Waterverbruik

Weet je wat mij irriteert? Steeds die meldingen via het nieuws dat we minder water moeten gaan verbruiken op hete dagen, omdat iedereen meer water nodig heeft dan normaal.

Wat een stomme melding. We wonen met steeds meer mensen in dit land, de temperatuur loopt steeds vaker op tot tropisch zodat de mais als bijna uitgedroogde takjes op het veld staat … en juist dan zouden we water moeten gaan minderen? Hoe maf zijn ze bij de overheid en waterbedrijf? Als het goed is sproeien de boeren hun land met oppervlaktewater uit sloten en vaarten, dus daar kan het teveel verbruik niet echt aan liggen. De waterbedrijven en overheid doelen op het vullen van zwembaden en het sproeien van je tuin. Dus de overheid en het waterbedrijf stellen er prijs op dat we tijdens deze hitte flauw vallen en dat alle planten in de tuin en het gras kapot gaan.

In het bericht van De Stentor staat dat in de provinciën Gelderland en Overijssel zelfs gedreigd wordt met minder druk op de waterleiding. Juist nu mensen hun zwembaden in de tuin vullen om verkoeling te zoeken, immers aan de kust mag je maar mondjesmaat komen vanwege de kans op coronabesmetting. De boeren moeten meer sproeien, anders gaan hun gewassen dood en hebben we straks nog veel grotere problemen.

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de loop van de avond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen, als er niet meteen minder drinkwater wordt verbruikt.

Waterverbruik
Als we naar het gemiddelde waterverbruik kijken tussen 1995 en 2013 zien we dat sinds 2007 het waterverbruik zelfs is afgenomen. De stijging van het drinkwaterverbruik moeten we voor een groot deel toeschrijven aan de bevolkingsgroei. De Rijksoverheid heeft berekend dat het verbruik de laatste 40 jaar (1976-2016) gelijk is gebleven. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over exacte cijfers, immers wordt het oppervlaktewater dat de boeren gebruiken om hun gewassen te spuiten uiteindelijk grondwater, dat weer gebruikt wordt na filtering voor kraanwater.

Kraanwater
Het water dat uit de kraan komt is gezuiverd grond- en oppervlaktewater en rioolwater. Dus als de boeren veel oppervlaktewater (regen) gebruiken op hun land, is er minder water voor uit de kraan. Dus ik zou willen zeggen tegen de overheid en de waterbedrijven: hou op met het iedere keer te zeuren als het warm is over dat waterverbruik en bouw meer waterzuiveringsvoorzieningen (RWZI), zodat er genoeg kraanwater is, vooral tijdens tropische temperaturen zoals nu. We hebben zulke knappe koppen in Nederland voor wat betreft water en het enige waar ze mee komen is minderen. Haal meer kraanwater uit ontzilting van zeewater of bedenk andere, rendabelere technieken.

In Brabant werken ze wat dat betreft aardig mee in het voordeel van de overheid en het waterbedrijf. Daar lessen ze hun dorst niet met kraanwater, maar met bier.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).