de burgemeester, de schoolmeester en de dominee één van de notabelen van een gemeenschap. En nog altijd is de ‘witte jas’ een bijzonder effectieve manier om autoriteit af te dwingen, kijk maar naar de gemiddelde reclameboodschap van Oral-B.

De laatste tijd komen artsen echter steeds vaker negatief in het nieuws. Dokters blijken te handelen in doping en ze blijken seks te hebben met patiënten. Ze blijken te frauderen met declaraties en met publicaties. Ze blijken schorsingen aan hun laars te lappen en ze blijken soms – de nachtmerrie van iedere patiënt – onkundig. Bij DNP stellen we ons daarom deze week de vraag: wat is er aan de hand met onze artsen? Zijn zij nog altijd de magische genezers aan wie wij ons vertrouwen schonken, of zijn het op geld en status beluste onaantastbaren geworden? Zachte heelmeesters dus, of stinkende wonden?

Iedereen die dat wil mag dit liveblog trouwens in zijn of haar eigen site of app laten inlopen (als u de bron erbij zet natuurlijk, en niet als u een al te malle aluhoedjes-site hebt of handelt in filmpjes en foto's van blote mensen). Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen tenslotte, om met onze ex-grootaandeelhouder te spreken. Voor geïnteresseerden is hier het adres van de feed: http://reportersonline.nl/onderwerpen/live/feed/..

Het bericht Wat is er mis met onze dokters? – deel 1 verscheen eerst op DNP.

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie