WaterBear biedt gratis ‘groene’ documentaires

WaterBear is het eerste gratis streamingplatform voor en over onze planeet. WaterBear biedt niet alleen inspirerende films en documentaires over klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid, het platform nodigt ook uit tot directe actie.

WaterBear is een initiatief uit de koker van de Amerikaans-Duitse Ellen Windemuth, die al dertig jaar in Nederland woont. Windemuth is ook voorzitter van de Jackson Hole Wildlife Summit, een van de meest prestigieuze natuurbehoud-festivals ter wereld en oprichter van Off the Fence, een productiebedrijf dat televisieprogramma’s maakt voor onder meer History Channel, BBC, National Geographic Channel en Discovery.

Windemuth is gepassioneerd over de natuur en de urgentie van duurzame verandering om klimaatverandering tegen te gaan. Die passie komt terug in al haar ondernemingen. Zo richtte ze twee jaar geleden Stichting IJmondig op, waarmee ze luchtvervuiling in Noord-Holland onder de aandacht brengt. Windemuth is ook uitvoerend producent van de prijswinnende documentaire My Octopus Teacher, nu te zien op Netflix.

WaterBear is Windemuths jongste onderneming. Met het docu netwerk wil ze iedereen de tools geven om iets te doen voor een betere wereld. Windemuths: ‘Onderzoek toont aan dat meer dan 100 miljoen mensen geven om de toekomst van onze planeet. Er is nu urgentie om actie te ondernemen. Mensen die momenteel veel tijd thuis doorbrengen, kunnen WaterBear gebruiken om echt impact te maken,’ aldus Windemuth in Broadcast Magazine.

De films en documentaires op WaterBear informeren en inspireren niet alleen over het hoe en waarom van klimaatverandering en duurzaamheid, je kunt als kijker ook daadwerkelijk impact maken. Zo kun je bijvoorbeeld direct in contact komen met natuurorganisaties, door te doneren of je aan te melden als vrijwilliger. WaterBear werkt hiervoor samen met meer dan tachtig goede doelen, waaronder het Wereld Natuurfonds, Greenpeace en de Jane Goodall Foundation.

De WaterBear-app is gratis verkrijgbaar in acht landen waaronder Nederland.
Download de app via de App Store, Android Store en via www.waterbear.com

Een drietal WaterBear films uitgelicht:

JUST EAT IT
In deze Canadese film uit 2014, volgen we een stel dat besluit om zes maanden lang te leven van weggegooid voedsel. Ze gaan deze uitdaging aan, als ze erachter komen dat 40 procent van ons voedsel verspild wordt. Naast het persoonlijke verhaal rondom deze uitdaging, wordt de kijker meegenomen op onderzoek naar voedselverspilling in ons moderne voedselsysteem: van de producent, via de supermarkt tot aan de klant. De documentaire is zowel vermakelijk als schokkend en geeft goede tips om zelf minder voedsel te verspillen. Bijvoorbeeld een maaltijd bedenken met wat er nog in de koelkast ligt, in plaats van bedenken waar je zin in hebt… Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over ons voedselsysteem en vooral: hoe het anders en beter kan.

M6NTHS
Een korte film over een varken in gevangenschap dat verlangt naar vrijheid. De film laat je de wereld zien door de ogen van een varken in de industrie.  Een dier dat net als wij kan dromen, dat intelligent en nieuwsgierig is, sociaal en gevoelig. Een dier waarin we een ziel herkennen. Varkens worden in het wild tien jaar oud, in de industrie vaak maar zes maanden… Zonder schokkende effecten, voice-over of presentator verandert deze film voor altijd hoe je zult kijken naar varkens.
De film is gemaakt door de Nederlandse filmmaker Eline Helena Schellekens in 2018.

MAN VS EARTH
Spoken Word dichter Prins Ea bespreekt de geschiedenis van de aarde. De aarde is 4,5 miljard jaar oud. De mensheid is 140.000 jaar oud. Als we het bekijken in uren, dan is de aarde 24 uur en de mensheid slechts 3 seconde… Wat hebben wij Homo Sapiens – letterlijk Wijze Man – zoal teweeg gebracht op aarde? Prins Ea vertelt je in 5 minuten waar we mee bezig zijn (erg wijs is het niet), hoe klimaatverandering ons allemaal aangaat en hoe we onze toekomst kunnen redden.

Foto: filmstill uit M6NTHS

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11