“Het Amazoneregenwoud stabiliseert zichzelf, met name in droge periodes”, aldus een nieuwe studie van de Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Universiteit van Göttingen in Duitsland en de Open Universiteit, deze week gepubliceerd in Nature Climate Change. (Foto: Alberto César Araújo)

STEUN RO

De waterkringloop van het Amazonegebied wordt wel een van de grootste wonderen van de natuur genoemd, maar het bos staat onder druk, van de houtindustrie, de landbouw en de gevolgen van klimaatverandering.

“Een groot deel van de Amazone krijgt in de komende eeuw te maken met een dodelijke spiraal van ontbossing en droogte.” Dit staat te lezen in een studie, ‘Self-amplified Amazon forest loss due to vegetation-atmosphere feedbacks’, die een jaar geleden werd gepubliceerd. Verwachte afnames van regenval zouden weliswaar niet meteen leiden tot een volledige Amazone-terugval, maar grote delen van het uitgestrekte gebied zijn zeker in gevaar, aldus een van de onderzoekers. (bron: The Independent)

Maart 2017.

Ik lees via een van mijn Facebookcontacten – een donateur van mijn ‘Kantelende Amazone’ campagne – een artikel in de Britse krant The Independent: ‘Amazon jungle faces death spiral of drought and deforestation, warn scientists.’ Bij de link naar het artikel staat een opmerking: “Aangezien ik medeauteur ben van de studie waar dit artikel over gaat ben ik het aan mijn stand verplicht om, als ik ooit een band ga oprichten, die Death Spiral te noemen.”

Ex-muziekjournalist. Ruilde in de jaren 90 redactiestoel muziekblad OOR in voor een hangmat in de Amazone.